Foto: Pixabay

Eiropas Parlamenta Ārlietu un Attīstības komiteju deputāti ceturtdien, 13.oktobrī, balsoja par finālistiem, kuri pretendēs uz šā gada Eiropas Parlamenta Saharova balvu par domas brīvību. Deputāti balvai izvirzīja Ukrainas tautu un tās pārstāvjus, brazīliešu aktīvisti Sonju Gvažažaru un Kolumbijas “patiesības komisiju”.

Uz balvu pretendē drosmīgā Ukrainas tauta, ko pārstāv tās prezidents, ievēlētie līderi un pilsoniskā sabiedrība, Brazīlijas vides aktīviste un pamatiedzīvotāju aktīviste Sonja Gvažažara, kā arī Kolumbijas “patiesības komisija”, informē Saharova balvas kopiena.

Balvas ieguvēju izvēlēsies Eiropas Parlamenta Priekšsēdētāju konference (EP priekšsēdētāja un politisko grupu vadītāji) trešdien, 19.oktobrī. Balvu pasniegs 14.decembrī svinīgā ceremonijā Eiropas Parlamenta plenārsēžu zālē Strasbūrā.

Lasiet arī: Ukraiņu astrologs paziņo, kad nomirs Putins un tiks atbrīvota Krima

Eiropas Parlaments katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā tika izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam un tās ieguvējs saņem arī naudas balvu 50 000 eiro.

Pagājušajā gadā parlaments balvu piešķīra Krievijas opozīcijas politiķim un korupcijas apkarotājam Aleksejam Navaļnijam.

youtube icon
Abonēt youtube