Foto: Valsts asinsdonoru centrs

Svētku laikā īpaši bieži dzirdams, ka Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ar bažām gaida garās brīvdienas. Kāds ir iemesls tam, ka asins krājums teju vienmēr ir nepietiekams? Kāda ir donoru aktivitāte Latvijā kopumā? Par šiem un citiem jautājumiem sarunā ar Rīta kafijas žurnālisti Guntu Kūlu sarunājas VADC pārstāve Ginta Bormane.

Runājot par šī brīža situāciju, VADC pārstāve skaidro, ka šobrīd asins krājums jeb asins rezerves ir diezgan sliktas. Īpaši trūkst universālā O-, arī B- un O+, kā arī A+ asins grupas asinis.

Ņemot vērā, ka tuvojas garās Lieldienu brīvdienas, G. Bormane uzsver, ka pirms garākām brīvdienām ir ļoti svarīgi atjaunot asins krājumu, “lai ārsti, kuri arī brīvdienās nenogurstoši turpinās cīņu par daudzu pacientu dzīvībām, varētu palīdzēt tiem, kuriem tas nepieciešams”.

Asins komponentu īsais derīguma termiņš

VADC pārstāve uzsver, ka svarīgi ir piebilst arī to, ka asins komponentiem, kā visām dzīvām šūnām, ir “derīguma termiņš”.

“Visas ziedotās asinis tiek sadalītas trombocītu masā, eritrocītu masā un plazmā jeb asins komponentos. Trombocītiem derīguma termiņš ir piecas dienas vien, tādēļ ikreiz pirms garākām brīvdienām ir pamatots satraukums, vai varēsim nodrošināt palīdzību visiem pacientiem, kuriem tas ir nepieciešams. Tādēļ aicinām visus trešdien un ceturtdien rast iespēju atnākt un noziedot asinis.

Vienlaikus jāuzsver, ka tikpat svarīgi ir atcerēties par asins ziedošanu pēc svētkiem, jo arī tad asins krājums mēdz būt kritiski zems.

Protams, ir arī gadījumi, kad asinis var nebūt derīgas pārliešanai. “Jāņem gan vērā, ka iepriekšējā dienā nedrīkst ēst treknus, asus, ceptus ēdienus, kā daudzās ģimenēs ierasts svētkos. Pretējā gadījumā asins plazma var būt trekna jeb hiloza, un nebūs iespējams veikt nepieciešamos izmeklējumus un asinis nebūs derīgas pārliešanai,” skaidro VADC pārstāve.

Kā vērtējama donoru aktivitāte Latvijā?

Bieži dzirdams, ka ir kritisks vai nepietiekams asins krājums. Vai donoru aktivitāte vērtējama kā zema, vai arī slimnīcās situācija ir tik skarba, ka ar to kas ir, nepietiek?

“Vispirms jau gribu teikt, ka Latvijā visi asinsdonori ir īsti supervaroņi. Vienmēr, kad ir samazinājies asins krājums un izsūtam īsziņas vai aicinām citos kanālos atnākt un noziedot asinis, esam sasnieguši vajadzīgo mērķi. Ļoti retos gadījumos konkrētā dienā mums var nākties atteikt kādai slimnīcai plānveida operācijām vajadzīgos asins komponentus. Pārsvarā jau proaktīvi redzam iztrūkumu kādā asins grupā un uzrunājam donorus iepriekš, lai ārsti varētu darīt savu darbu un palīdzēt visiem pacientiem, kuriem nepieciešama donoru palīdzība,” stāsta VADC pārstāve.

Lai arī asins ziedošana nav absolūti nekas jauns, joprojām klīst mīti. Jautājām, vai aizspriedumi un stereotipi varētu būt pie vainas, kas mazina donoru aktivitāti.

“Ir daži mīti ar kuru dekonstrukciju ik pa laikam cīnāmies. Piemēram, ka asinis nedrīkst ziedot pēc vakcinācijas. Tāpat pastāv uzskats, ka, ja donors vienu reizi ir saņēmis atteikumu, tad nākamajā reizē noteikti arī nevarēs ziedot asinis. Tiesa, ir virkne ierobežojumu, kuri radīti rūpēs par donora labsajūtu un veselību, tāpat ir vairāki izmeklējumi un piesardzības pasākumi, kas nepieciešami, lai komponenti būtu droši pārliešanai. Taču principā, ja cilvēks jūtas vesels un nelieto nekādus medikamentus, problēmām nevajadzētu būt.”

Ja rodas bažas par savu donora potenciālu, aicinām aizpildīt anketu https://www.vadc.lv/donoriem/asins-donora-anketa (to var izdarīt arī uz vietas jebkurā VADC ziedošanas vietā).

Galvenais ir atnākt un mēģināt kādam palīdzēt, ziedojot asinis. Ja ir kādas neskaidrības par procesu vai jautājumi par veselības stāvokli, pirms apmeklējuma noteikti var pakonsultēties ar mūsu mediķiem, zvanot pa tālruni 80 000 003. Procedūra ir vienkārša un nesāpīga.

Vidēji asins ziedošanas process notiek līdz 15 minūtēm, ja apmeklējuma brīdī nav daudz cilvēku, viss process nav ilgāks par pusstundu.

Kādu dienu asins pārliešana var būt vajadzīga katram no mums

Lai arī esošie donori ir supervaroņi, tomēr vēlējāmies saprast, kāpēc šis labais darbs – ziedot asinis –, nav iegājies par regulāru darbību vairākas reizes gadā, jo cilvēkiem nepārtraukti ir nepieciešams aicinājums, atgādinājums.

