Inese Vaidere. Foto: Latvijas Nacionālais kultūras centrs/Flickr

Eiropas Parlaments (EP) pieņēmis rezolūciju, stingri nosodot Krievijas īstenoto eskalāciju karā pret Ukrainu. Rezolūcija pieprasa vēl straujāk apgādāt Ukrainu ar moderniem un jaudīgiem ieročiem, lai ukraiņi uzvarētu un kara šausmas ātrāk beigtos.

“Kremļa zem automātu stobriem organizētie “referendumi” bija nelikumīgs farss. Rietumiem uz to jāatbild ar kategorisku noraidījumu un vēl aktīvāku militāro, ekonomisko, politisko un humanitāro palīdzību Ukrainai. Vienlaikus ar visiem līdzekļiem jācīnās pret Krievijas propagandu Eiropā,” uzsver EP deputāte Inese Vaidere.

“Kremlis izmanto viszemiskākos paņēmienus – draud ar kodolieročiem, šantažē ar enerģiju, uzbrūk civiliedzīvotājiem un atklāti pārkāpj visas starptautiskās normas. Nedrīkstam piekāpties šāda ļaunuma priekšā, mums jāturpina atbalstīt Ukrainu. Kaut novēloti, tomēr nupat pieņemtā astotā ES sankciju kārta pret Krieviju ir solis pareizajā virzienā, it īpaši – cenu griestu noteikšana Krievijas naftai, kas mazinās Kremļa ieņēmumus,” uzskata deputāte.

Kā ļoti nopietnu problēmu, kas jārisina aktīvāk, viņa izceļ arī Krievijas propagandas ietekmi Eiropā.

“Daudzu gadu garumā izplatīto Kremļa melu ietekmē nebija pietiekami stingras Eiropas atbildes Krievijas agresijai Gruzijā un Krimā, kas, iespējams, būtu novērsis karu Ukrainā. 2018.gada ES budžetā jau tika iekļauts manis izstrādātais pilotprojekts, lai nodrošinātu efektīvāku cīņu pret Krievijas dezinformāciju, taču tam jānovirza vēl nopietnāki līdzekļi. Jābloķē arī piekļuve visiem Kremļa medijiem – tā nav vārda brīvības ierobežošana, jo Krievija nepārtraukti melo. Tāpat jāatbrīvojas no Kremļa ideoloģijas pārstāvjiem Eiropā. Cīņā pret Krievijas propagandu mums jābūt tikpat apņēmīgiem kā ukraiņiem kara laukā,” pārliecināta Vaidere.

Lasiet arī: Gaišreģis Finks:  Krievija sabruks kā kāršu namiņš

“Putins nespēj uzlabot vienkāršo krievu dzīves līmeni, tādēļ tā vietā viņš kultivē uzvaras propagandu un mītus par “labajiem Eiropas atbrīvotājiem no fašisma”. Šo “atbrīvotāju” toreizējo zvērību neizvērtēšana un nesodīšana iedrošināja Krieviju uz pilnīgu necilvēcību Ukrainā. Patiesībā tieši Krievijā šobrīd valda fašistisks režīms. Dezinformācija padarījusi Krievijas nāciju slimu, par ko liecina plašais atbalsts baismīgajam karam,” norāda Vaidere.

Kā zināms, kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 60 900 krievu karavīru, 9 000 Ukrainas karavīru un 396 bērni. Kara dēļ dati nav pārbaudāmi. Bēgļu gaitās devušies vairāki miljoni cilvēku, no tiem Latvijā reģistrēti aptuveni 37 629. Kopš septembra sākuma Ukrainas armijai izdevies atkarot vairāk nekā 5 000 kvadrātkilometru okupētās teritorijas, kas ir vairāk nekā Krievija iekarojusi kopš aprīļa.

youtube icon
Abonēt youtube