Foto: Unplash.com

Publikācijas autors: Elizabete Mežule

Latvijas Profesionālā boksa federācija dodas plašajā pasaulē ar Latvijas vārdu, taču tā nemaz nav atrodama Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) atzīto sporta federāciju reģistrā.

“Mums ir Latvijas Boksa federācija, kas Latvijā atbild par boksu kopumā, kas ir noteiktā kārtībā atzīta un apstiprināta. Par Latvijas Profesionālā boksa federāciju (LPBF) man šādas informācijas nav,” sarunā ar ziņu portālu BNN uzsver LSFP prezidents Einars Fogelis.

Viņš skaidro, ka padomei ir noteikta kārtība, kādā apstiprina federācijas: “Vispirms ir jābūt federācijas iesniegumam, aizpildot visus dokumentus, kas ir nepieciešami, lai federācija tiktu atzīta, un jāizpilda noteikti kritēriji.”

LPBF ģenerālsekretāre Jekaterina Krilova ziņu portālam apgalvoja, ka viņi ir vienīgie, kuri ir atbildīgi par profesionālo boksu Latvijā un tikai ar šīs organizācijas atļaujām, kvalificētajiem tiesnešiem drīkst organizēt sacensības.

Viņa arī norādīja, ka LPBF ir dažādās starptautiskās boksa organizācijās, tā nesot Latvijas vārdu pasaulē. Taču tās vadība, šķiet, nav nekādi lielie Latvijas patrioti. Biedrības Latvijas Profesionālā boksa federācija prezidents Andrejs Ahmedovs ir Krievijas Federācijas pilsonis, februāra beigās norāda Latvijas Avīze. Savukārt Krilova atzīmē ar «patīk» Krievijas propagandas saturu vietnē Instagram.

Jeļena Krilova, Latvijas Profesionālā boksa federācija, bokss, Krievija,
Ekrānšāviņš no Instagram

Lasiet arī: Rinkēvičs Latvijas nevēlamo personu sarakstā iekļauj 25 Krievijas Federācijas pilsoņus

Sporta likuma 10.panta Sporta federācijas atzīšanas kritērija un kārtība 5.punkts nosaka: “Sporta federācijas izpildinstitūcijas vadītājs ir Latvijas Republikas pilsonis.” Teorētiski tam jau automātiski būtu jāizslēdz Ahmedovs no LPBF kā sporta federācijas vadības, taču Ahmedovam jau kopš LPBF dibināšanas brīža ir šīs organizācijas pārstāvības un paraksta tiesības, norāda LA.

Likumsakarīgi rodas jautājums, kādēļ gan Krievijas pilsoņa vadīta biedrība Latvijas vārdā komunicē ar tādām pasaules līmeņa organizācijām kā Pasaules Boksa padome (WBC), Eiropas Boksa savienība (EBU) un citām?

Saeimas deputāts, Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš (K) intervijā stāsta, ka par šo boksa organizāciju viņš runājis ar Latvijas Sporta federāciju padomi, lai tā pievērš uzmanību tās darbībai.

Riekstiņš stāsta, ka “ir vēl mums dažādi ģenerālsekretāri, kuri diezgan atklāti dalās ar 9.maija apsveikumiem». «Arī tas ir fakts. Tāpēc es ar Latvijas Sporta federāciju padomi un Olimpisko komiteju esmu par šo runājis. Viņi šobrīd monitorē visas federācijas.”

Sporta apakškomisija šobrīd ir sagatavojusi izmaiņas Sporta likumā, kas paredz, ka Latvijas valstij nelojāli cilvēki nedrīkst ieņemt amatus Latvijas sporta organizācijās, kas saņem valsts finansējumu. Riekstiņš vērtē, ka pēc šobrīd sāktā monitoringa pabeigšanas, iespējams, likumā vajadzēs papildinājumus.

Es publiski vairākkārt esmu aicinājis pašas organizācijas izdarīt secinājumus, un, manuprāt, šādiem cilvēkiem, kas, kā jau minēju, ir valstij drīzāk nelojāli, nav jābūt pilnīgi nekādos amatos.

Deputāts atzīst, ka likumā visu ierakstīt nav iespējams un šo jomu pilnīgi noregulēt ar likuma palīdzību būtu ļoti grūti, taču viņš stāsta, ka piedāvājis pašām federācijām izveidot savas ētikas komisijas, jo vairumam tādu nav.

Ar publikācijas turpinājumu var iepazīties šeit – BNN PĒTA | Ko Krievija dara Latvijas boksa pasaulē?

youtube icon
Abonēt youtube