Savu redzējumu sniedz G. Bormane: “Ir daudzi donori, kuri nāk regulāri vairākas reizes gadā, un mēs esam ļoti priecīgi, ka nav īpaši jāmudina vai jāaicina ziedot asinis. Taču ir pilnīgi saprotams, ka ikdienas skrējienā un steigā cilvēki aizmirst šo svarīgo darbu. Tādēļ brīdī, kad asins krājums ir patukšojies, mudinām cilvēkus atnākt un sniegt palīdzību kādam smagi slimam pacientam, kurš bez donoru atbalsta nespētu turpināt savu dzīvi.”

Tāpat VADC pārstāve uzsver, ka ļoti svarīgi ir izglītot arī jauno paaudzi un stāstīt par asins ziedošanas vajadzību, jo pagaidām nav indikāciju, ka kāds zinātnieks tuvāko desmit gadu laikā izgudros mākslīgās asinis.

Mums visiem ir viena asinsrite, tādēļ būtiski uzturēt asins krājumu, jo nekad nezinām, kurā brīdī donoru palīdzība var būt nozīmīga mums pašiem vai kādam no mūsu tuviniekiem.

Asins ziedošana ir veselīga

Viens no mītiem, kas, iespējams, attur jaunos donorus no asins ziedošanas, ir domas, ka tas ietekmē veselību negatīvi, taču tā nebūt nav. Patiesībā asins ziedošana ir pat veselīga.

“Pēc asins ziedošanas notiek asins šūnu atjaunošanās, organisms momentā mobilizējas un sāk atjaunot zaudēto asins apjomu. Donors atbrīvojas no vecajām asins šūnām un organisms saražo jaunus eritrocītus, kas daudz efektīvāk izplata skābekli visā organismā. Eritrocītus, ko zaudē, ziedojot asinis, organisms atjauno četru līdz astoņu nedēļu laikā, attiecīgi pēc deviņām nedēļām jau atkal drīkst ziedot asinis, pastāsta pārstāve.

Vienlaikus viņa norāda, ka tas ir labs treniņš organismam, piemēram, cilvēki, kas regulāri nodod asinis, vieglāk panes lielu asins zudumu traumu gadījumos.

Ieguvumi tev, ziedojot asinis

Dodoties ziedot asinis, VADC ārsts katru reizi donoram pārbauda hemoglobīnu, asinsspiedienu un ķermeņa temperatūru, kas nav mazsvarīgi, jo šādā veidā ne vien palīdzi citiem, bet arī veic veselības pārbaudi. Un vēl – ja donors atnāk pirmo reizi, tad tiek noteikta arī asins grupa.

Ziedojot asinis tiek paņemti arī ~30ml asiņu laboratoriskiem izmeklējumiem – visu donoru asinis pārbauda uz saslimšanām, kuras var nodot pārlejot asinis, t.i., B un C hepatītu, sifilisu un HIV.

“Neviens asins komponents netiek nodots slimnīcām līdz nav saņemti laboratorisko izmeklējumu rezultāti un varam garantēt to drošību.”

Vai nepieciešams kā pantiņu iekalt savu asins grupu?

Ārzemēs populāras ir aproces, kurās var iegravēt gan savu dzīvesvietu, gan kontakttālruni, gan asins grupu, lai nelaimes gadījumā operatīvāk varētu sniegt palīdzību. Vai aproces ar šādu informāciju būtu noderīgas katram no mums? Atbild pārstāve: “Drošības apsvērumu dēļ ikvienam pacientam pirms asins pārliešanas tāpat slimnīcā pārbaudīs asins grupu, kas aizņem tikai pāris sekunžu, tādēļ īpaša nepieciešamība pēc šādas aproces nav.”

Viena asins ziedošana palīdz veseliem trim cilvēkiem

Izglābt trīs cilvēku dzīvības – tas ir skaļš sauklis. Vai tas dzīvē tā reāli arī ir? Atbildi sniedz VADC pārstāve: “Tieši tā arī notiek, jo visu donoru asinis sadala trīs komponentos un katrs no tiem dodas palīgā glābt cita cilvēka dzīvību. Reizēm vienam pacientam ir nepieciešama vairāku donoru palīdzība, taču tas nemaina faktu, ka donors katrā ziedošanas reizē izglābj dzīvību trīs cilvēkiem.”

Rosinot cilvēkus doties ziedot asinis, G. Bormane teic: “Teikšu kāda donora vārdiem, ko ieraudzīju sociālajos tīklos, mudinot ikvienam noziedot asinis un kļūt par supervaroni trīs cilvēku dzīvēs. “Šodien esmu paveicis īstu varoņdarbu – ziedoju asinis! Tas aizņēma tikai 20 minūtes mana laika, ko pavadīju burvīgu ārstu un medmāsiņu kompānijā. Procedūra bija nesāpīga un radīja fantastiskas sajūtas – sēžot krēslā un tērzējot par pavasari, kļūsti par Lieldienu brīnumu trīs pacientiem. Tas noteikti ir to vērts! Iesaku visiem!“”

Atgādinām, ka asinis drīkst ziedot no 18 līdz 65 gadu vecumam.

Ziedošanas vietas un to darbalaiki atrodami šeit.

Ar VADC mēneša izbraukumu sarakstu var iepazīties šeit.

youtube icon
Abonēt youtube