Foto: Reinis Inkēns/Saeima/Flickr

Bez valsts finansējuma, lielas latviešu mediju uzmanības, bet ar aktīvu  kampaņu sociālajos tīklos Saeimā iekļuvusi mazpazīstamu cilvēku grupa no partijas Stabilitātei!, kuri sevi uzdod par krievvalodīgo un mazturīgo aizstāvjiem.  Taču liela daļa no jaunievēlētajiem deputātiem nevar atbildēt uz jautājumiem par savu mantisko stāvokli un viņu  pagātne saistās  ar kriminālsodāmām darbībām, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Aleksejs Rosļikovs aktīvi pretnostata  partiju “Stabilitātei!” un tās atbalstītājus pret Latvijas valdību. Uzrunā to krievu kopienas daļu, kurai ir neviennozīmīga attieksme pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un padomju pieminekļu nojaukšanu Latvijā.

Savu mērķu sasniegšanai pirms pusotra gada dibinātā Rosļikova partija par savu galveno platformu izvēlējās sociālos tīklus. Rosļikova diviem Facebook kontiem ir kopā ir gandrīz 44 tūkstoši sekotāju, turpat 30 tūkstoši – Tiktok. 

Rosļikovs  politikā ienāca ar partiju Saskaņa.  2018.gadā viņš bija viens no Saskaņas kongresa vadītājiem, teica slavinošus vārdus par partijas līderiem. Lielus panākumus Saskaņas rindās Rosļikovam neizdevās sasniegt, jo partiju smagi skāra skandāli Rīgas domē, kas beidzās ar domes atlaišanu.

Kā Rīgas domes deputātu Rosļikovu Valsts drošības dienests aizturēja saistībā ar Bolderājā izplatītajām skrejlapām par piketu Ušakova atbalstam. Lapiņās bija attēlots mērs Ušakovs, ietērpts koncentrācijas nometnes ieslodzītā drānās. Viņu sagrābuši nacistiskās Vācijas formastērpos ģērbti karavīri, bet Ušakovam kaklā uzkārts plakāts ar uzrakstu “Tāpēc, ka krievs”. Lietā par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu Rosļikovam ir liecinieka statuss, un tā joprojām tiek izmeklēta.

Līdzīgi kā par Saskaņas finansējumu, arī Rosļikova partijas sakarā ir daudz jautājumu par naudas avotiem. KNAB datu bāzē redzams, ka  partijai saziedoti vien 13 tūkstoši. Ar  tiem ir par maz, lai  segtu biroja uzturēšanu un vēlēšanu  kampaņas izdevumus. Partijai Rosļikovs nav ziedojis ne centa. Vēl pirms diviem gadiem Rosļikovs deklarācijā norādījis  100 tūkstoš eiro lielas parādsaistības.

Savi ienākumi turpmāk būs jāatklāj arī Saeimas deputātei Glorijai Grevcovai. Viņa popularitātes ziņā sociālajos tīklos krietni pārspēj partijas biedru Rosļikovu. Viņai ir daudz sekotāju Krievijā un sociālajos tīklos Grevcova  demonstrē sevi apģērbā ar Krieviju slavinošiem logotipiem, un lepojas, ka viņas teikto izmanto Kremļa televīzijas kanāli un Baltkrievijas oficiālie mediji. Pirmajā Saeimas darba dienā, neilgi pēc deputātes zvērestu nodošanas, Grevcova sniedz interviju pašpasludinātā Baltkrievijas prezidenta Lukašenko kontrolētā radio stacijā un stāsta, ka Latvijā par nelieliem komunālo pakalpojumu parādiem izliek no mājām un pie mums valda  cenzūra. “Agrāk cilvēki baidījās teikt savu viedokli atklāti. Tāpēc, ka mums ir cenzūra. Pietiekami liela cenzūra, tas jāatzīst. Bet pakāpeniski cilvēki pārstāj baidīties,” tā Grevcova.

Tajā pašā dienā  Krievijas prezidenta Vladimira Putina kontrolētajā Krievijas televīzijā izskan Grevcovas  viedoklis  saistībā ar padomju mantojuma likvidēšanu Daugavpilī.

Sociālajos tīklos Glorija Grevcova izrāda savu dzīvesveidu – brauc ar automašīnu Mercedez Benz, dzīvo plašā mājoklī ar dārgu tehniku. Oficiālas darba vietas Grevcovai pēdējos astoņos gados  nav.  Pēdējā legālo ienākumu gūšanas vieta ir firmā “Dolo”, kur Glorija Grevcova  2013.gada maijā uz gadu tiek pieņemta darbā Eiropas sociālā fonda atbalsta ietvaros. Kokapastrādes uzņēmumā Grevcova bija  palīgstrādniece un viņas pienākumos ietilpa  malkas kraušana, zāles pļaušana un teritorijas uzkopšana.

Startējot Saeimas vēlēšanās Centrālajai vēlēšanu komisijai Grevcova Dolo norādīja kā savu aktuālo  darba vietu un meloja, ka strādājusi kompānijā par padomnieci.

