Foto: Kārlis Dambrāns

Pēdējās dienās pieredzētais elektroenerģijas cenas kāpums “Nord Pool” biržā kritiski ietekmē ražošanas uzņēmumus, kuriem pēc līguma ar tirgotāju maksa par elektrību ir piesaistīta biržas cenām.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) vadība aicina Ekonomikas ministriju, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju un citas institūcijas un kapitālsabiedrības iesaistīties šīs situācijas kontrolē un noregulēšanā, pretējā gadījumā sekas var būt uzņēmumu darbības apturēšana uz laiku vai pat slēgšana.

“Kopš ģeopolitiskajiem satricinājumiem Eiropā, energoresursu pieejamība un to cenu kāpuma izbalansēšana ir teju ikviena ražošanas uzņēmuma dienaskārtībā. Arī mēs, LDDK, valdības un ministriju gaiteņos pieprasām risinājumus darba devējiem un uzņēmumiem, lai nodrošinātu energodrošību un virzītos uz energoneatkarību.

Ja iepriekšējās nedēļās galvenais risināmais jautājums bija gāzes pieejamība, tad pēdējo dienu elektrības cenu straujais lēciens ir radījis jaunus jautājumus, kuriem atbildes un risinājumi jāmeklē strauji un nekavējoties.

Elektrības cena šajās dienās rada sajūtu, ka situācija ir izgājusi ārpus kontroles. Tas ir šokējis daļu ražošanas uzņēmumu, kam vienas dienas elektrības patēriņa izmaksas līdzinās viena mēneša rēķinam iepriekš. Tas ir satraucoši un rada riskus, ka būs ražotāji, kuri ilgstoši nevarēs amortizēt šo izdevumu sadaļu un nāksies ražošanu apturēt vai, iespējams, pat slēgt,” brīdina LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

“Uz valdošo partiju akceptētajiem atbalsta pasākumiem energokrīzes pārvarēšanai (OIK likvidēšana, sadales tarifa kompensēšana, granti) diemžēl vēl jāgaida līdz augusta beigām, kad tos paredzēts izskatīt valdībā. Taču energoresursu krīze pieņemas apmēros un katra diena Latvijas uzņēmējiem un darba devējiem kļūst par arvien lielāku izaicinājumu,” uzsver Meņģelsone.

Kā zināms, trešdien, 17.augustā, elektroenerģijas cena Latvijas, Lietuvas un Igaunijas cenu zonā sasniedza maksimāli noteikto cenu – 4 000 eiro par megavatstundu.

Savukārt laikā no plkst. 15.00 līdz 16.00 gan Latvijā, gan Lietuvā elektroenerģijas cena biržā sasniedza 1 500 eiro par megavatstundu.

Lasiet arī: Elektrības rēķins sasniedz vēl nepieredzēti augstas līknes; Ar ko jārēķinās turpmāk?

Saistītās tēmas: biržaElektrībaLDDKNord Pool biržaražotnes

youtube icon
Abonēt youtube