Foto: Jeroen Akkermans/Flickr

Ukrainas armijai atkarojot okupētās teritorijas Harkivas apgabalā un krievu karaspēkam steigā atkāpjoties, ukraiņu rokās nonāk simtiem ieroču un daudz munīcijas, kas iepriekš piederēja krieviem. Rezultātā Krievijas armija ukraiņiem nodrošinājusi vairāk ieroču, nekā piegādājuši Rietumi un ASV, vēsta The Wall Street Journal.

Krievi atkāpjoties atstājuši ieročus,  militāro bruņojumu un lielu daudzumu padomju parauga artilērijas šāviņu, kas ukraiņiem bija gandrīz beigušies, kā arī munīciju.

“Mēs iznīcinājām visas krievu artilērijas vienības, pirms devāmies uzbrukumā, bet pēc tam sākām virzīties uz priekšu tik ātri, ka viņiem nebija laika uzpildīt degvielu tankos. Viņi vienkārši aizbēga, visu pametot,” izdevumam stāsta Ukrainas armijas pārstāvis.

Līdz ar to kopumā Maskava kļuvusi par lielāko ieroču piegādātāju Ukrainai, apsteidzot ASV un citas Rietumvalstis, lēš analītiķi.

Krieviem atkāpjoties, Ukraina ir ieguvusi 460 kaujas tankus, 92 pašgājējhaubices, 448 kājnieku kaujas mašīnas, 195 bruņu mašīnas, 44 vairāku raķešu palaišanas sistēmas, norāda eksperti, pieļaujot, ka reālais skaitlis, iespējams, ir vēl lielāks.

Jāpiebilst gan, ka arī Krievijas armija ir sagrābusi ukraiņu ieročus, lielākoties kara pirmajās dienās, kad tā okupējusi lielu daļu valsts teritorijas. Tiek lēsts, ka kopš februāra Krievijas armijas rīcībā nonākuši 109 ukraiņu tanki.

Lasiet arī: Krievu okupanti Harkivas apgabalā izveidojuši paši savu Aušvicu

Kā zināms, kopš septembra sākuma Ukrainas armija veiksmīgi atkaro krievu karaspēka okupētās teritorijas Harkivas apgabalā, ko Krievija sagrābusi drīz pēc iebrukuma Ukrainā šā gada 24.februārī. Līdz septembra vidum Ukrainas armijai izdevies atbrīvot ap 300 apdzīvotu vietu. Ukrainas Aizsardzības ministrijā norāda, ka operācija turpināsies līdz pilnīgai Harkivas apgabala atbrīvošanai.

Atbrīvojot okupētās teritorijas, atklātas vismaz 22 spīdzināšanas vietas un masu kapi, okupantiem ņirgājoties par ukraiņu civiliedzīvotājiem un karavīriem, kā arī tos nogalinot.

youtube icon
Abonēt youtube