Foto: Lyudmila _ F/Flickr

Divos Krievijas reģionos ir pilnībā izpildīti mobilizācijas plāni, līdz ar to vietējās varas iestādes saņēmušas jaunus “mobilizācijas uzdevumus”, atsaucoties uz reģionu gubernatoru teikto, vēsta Unian.

Rostovas apgabala gubernators Vasilijs Golubevs paziņojis, ka ir saņemts jauns mobilizācijas uzdevums. “Municipālās iesaukšanas komisijas jau ir sākušas uzdevuma izpildi. Visām procedūrām sekos līdzi apgabala prokuratūras pārstāvji, kas iekļauti komisijas sastāvā,” paziņojis gubernators.

Arī Kurskas apgabala pirmais vicegubernators Aleksejs Smirnovs paziņojis, ka reģions ir pabeidzis pirmo mobilizācijas etapu.

“Mēs par 100% esam izpildījuši pirmo uzdevumu un šobrīd esam saņēmuši otro. Kopā ar kara komisariātiem mēs strādājam pie šī uzdevuma izpildes,” sacījis Smirnovs.

Tikmēr Krievijā mobilizēto vīriešu vidū sāk izcelties nemieri un protesti pret apstākļiem, kādos viņiem ir jādzīvo, nepietiekamo ekipējumu un sliktas kvalitātes ieročiem, kas karavīriem izsniegti.

Sociālajos tīklos strauji izplatās dažādi video, kuros redzams, ka mobilizētajiem vīriešiem jādzīvo sliktos apstākļos, guļot uz grīdas sporta zālēs, trepju telpās un pat pļavās, sildoties pie ugunskuriem.

Tāpat netrūkst video, kuros mobilizētie atrāda viņiem izsniegtos sarūsējušos ieročus un pirmās palīdzības aptieciņas, kurās atrodamas  sieviešu higiēniskās paketes. Smieklu vētru izraisījis kāds kuriozs, kur jauniesauktajiem tiek dotas norādes pašiem nodrošināties ar pirmās palīdzības aptieciņām, no sievām “aizņemoties” tamponus, ko savainojumu gadījumos ievietot brūcēs asiņošanas apturēšanai.

Medicīnisko preču trūkuma dēļ neapskaužamā situācijā nonākuši arī krievu karavīri.

Medijos vēstīts ne vien par medicīnisko preču un pārsēju trūkumu Krievijas armijā, bet arī 1,5 miljonu ziemas formu mistisku pazušanu Aizbaikāla novadā Tālajos Austrumos.

Izskanējušas ziņas par vismaz septiņiem mirušiem jauniesauktajiem, kuru dzīvība izdzisusi vēl pirms viņi sasnieguši fronti. Savukārt 13 mobilizētie bijušie ieslodzītie, bruņojušies ar ieročiem, pametuši kaujaslauku, un nevienam nav zināma to pašreizējā atrašanās vieta. Arī mobilizētie pazūd nezināmā virzienā jau nākamajā dienā pēc tam, kad ir nogādāti uz fronti.

Tikmēr Telegram kanāls Generall SVR vēsta, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ziņots, ka jauniesaukto vidū vien vismaz 1 300 vīriešu ir miruši vai pazuduši bez vēsts, lai gan, atbilstoši tai informācijai, kas izplatīta krievu sabiedrībai, mobilizētajiem sākotnēji ir paredzētas divu mēnešu apmācības.

Valsts Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs Putinam norādījis uz katastrofālu pārsēju un citu medicīniskās palīdzības līdzekļu trūkumu frontē, brīdinot par iespējamu masu dezertēšanu pat neskatoties uz to, ka par šādu pārkāpumu draud cietumsods līdz 15 gadiem. Putins, noklausījies ziņojumu, pavēstījis, ka situācija tiek pilnībā kontrolēta, bet ziņojumā minētās problēmas nav kritiskas. Putins aicināja Patruševu “nežēloties, pārspīlējot problēmas”, ziņo Generall SVR.

Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu nesen paziņojis, ka mobilizēto skaits sasniedzis 200 000 un mācības šobrīd norisinās 80 poligonos un mācību centros.

Tikmēr Unian ziņo, ka krievu karavīri masveidā padodas gūstā. Pēdējo nedēļu laikā ap 2 000 karavīru zvanījuši pa speciāli izveidoto telefona līniju projektā “Gribu dzīvot”.

No 500 000 cilvēku, ko Krievijā plānots mobilizēt līdz nākamajam gadam, apmācību trīs mēnešu garumā izies ne vairāk par 60 000 jauniesaukto, kas ir tikai nedaudz vairāk par 10%, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņo Telegram kanāls Generall SVR.

Tiek norādīts, ka tieši Krievijas prezidents Vladimirs Putins no Aizsardzības ministrijas un  bruņotajiem spēkiem pieprasījis tūlītēju efektu, un visu mobilizēto iepriekšēja sagatavošana jau sākotnēji nav ietilpusi plānā. Tāpat Putins pieprasījis steidzami pastiprināt Krievijas spēkus Hersonas apgabalā Dņepras labajā krastā, pret ko protestējušas atbildīgās militārpersonas, norādot, ka tas ir praktiski neiespējami, un šāds rīkojums ir bezjēdzīgs. Putins pagaidām uzstāj uz savu, būdams pilnīgi pārliecināts, ka uz mobilizēto vīriešu rēķina, neskatoties uz to, ka tie ir nesagatavoti un slikti ekpitēti, izdosies pārņemt stratēģisko iniciatīvu un okupēt papildus teritorijas Ukrainā.

Lasiet arī: Krievu okupanti Harkivas apgabalā izveidojuši paši savu Aušvicu

Putins personīgi, apspriežot mobilizācijas plānu, norādījis, ka pieļauj 300 000 līdz 500 000 karavīru zaudējumu no kopumā miljona vīru, ko paredzēts mobilizēt līdz nākamā gada martam, vajadzības gadījumā jauniesaucamo skaitu palielinot līdz diviem miljoniem.

Vietnē Telegram parādījies video, kas apliecina, ka mobilizācija tikai vārdos ir daļēja:

Arī Kara izpētes institūts (ISW) ziņo, ka varas iestādes, neapmācot jauniesaucamos, nosūta tos uz fronti, lai stiprinātu dažādas Krievijas karaspēka vienības, tostarp tās, kas tiek uzskatītas par Krievijas elitārākajām vienībām. ISW uzskata, ka jauno mobilizēto spēku pievienošana šīm Krievijas armijas vienībām, visticamāk, nepalielinās to kaujas spējas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 21.septembrī valstī izsludinājis daļēju mobilizāciju. Kā vēsta TASS, pēc Putina teiktā, Rietumi ir parādījuši, ka to mērķis ir iznīcināt Krieviju un ka tie ir mēģinājuši Ukrainas iedzīvotājus pārvērst par lielgabalu gaļu.

Mūsu mērķis ir atbrīvot Donbasu, izteicies Putins.

Kā paziņojis Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, daļējas mobilizācijas rezultātā Krievijas armijā tiks iesaukti 300 000 rezervistu, ziņo Unian. Pēc viņa teiktā, tas ir 1,1% no kopējiem mobilizācijas resursiem.

youtube icon
Abonēt youtube