Foto: Pexels

Latvijā ik gadu tiek atklāti ap 1 000 jaunu asins vēža gadījumu, turklāt liela daļa no tiem – vēlīnā stadijā. Slimības simptomi ir tik universāli un raksturīgi arī citām kaitēm, ka bieži vien asins vēzis tiek atklāts tikai pēc ilgstošām pārbaudēm.

Atzīmējot starptautisko asins vēža mēnesi, pirmdien, 12.septembrī, tiek atklāta kampaņa “Ir? Nav? Asins vēzis?”. Kampaņas ietvaros Vērmanes dārzā izvietots vides objekts – simboliska asins analīžu mēģene, vēršot uzmanību uz to, cik svarīgi ir izvērtēt savu pašsajūtu, noteiktu simptomu gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta un veikt pilnu asins ainu. Uz mēģenes instalācijas redzams QR kods, kuru noskenējot ar mobilo tālruni, lietotājs tiks aizvests uz interneta vietni parbaudiasinis.lv, lai izpildītu asins vēža simptomu testu.

“Asins vēža atklāšanu apgrūtina tas, ka slimībai bieži vien nav specifisku simptomu. Slimībai attīstoties, cilvēkam var parādīties svīšana naktīs, kaulu sāpes, diskomforts kuņģa zarnu traktā, nieze, izteikts nogurums, taču sūdzības bieži tiek saistītas ar citām veselības problēmām.

Kā zināms, liels nogurums var būt arī pie dzelzs deficīta anēmijas, ar ko dzīves laikā sastopas daudzas sievietes,” norāda hematoloģe Kristīne Bernāte, piebilstot, ka īpaši svarīga loma asins vēža savlaicīgai atklāšanai ir ģimenes ārstiem. “Svarīgi, ka ģimenes ārsti iedziļinās pacienta asins analīžu rādītājos, diagnozē un sniedz pacientam paskaidrojumus.”

Arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidents, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs izceļ ģimenes ārstu lomu asins vēža diagnosticēšanā un ārstēšanas procesā: “Ir ļoti svarīgi, ka pacients pats novēro savu pašsajūtu, un, ja tā ir slikta, vēršas pie sava ģimenes ārsta. Sadarbība starp ģimenes ārstu un pacientu ir izšķiroša, lai asins vēzi atklātu laicīgi. Kampaņas ietvaros pieejamais asins vēža simptomu tests kalpos kā labs rīks, lai cilvēks vieglāk varētu orientēties slimības simptomos, bet jebkurā gadījumā, ja arī tests asins vēža riskus neuzrāda, bet pašsajūta ir slikta, cilvēkam ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. Iespējams, tā ir kāda cita saslimšana.”

Lasiet arī: Praktiski ieteikumi, kā rīkoties, ja mežā satiec lāci, alni vai mežacūku

Asins vēzis ir ļaundabīga asins sistēmas saslimšana, kas sākas kaulu smadzenēs. Lielākoties slimības iemesli nav zināmi. Lai izvairītos no ielaistiem asins vēža gadījumiem, eksperti iesaka ikvienam cilvēkam reizi gadā veikt asins analīzes un pilnu asins ainu, kas ļautu savlaicīgi pamanīt asins vēzi, kā arī atklāt citas saslimšanas.

Saistītās tēmas: asins vēzisSimptomi

youtube icon
Abonēt youtube