Publicitātes foto

Man ir svarīgi izteikties dzimtajā valodā. Tas ir pamatu pamats. Galu galā latviešu valoda ir mana mīļākā valoda. Arī visi mani mīļie runā un vēlas mani dzirdēt tieši latviski. Tieši valodā, kurā mēs domājam, iespējams paust visdziļākās emocijas un patiesākās jūtas, pauž tautā iemīļotais mūziķis Intars Busulis

Mūziķis uzskata, ka katram mūzikas entuziastam vismaz sākotnēji ir jāizkopj savs talants dzimtajā valodā un tikai pēc tam, ja vēlme un spēks, var sevi realizēt arī citās valodās. “Varu to apliecināt ar savu pieredzi. Savas radošās karjeras sākumā es mēģināju dziedāt angliski, jo likās stilīgi. Ja godīgi, no tā neguvu ne emocijas, ne gandarījumu. Tikai sākot dziedāt latviski, beidzot pa īstam izjutu dziesmu kā stāstu par vērtībām – tad arī sekoja panākumi pie klausītāju sirdīm. Tādā nozīmē es vēlētos uzsvērt, ka stilīgi ir tieši dziedāt latviski, jo ar šo mērauklu mēs varam mērīt savu kā tautas pašapziņu,” pārliecināts ir I.Busulis.

“Pats esmu īstenojis ambīciju dziedāt krieviski, jo šo valodu ļoti labi pārvaldu un man patīk tās fonētika. Uzskatu, ka mums būtu jāņem piemērs no grieķiem – šajā Vidusjūras valstī labi, ja divas vai trīs radiostacijas atskaņo ārzemju hītus, kamēr pārējās skan dažādu stilu, ritma un tempa mūzika grieķu valodā. Uzskatu, ka tas ir forši,” dalās Busulis.

Vienlaikus viņš atzīmē, ka Latvijā vajadzētu vismaz vienu radiostaciju, kas pārraidītu latviešu hitu mūziku un tas dotu arī vairāk iespēju izpausties jaunajiem mūziķiem dzimtajā valodā. “Arī es klausītos tādu radiostaciju, kur skanētu tikai latviešu hiti. Mans noteikums ir tāds, lai ēterā skanētu arī eksperimentālā popmūzika, kuras novirzienam pieskaitu arī savu daiļradi,” smaidot atzīmē mūziķis.

Tāds formāts būs dzīvot spējīgs jauniešu auditorijā, ja mūziku apaudzēs ar labiem raidījumiem, konkursiem un radio diskžokejiem, kas sajūt publiku un prot to uzrunāt.

Lasiet arī: Guntars Račs: Latviešu valoda ir vienīgā iespēja izdzīvot mūsu mūzikai

Atbilstoši pētījumu kompānijas Kantar apkopotajiem datiem 2021.gada rudens un 2022.gada ziemas pētījuma periodā radio ik dienu klausījušies vidēji 68,5% jeb 1 miljons 45 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju vecumā no 16 līdz 74 gadiem. Savukārt šajā laikā kopumā nedēļā vidēji radio klausījās 87,1% jeb 1 miljons 329 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju šajā vecuma grupā. Viens radio klausītājs vidēji dienā radio klausīšanai veltījis četras stundas un sešas minūtes.i

“Vēlos uzsvērt, ka Latvijā dzīvo ļoti lieli melomāni, un katru gadu no mūziķiem sagaida kvalitatīvu un jaunu mūzikas šovu. Atšķirībā no Krievijas, kur ar vienu programmu var braukt piecus gadus no vietas, Latvijas auditorija kaut ko jaunu sagaida katru gadu. Lai arī ikreiz ir jāiespringst gatavojot kaut ko jaunu, tās ir patīkamas rūpes, jo klausītāji mūsu ieguldīto darbu novērtē ar uzviju,” piebilst Busulis.

Kā patīkamu pārsteigumu sava talanta cienītājiem Busulis šogad apsola izdot jaunu albumu, bet domājot par jauniem apvāršņiem radošajā karjerā pēc Krievijas tirgus slēgšanas, mūziķis norāda, ka vēlas iedziedāt dziesmas otras baltu tautas – lietuviešu – valodā, kas varētu lielisks solis mūsu tautu kultūras saišu stiprināšanai.

youtube icon
Abonēt youtube