Foto: Pixabay

Jūnija beigās Latvijā valdīja karstuma vilnis, kura laikā tika pārspēti 48 maksimālās gaisa temperatūras rekordi un novērotas vairākas tropiskās naktis. Tā ietekmē jūnija vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,9 grādi pēc Celsija, kas ir 1,7 grādus virs mēneša normas, lai gan jūnija pirmajās divās dekādēs gaisa temperatūra bija ap normu. Kopumā aizvadītais jūnijs bija vēsākais pēdējos četros gados. 

Līdzīgi kā pēdējos gados Latvijā jūnijā bija vērojams karstuma vilnis, tomēr šogad pirmo reizi kopš 2018.gada jūnija vidējā gaisa temperatūra nepārsniedza +18 grādi. Tamdēļ pēc trim rekordsiltajiem jūnijiem, 2022.gada jūnijs kopā ar 1995.gada jūniju bija 8.siltākais novērojumu vēsturē (kopš 1924.gada), liecina Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopējais nokrišņu daudzums vidēji Latvijā jūnijā bija ap normu – ar 73,1 mm bija 4% virs mēneša normas (70,1 mm), tomēr bija krasas atšķirības starp dažādiem valsts reģioniem.

Kurzemē un Vidzemes rietumos jūnijs bija ievērojami sausāks par normu, Ainažos un Kolkā kopējam nokrišņu daudzumam nesasniedzot pat pusi no normas. Valsts austrumos jūnija vidū bija ekstremāli stipras lietusgāzes, kā laikā vietām nokrišņu daudzums pārsneidza mēneša normu. Lietusgāžu ietekmē daudzviet applūda zemākās vietas un upēs strauji ceļoties ūdenslīmenim applūda palienes. Vislielākais mēneša nokrišņu daudzums (175,4 mm) reģistrēts Gulbenē, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz jūnija normu.

Lasiet arī: Konsultē Bērnu slimnīcas mediķi: ko darīt, ja bērns pārkarsis vai apdedzis saulē

Saistītās tēmas: ekstremāls karstumsGaisa Temperatūŗatveice

youtube icon
Abonēt youtube