Foto: Latvijas armija/Flickr

Augusta vidū valdība lēma pagarināt ārkārtējo situāciju uz Latvijas – Baltkrievijas robežas. Esot augsti riski, ka Baltkrievijas režīms var atkārtoti organizēt hibrīduzbrukumu. Tas nozīmē, ka robežsargiem visu laiku jāstrādā paaugstinātā režīmā un vajadzības gadījumā jāpiesaista arī citi dienesti. Pie TV3 raidījuma “Nekā personīga” vērsās kādas auto nomas īpašnieks, kurš stāstīja, kā no viņa firmas īrēts autobuss, kas izmantots robežpārkāpēju pārvadāšanai.

Transportlīdzekli aizturēja uz Lietuvas un Polijas robežas. Nomas īpašnieks busu atguva, taču viņu pārsteidza, ka neviens no dienestiem nemeklē “nelegāļu” pārvadāšanas organizētāju, kas ir no Latvijas.

Pēc raidījuma rīcībā esošām ziņām, viņš ir bijušā eiroparlamentārieša Aleksandra Mirska palīgs.

Jūlija sākumā pie Ivo (vārds mainīts) auto nomā ieradās solīds kungs. Viņš vēlējās noīrēt astoņvietīgu mikroautobusu ar tonētiem logiem. Izmantošanas mērķus skaidri neatklāja. Nomas punktā atstāja savu pases un vadītāja apliecības kopiju. Samaksāja skaidrā naudā par auto īri uz divām nedēļām un aizbrauca.

Pēc nedēļas Ivo saņēma zvanu no nepazīstama numura. Zvanītājs bija busa nomnieks, kurš lūdza apskatīties auto atrašanās vietu pēc GPS datiem. Tas Ivo darīja bažīgu, jo viņš saprata, ka auto nav pie nomnieka. Ivo pieprasīja šofera pases kopiju. Pēc laika, tā arī tika atsūtīta. Ivo satraukts sāka meklēt personu, kura norādīta pasē.

Šofera pase, ko uzrādīja mikroautobusa iznomātājam, izrādījās pirms gada nozagta.

Nākamajā dienā Ivo saņēma zvanu no Robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes ar lūgumu ierasties pie viņiem . Ar viņa firmas busu, izrādās, ir pastrādāts noziegums. Buss aizturēts uz Lietuvas – Polijas robežas, izvedot 13 irākiešu robežpārkāpējus ar Lietuvas bēgļu centra izsniegtiem dokumentiem. Nedēļas laikā buss nobraucis 6 000 km.

Pēc tikšanās ar robežsargiem Ivo devies pakaļ automašīnai uz Lietuvu. Tad uzradās arī pazudušais  nomnieks .

Cilvēks, kas īrēja busu no Ivo ir Vjačeslavs Sokolovs – plaša profila biznesmenis, ziņo raidījums. Viņam pilnībā vai daļēji piederējuši seši uzņēmumi. Vairākos tiem viņš bijis arī valdē. Uzņēmējdarbībā iesaistījies jau no 90.gadu vidus. Vadījis datorprogrammēšanas kompāniju, bijis arī īpašnieks firmās, kas nodarbojas ar grants un smilts karjeru izstrādi. Tāpat nodarbojies ar metālizstrādājumu mazumtirdziecību. Dažas no viņa darbībām gan izskatās pēc avantūras.

Sokolova firma “Saprexx” Rīgas mēra Nila Ušakova laikā tikusi pie līguma par Kleistu sadzīves atkritumu izgāztuves apsargāšanu. Taču 2011.gadā atklājies, ka šajā teritorijā lieljaudas traktori krauj konteineros metālu, un tas nav bijis saskaņots ar pašvaldību. Sokolovs tobrīd presei komentēja, ka neko pretlikumīgu nedarot, vien sakopjot teritoriju. Lai gan Mājokļu un vides departaments rakšanai un metāla savākšanai savu piekrišanu nebija devis.

Visi no uzņēmumiem, arī “Saprexx”, šobrīd likvidēti. Vienīgajai vēl atlikušai firmai “Verso tehnology” arī sākts likvidācijas process. Kompānija uz pusēm ar Sokolovu pieder Jevgenijam Verbickim. Savulaik Verbickis vadījis pazīstamā baņķiera Valērija Belokoņa banku Manas Bank Kirgizstānā.

Sokolovam patīk publicitāte. Uz Latvijas 90. dzimšanas dienu Sokolovs sarīkoja akciju, lai noskaidrotu pašus populārākos 30 Latvijas cilvēkus. Laikrakstam “Telegraf” biznesmenis stāstījis, ka pagaidu aptaujas viņa izveidotajā mājaslapā rādot, ka topa augšgalā esot Krievijā dzīvojošais satīriķis Mihails Zadornovs un komponists Raimonds Pauls.

Sokolova veidotajā Latvijas nozīmīgāko cilvēku TOP 30 esot arī daudzi politiķi – Tatjana Ždanoka, Alfreds Rubiks, Jakovs Pliners, Aleksandrs Mirskis.

Lai arī šis ir vienkāršs gadījums, kas neprasa lielus izmeklēsanas reursus, jo Lietuvas puse bēgļus ir aizturējusi, busiņa īpašnieks ir  atrasts un sadarbojas, Latvijas Robežsardze šo gadījumu neizmeklē un norāda, ka tas ir Lietuvas kompetencē.

“Šajā konkrētajā gadījumā noziedzīgs nodarījums ir pastrādāts Lietuvas republikā un par to tad arī Latvijas valsts piederīgais tiks saukts pie atbildības saskaņā ar Lietuvas likumdošanu,” komentē Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

Arī “Nekā personīga” pārliecinājās ka Vjačeslavs Sokolovs nav aizturēts.

Lasiet arī: VIDEO | Putins bērniem: Darba mīlestība nav dibens no gumijas

Saistītās tēmas: bēgļiKontrabandaLietuva

youtube icon
Abonēt youtube