Foto: LETA

Akcijā “Izmanto savu SirdsSpēju” 1.novembra rītā pie Saeimas savu sirds veselību – arteriālo asinsspiedienu un pulsu – pārbaudīja 24 jaunievēlētie 14.Saeimas deputāti jeb ceturtā daļa parlamentāriešu.

“Deputātu lielā interese par akciju un vairāku politiķu paustā gatavība strādāt no sirds un panākt uzlabojumus kardioloģijas nozarē dod cerību, ka sirds un asinsvadu veselības jomā nākamo gadu laikā varam sagaidīt pozitīvas pārmaiņas. Tas, ko vēlas pacienti – lai uzlabotos veselības aprūpes pieejamība, tostarp samazinātos rindas pie speciālistiem un uz izmeklējumiem, mazinātos pacientu līdzmaksājumi, kā arī valsts kompensējamo zāļu sarakstā tiktu vairāk iekļautas mūsdienīgas un efektīvas zāles. Tāpēc aicinu lēmumu pieņēmējus arī turpmākos gados strādāt pie tā, lai kardioloģijas nozarei tiktu palielināts finansējums un raudzīties uz veselības aprūpes finansējumu kā investīciju Latvijas iedzīvotāju nākotnē,” pēc akcijas sacīja Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja un pārstāve iniciatīvas grupā, kas izveidota ar mērķi Latvijā ieviest vērtībās balstītu veselības aprūpes pieeju kardioloģijā.

Saeimas deputāte Anda Čakša (Jaunā Vienotība) uzsvēra, ka veselai sirdij ir būtiskas divas lietas – fiziskā aktivitāte un pareizs uzturs. Jautāta, kam veltīs savu sirdsspēju kā Saeimas deputāte, Čakša sacīja: “Strādāšana “ar sirdi” rada ļoti lielu risku veselībai, ir jāmāk sabalansēt darbs un brīvais laiks. Saeimas deputātes amatā nākamajos gados vēlos pievērst uzmanību bērnu veselībai, arī kardioloģijas jomai, īpaši tās profilaksei – ir būtiski laicīgi atklāt sirds un asinsvadu slimības, laikus tās sākt ārstēt, lai nenonāktu līdz infarktam, insultam, kas rada daudz nopietnākas veselības problēmas”.

Saeimas deputāts Hosams Abu Meri (Jaunā Vienotība) sacīja, ka savu sirdsspēju kā 14.Seimas deputāts un ārsts veltīs tam, lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju veselību. “Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ieņem augstāko vietu, tāpēc ir svarīgi cilvēkiem skaidrot, ka sirdij vajag ne tikai mīlestību, bet par to jārūpējas arī fiziski,” sacīja deputāts.

“Latvijai ir svarīgi beidzot tā pa īstam apzināties to milzīgo slogu, ko mūsu valstij rada sirds un asinsvadu sistēmas slimības un rīkoties aktīvāk. Sākot ar stratēģisku, sistemātisku primārās profilakses darbu iepretim kampaņveidīgām aktivitātēm. Labs piemērs ir panāktais aizliegums skolās tirgot neveselīgus našķus. Bet ir virkne vēl citu stratēģisku iniciatīvu, kuras mēs varētu īstenot, tostarp arī vērtībās balstītās veselības aprūpes ieviešanu, kas ļauj padarīt sirds slimību ārstēšanu ievērojami efektīvāku un ietaupa būtiskus valsts līdzekļus. Deputātu rīcība un vārdi SirdsSpējas akcijā šodien apliecināja, ka interese par kardioloģiju ir liela – tagad gaidām arī darbus,” sacīja Anda Ķīvīte – Urtāne, RSU Sabiedrības veselības institūta direktore un akcijas rīkotāja.

Lasiet arī: Austrumu horoskops 2023.gadam

Akcijas mērķis “Izmanto savu SirdsSpēju” bija pievērst Saeimas deputātu uzmanību kardioloģisko slimību satraucošajai izplatībai un to izraisītajai mirstībai, nepieciešamībai uzlabot sirds un asinsvadu slimību profilaksi, slimību savlaicīgu diagnosticēšanu un ārstēšanu, veicinot medikamentu pieejamību, kā arī atvēlot tam lielāku finansējumu.

Katrs deputāts pēc pārbaudes saņēma “izziņu” ar saviem sirds veselības rezultātiem, kā arī praktiskus ieteikumus sirds un asinsvadu veselības saglabāšanai ikdienā.

Saistītās tēmas: 14.Saeimakardioloģijasirds veselība

youtube icon
Abonēt youtube