Foto: Pixabay/ psc631798

Atbilstoši pēdējiem sabiedrības novērojumiem  Slīteres novērojumu stacijā otrdien, 30. aprīlī, pulksten 11 un 40 sekundēs pēc Latvijas laika novērots seismiskais notikums, informē  Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

“Esmu saņēmis ziņojumus no Liepājas un Durbes puses, ka ap plkst. 11 bijis kaut kas līdzīgs nelielai zemestrīcei. Ja kādam vēl ir kādas liecības, būs noderīgi, ja ziņosiet!” vietnē X raksta meteorologs Toms Bricis.

Latvijā seismoloģiskais monitorings tiek veikts vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr novērojumi tiek salīdzināti arī Latvijas apkārtnē atrodamajās stacijās Igaunijā, Lietuvā, Somijā, Polijā un Dānijā. Konkrētais notikums izteikti fiksēts tikai vienā – Slīteres – novērojumu stacijā, tomēr precīzāku informāciju par notikuma atrašanās vietu varēs iegūt tikai pēc padziļinātas datu analīzes.

Šobrīd ir skaidrs, ka zemestrīce, ja tāda ir bijusi, ir lokāla mēroga, jo pazīmes par to vērojamas tikai vienā novērojumu stacijā. Līdz ar to paredzamā notikuma magnitūda visdrīzāk ir zem 3, kas nozīmē, ka postījumi ēkām vai infrastruktūrai saistībā ar zemestrīci nebūtu novērojami, skaidro meteorologi.

Arī Toms Bricis vietnē X raksta, ka “seismoloģiskā stacija Slīterē zemes vibrācijas fiksējusi, tomēr seismologs to vērtē kā ļoti lokālu notikumu, jo kaimiņvalstu stacijās tik izteikti šīs notikums nav fiksēts”.

Latvijā novērojamās zemes kustības parasti ir neliela mēroga, saistītas ar cilvēku darbību, piemēram, militārajām mācībām. Pēdējā dabiskā zemestrīce Baltijas reģionā fiksēta 2022. gadā Igaunijas ziemeļos ar magnitūdu 2,3. Dabiskās zemestrīces reģionā ļoti reti pārsniedz magnitūdu 3.

Seismoloģiskā monitoringa dati tiek uzkrāti nepārtrauktā režīmā, savukārt datu apstrāde un interpretācija ir manuāls process.

Lasiet arī: Mūžībā devies kādreizējais finanšu ministrs Andris Vilks

Lasiet arī: Krievijā draud nogremdēt un pārvērst pelnos Rietumus, reaģējot uz Ukrainai piešķirto palīdzību

Lasiet arī: MADARA Cosmetics par četriem miljoniem eiro pārdod zīmolu MOSSA

Lasiet arī: No 1. maija atsevišķos ceļu posmos palielinās maksimālo atļauto ātrumu

Lasiet arī: Vīķei-Freibergai kauns par Latvijas atpalicību no kaimiņvalstīm

Lasiet arī: Piecas zodiaka zīmes, ko visvairāk ietekmēs retrogrādais Plutons no maija līdz oktobrim

Seko mums arī Facebook, X, Instagram un Draugiem!

youtube icon
Abonēt youtube