Volodimirs Zelenskis. Foto: The Pursuit Room/Flickr

Krievijas bruņotie spēki veic uzbrukumus enerģētikas infrastruktūras objektiem Ukrainā, lai panāktu iedzīvotāju noskaņojuma maiņu pret ukraiņu prezidentu Volodimiru Zelenski, lai diskreditētu viņu kā prezidentu un viņa vadīto valdību, TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” savu viedokli pauž militārais analītiķis, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezerves pulkvedis un 14.Saeimā ievēlētais Igors Rajevs.

To, ka notiks uzbrukums enerģētikas objektiem, Rajevs paredzēja jau iepriekš, taču rīcība kavējās vairāku iemeslu dēļ, viens no tiem – politiskais ierobežojums. “Mēs redzējām bezjēdzīgas šaušanas pa civilobjektiem, mēs redzējām šaušanu pa civiliedzīvotājiem, bet mēs neredzējām sagrauto tiltu pāri Dņepras upei, mēs līdz šim neredzējām siltuma staciju un citu lietu iznīcināšanu, kas nozīmē, ka karš ir mainījies,” teic militārais analītiķis.

Pašlaik Rajevs pēta teoriju un meklē pierādījumus par tās patiesumu, kas skaidrotu Krievijas iebrukuma naratīvu Ukrainā. Viena no idejām, kas vada okupantu armiju, ir pārliecība, ka “ukraiņi un krievi ir viena tauta, mēs esam brāļi, tikai jums ir nacistiskais režīms, no kura jums jātiek vaļā un tad viss būs labi”.

“Tieši šie triecieni, pēc manām domām, ir daļēji saistīti ar to, lai diskreditētu Zelenski kā prezidentu un viņa valdību, tādā veidā parādot, ka “lūk, viņi nespēj par jums parūpēties, nespēj nodrošināt elementārās lietas, nāciet atpakaļ pie mums, mēs jūs pieņemsim, nometiet tikai to prezidentu un viss būs labi”,” skaidro  Rajevs. Šāds pagrieziens karā veikts, jo tuvojas ziema, kad īpaši nepieciešama apkure un gaisma.

Savukārt ar Hersonas iedzīvotāju evakuāciju Krievija rādot, kā viņa rūpējas par saviem “jaunajiem Krievijas pilsoņiem”. Runas par to, ka civiliedzīvotāji tiek izvesti, lai izmēģinātu kodolieročus, esot maldi. To būtu grūti attaisnot starptautiski un “pārdot vietējiem iedzīvotājiem”. Ticamākais variants – iedzīvotājiem jāpamet Hersona, jo okupanti šo pilsētu grib padarīt par cietoksni, domā eksperts.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas skolā nebrīdinot sarīko evakuācijas mācības ar apšaudi

Kā norāda Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, krievi ir mīnējuši Kahovkas HES agregātus un aizsprostu Ukrainas dienvidos, gatavojot jaunu teroraktu. Viņš brīdina, ka Krievija mēģina iznīcināt Ukrainas enerģētikas sistēmu, taču visi izdevumi par energoobjektu aizsardzību un infrastruktūras atjaunošanu tiks atlīdzināti uz pašas Krievijas aktīvu rēķina.

Ukraiņu varas iestādes iedzīvotājus brīdinājušās, ka jāgatavojas tumsai un aukstumam, kas var ilgt ne dienām, bet  nedēļām un pat mēnešiem ilgi.

youtube icon
Abonēt youtube