Foto: Pexels

Ceturtdien, 25.augustā, okupantu darbības rezultātā pirmo reizi vēsturē notika pilnīga Eiropā lielākās – Zaporižjes AES – atslēgšanās no energotīkla.

Krievijas karaspēka okupētajā Zaporižjes AES 25.augustā varēja notikt radiācijas katastrofa, vakara videovēstījumā ukraiņiem paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Viņš paziņojis, ka AES pārstājusi darboties pirmo reizi tās vēsturē, nostrādājot energobloku avārijas aizsardzībai, pēc tam, kad krievu apšaudes bija sabojājušas pēdējo darbojošos līniju, pa kuru stacijas jauda nonāca Ukrainas energosistēmā, vēsta Liga.

“Uzreiz nostrādājuši dīzeļģeneratori, lai piegādātu ar enerģiju spēkstaciju, šādi uzturot to pēc apstāšanās. Pasaulei ir jāsaprot, kāds tas ir apdraudējums – ja dīzeļģeneratori neieslēgtos un pēc strāvas pazušanas nenostrādātu automātika un mūsu stacijas personāls, mums jau šobrīd būtu jāpārvar radiācijas avārijas sekas,” uzsvēris Zelenskis. Viņš piebildis, ka Krievija nostādījusi Ukrainu un visus eiropiešus situācijā, kas ir soļa attālumā no radiācijas katastrofas.

Tāpat Zelenskis piebildis, ka, apstājoties Zaporižjes AES, Ukrainas dienvidos bija vērojama humanitārā katastrofa – atslēdzās elektrība, ūdens, kanalizācija.

“Vēlos norādīt visiem ukraiņiem – mēs darām visu, lai nepieļautu avārijas situāciju. Taču tas nav atkarīgs tikai no mūsu valsts,” tā Zelenskis. Viņaprāt, nepieciešams tāds starptautisks spiediens, kas liktu okupantiem nekavējoties pamest Zaporižjes AES teritoriju. “Starptautiskajai Atomenerģijas aģentūrai un citām starptautiskajām organizācijām jārīkojas daudz ātrāk, nekā tas notiek šobrīd. Tāpēc, ka katra minūte, ko krievu karavīri pavada AES, rada risku globālai radiācijas katastrofai.”

Zaporižjes atomelektrostacijas apšaudīšanā Krievija vaino ukraiņu karaspēku, lai gan līdz šim nav sniegusi tam nekādus pierādījumus. Kara izpētes institūts norādījis, ka Krievija nes atbildību par uzbrukumiem pret AES un ap to, vēsta Unian.

Analītiķi uzsver, ka krievu karavīri ir militarizējuši kodolobjektu, kaut gan Zaporižjes AES atrodas tālu no frontes līnijas un nav pakļauta Ukrainas karaspēka uzbrukumam. “Teritoriju kontrolē Krievija, tādēļ tā daudz vieglāk kā Ukraina var sagādāt pārliecinošus pierādījumus saviem apgalvojumiem, ka uzbrukumos vainīgi ukraiņi,” norāda Kara izpētes institūtā.

Kā zināms, Krievija kontrolē šo AES kopš 4.marta, okupantiem vairākkārt apšaudot AES teritoriju un bojājot virkni AES objektu. AES izvietota Krievijas karaspēka bāze, kurā ietilpst arī daudzlādiņu reaktīvā iekārta “Smerč”.

Ukraina ir lūgusi Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras palīdzību, savukārt Eiropas Savienība un vairāk nekā 40 citas pasaules valstis aicinājušas Krieviju nekavējoties izvest karaspēku no AES.

ANO gatava atbalstīt Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras misiju uz Zaporižjes AES, ja to vienlaicīgi atbalstīs gan Ukraina, gan Krievija.  Zelenskis norādījis, ka misija var ātri un droši nokļūt pie AES, izmantojot Ukrainas brīvo teritoriju.

Lasiet arī: Zelenskis: Pasaule 2014.gadā nespēja sadot Krievijai pa purnu, bet mēs sadodam

Saistītās tēmas: KarškrievijaUkrainaZaporižjes AESZelenskis

youtube icon
Abonēt youtube