Foto: Unplash.com/ilustratīvs foto

Šīs nedēļas sākumā meteorologi ziņoja par lielu iespējamību piedzīvot ziemeļblāzmu. Rīta kafija apkopoja vairākas pārsteidzošas fotogrāfijas, kurās redzama skaistā dabas parādība un ar kurām cilvēki dalījušies sociālajos tīklos.

LTV laika ziņu redaktors Toms Bricis gan pauda: “Aicinu bildes uztvert vairāk kā mākslas darbus, jo ar aci tik koši šī parādība nebija saskatāma.” Viņš arī minēja, ka nākamajā naktī, t.i., naktī uz 14.martu skati ārpus kameras lēcas nebija tik spilgti. Lai vai kā, dažviet Latvijā uzņemtas brīnumainas bildes ar šo skaisto dabas parādību caur kameru.

Skaistu foto iesūtījis arī kāds Rīta kafijas lasītājs no Bigauņciema, kurš fotogrāfiju uzņēmis naktī uz 13.martu. Autors fotografējis ar viedierīces kameru.

Foto: Rinalds Pluģis

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs norāda, ka vairāk informācijas par ziemeļblāzmu prognozēm var atrast šeit – https://www.gi.alaska.edu/monitors/aurora-forecast.

Naktī uz 15.martu plkst. 1.30 –  2.20 Robežniekos fiksēti vēl burvīgi attēli. Autors min, ka fotografēts ar Canon EOS 550D 18-55 kit objektīvs. 18mm ISO800 30sekunžu ekspozīcija.

Mikroblogošanas vietnē Twitter Ints Dzintars publicējis foto no Ventspils.

Arī Rīgā nedēļas sākumā tika novērota ziemeļblāzma.

Ziemeļblāzma “noķerta” arī Vecāķu pusē.


Vietne weatherlatvia skaidro, ka polārblāzma (arī ziemeļblāzma jeb kāvi) ir atmosfēras augšējo slāņu (jonosfēra) spīdēšana, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām.


Vienlaikus jāatgādina, ka Rīta kafija jau vēstīja, ka 2022.gads Latvijas debesīs būs interesants ikvienam novērotājam. Šis gads būs arī labvēlīgs spožāko Saules sistēmas planētu novērojumiem. Palielinoties Saules aktivitātei, jau  iepriekš tika teikts, ka pieaugs arī iespējamība Latvijā novērot izteiksmīgākas ziemeļblāzmas.

2022.gadā dažādās vietās pasaulē būs novērojami divi Saules un divi Mēness aptumsumi. 30.aprīlī būs novērojams daļējs Saules aptumsums, 16.maijā pilns Mēness aptumsums, 25.oktobrī – daļējs Saules aptumsums, 8.novembrī – pilns Mēness aptumsums. No šiem aptumsumiem Latvijā varēs novērot 16.maija pilnā Mēness aptumsuma pašu sākumu, jo Mēness Latvijā rietēs drīz pēc tā ieiešanas Zemes pusēnā, kā arī 25.oktobra daļējo Saules aptumsumu, kura maksimumā Mēness aizklās vairāk nekā pusi no Saules diska (aptumsuma maksimālā fāze būs 0,60). Daļējais Saules aptumsums visā Latvijā būs novērojams no plkst. 12.13 līdz plkst. 14.33, bet maksimālā fāze būs plkst. 13.23.

Lasiet vairāk: Ko debesīs interesantu varēsim ieraudzīt 2022.gadā?

Alīna un Jēkabs Andrušaiti blogā Sapņu medniece veido interesantus un izzinošus stāstus par tuvāku un tālāku ceļošanu, un viena no publikācijām veltīta arī par ziemeļblāzmu Latvijā. Ceļojumu blogere raksta, ka jāseko līdzi ziemeļblāzmu prognozei. “Ja faktors ir virs 5KP, tad to varēs redzēt pie pašas pamales, tumšā vietā, vislabāk, Vidzemes jūrmalā utml.” Vairāk informācijas un foto ceļotāju blogā – ŠEIT. 

KP indekss raksturo Zemes magnētiskā lauka intensitātes svārstības, var būt robežās no 0 līdz 9. Ja magnētiskā lauka svārstības ir lielas, tad to sauc par ģeomagnētisko vētru (Kp = 5 vai vairāk).

Prognozēm var līdzi sekot šeit – https://www.gi.alaska.edu/monitors/aurora-forecast.; http://www.aurora-service.net/aurora-forecast/.

 

youtube icon
Abonēt youtube