Horens Stalbe. Foto izgūts no Instagram @horenstalbe

“Uzvaras parka pieminekļa nojaukšana nekādā veidā nepalīdz integrēties Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem latviskajā sabiedrībā, jo starp tiem ir arī daudz ukraiņu, baltkrievu, kas dzīvo šeit. Krievvalodīgie nav kaut kāds viens krievvalodīgais un lielākā daļa no viņiem vispār nav krievi un viņiem nekāda sakara nav ar krieviem,” intervijā TV24 raidījumam “Preses klubs” norāda multimākslinieks Horens Stalbe.

“Tie ir krievvalodīgie, starp tiem arī ļoti daudz ebreju, kuriem šis piemineklis varētu likties ļoti būtisks. Jo tā uzbūvēšanas brīdī pieminekļa nosaukums bija Piemineklis padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no fašistiskajiem okupantiem. No fašistiskajiem iebrucējiem – tā būtu pareizāk teikt. Tas ir strīdīgs jautājums – mēs nostājamies pret fašismu vai nē? Ko mums pateikt ebreju tautai? Vismaz oficiāli mēs paužam viedokli, ka mēs esam pret fašismu. Tas nav īsti boļševisma vārdā uzlikts piemineklis. Tas ir Rīgas un Latvijas atbrīvotājiem no fašistiskajiem iebrucējiem. Vēlāk tas tika pārdēvēts par okupācijas pieminekli. Tur jau nav nekādas padomju simbolikas. Vienīgais, kas tur ir, tas ir “1941– 1945”, nekādu citu padomju simboliku es tur nesaskatu. Zvaigznes ir visur, jebkurā pasaules armijā,” uzsver Stalbe.

Uz norādījumu, ka piemineklī bijuši trīs padomju karavīri, Stalbe atteic, ka trīs zvaigznes ir arī Brīvības piemineklī, “trīs ir arī strēlnieki, kuri stāv pie Okupācijas muzeja.

Vanšu tilts tiek saukts par Vosa ģitāru, kāpēc mēs to nenovācam un neatdodam savus padomju laikā iegūtos diplomus? Es vairāk gribētu domāt par to, kas ir uzbūvēts, kā mums dzīvot vienotā sabiedrībā, par to, kā mums būt tolerantiem vienam pret otru.”

Viņaprāt, “šo pieminekli varēja nevis nojaukt, bet atdot Krievijai, kas ir Padomju savienības mantiniece, lai viņa to paņem kopā ar visiem saviem lokatoriem un bruņojumu. Lai savāc! Viņi uzbūvēja, lai viņi ņem! Ja viņiem vajag to pieminekli, lai viņi savāc!“

Tas ir vairāk politisks lēmums, un vēl aizdomīgāk tas ir tāpēc, ka ar lielu joni tuvojas vēlēšanas, uzskata multimākslinieks.

Kā zināms, 23.augusta pēcpusdienā Uzvaras parkā no pieminekļu kompleksa tika nogāztas trīs statujas.  Trešdienas, 24.augusta, rīts padomju armiju slavinošā pieminekļa kompleksā sācies ar sievietes tēla statujas jaukšanu. Savukārt 25.augustā plkst. 16.43 ovāciju pavadībā nogāzts 79 metrus augstais obelisks ar zvaigznēm virsotnē. Obelisks iegāzies baseinā, saceļot lielas šlakatas un radot skaļu blīkšķi.

Lasiet arī: Briedis Uzvaras pieminekļa nojaucējiem: Mums kļūs skaidrāks, kas jūs esat patiesībā

Saistītās tēmas: Horens StalbeUzvaras parksUzvaras piemineklis

youtube icon
Abonēt youtube