Patiesībai neatbilst arī ziņas par viņas izglītību,  Glorija Grevcova nevarēja 2013.gadā absolvēt Latvijas Sporta akadēmiju, jo nekad tajā nav iestājusies.

Prokurors, kurš uzrādījis Grevcovai apsūdzību, norāda, ka valsts iestādei viņa melojusi apzināti. Un CVK iesniedzamos dokumentus pati parakstījusi.  Grevcova ar tiesībargiem nesadarbojas un izmanto tiesības neliecināt. ”Tas ir kaitīgs nodarījums, diezgan kaitīgs! Prokurors ir cēlis apsūdzību par to, ka viņa ir sniegusi nepatiesas ziņas par savu personību, kandidējot vēlēšanās. Iespējams, ka tas ir ietekmējis rezultātus, kāpēc par viņu tik daudz cilvēki balsoja,” komentē prokurors Edijs Pastars.

Pirmā tiesas sēde nozīmēta  20.decembrī. Saeimas deputātiem vēl būs jābalso par  Grevcovas tiesvedības turpināšanu.

Svetlana Čulkova ir viena no Stabilitātei! dibinātājām. Saeimā viņai uzticēts kārtot partijas lietvedību. Arī Čulkova ir aktīva sociālajā  tīklā Facebook, kur uzstājas pret padomju pieminekļu likvidēšanu un Valsts aizsardzības dienesta izveidi. “Šodien aizejošais parlaments nobalsoja par to, lai noņemtu no dienas kārtības likumprojektu par Valsts aizsardzības dienestu. Tā ir ļoti laba ziņa, jo tad, kad likumprojektu mēģinās atkal atgriezt parlamentā, tad mums būs absolūti godīga situācija, lai tam stātos pretī. Mēs izdarīsim visu, lai tas nekad neieraudzītu “dienas gaismu”,” izteikusies Čulkova.

Lai strādātu Drošības, ārlietu un aizsardzības komisijās, deputātiem nepieciešamas pielaides valsts noslēpumam. Tomēr  ir aizdomas, ka lielākā daļa Rosļikova vadītās partijas deputāti varētu tās arī nesaņemt.

Stabilitātei! pārstāvis Dmitrijs Kovaļenko  pirms vairāk nekā desmit gadiem notiesāts par nelikumīgu alkohola glabāšanu un realizāciju. Divās krimināllietās Kovaļenko  sodīts  ar piespiedu darbu.

Viņa sieva, arī Saeimas vēlēšanās kandidējusī, bet parlamentā neiekļuvusī Jekaterina Kovaļenko, administratīvi sodīta par tabakas izstrādājumu nelegālu pārdošanu. Arī pats Kovaļenko pirms četriem gadiem saņēmis administratīvu sodu par to, ka Jelgavā tirgojies ar nelegālas izcelsmes cigaretēm. No 2007.gada līdz pagājušajam gadam Kovaļenko nav oficiālu ienākumu.

Parlamentā darbosies arī sportists un ilggadējs Saskaņas biedrs Jefimijs Klementjevs. Kādreizējam Rīgas domes deputātam pašam kriminālllietu nav, taču par  fiktīvu nodarbināšanu “Rīgas namu pārvaldniekā” apsūdzēta viņa sieva.

Saeimā strādās arī bijušais Daugavpils domes deputāts Viktors Pučka. Viņš sociālajā vietnē Facebook dalās ar informāciju, kas sakrīt ar Krievijas naratīviem par notikumiem Ukrainā. Piemēram, stāsta, ka ukraiņi  sagrābuši pusi Mariupoles par ķīlniekiem. Dažas nedēļas pēc Krievijas apšaudēm dalās ar Putina bildi, uz kuras rakstīts “Atbalstīsim mūsu līderi!”.  Kā Daugavpils domes deputātu Pučku Valsts valodas centrs 2016.gadā sodīja par latviešu valodas nelietošanu amatam atbilstošā līmenī.  Deputātam darbam ir nepieciešama C līmeņa 1.pakāpe. Pučkam tādu zināšanu nebija un domes Finanšu departaments viņam piešķīra 2 300 eiro valodas apguvei. Pirmajā Saeimas sēdē Pučka centās izvairīties no žurnālistiem  un viņa vietā uz visiem jautājumiem  atbildēja Rosļikovs. Tā raisot aizdomas, ka, arī sešus gadus pēc saņemtā soda,  Pučka deputātam nepieciešamajā līmenī  latviski nerunā.

Lasiet arī: Astrologs Globa brīdina par jaunu pandēmiju un bruņotiem konfliktiem 2023.gadā

Nadežda Tretjakova ieies vēsturē kā vissīsāko laiku nostrādājusī 14.Saeimas deputāte. Stabilitātei! pārstāve Centrālajai vēlēšanu komisijai norādījusi, ka viņas darba vieta ir  Maltas vidusskolā, bet  Tretjakova strādā Rēzeknes speciālajā pamatskolā par nakts aukli. Divas stundas pēc zvēresta došanas viņa iesniedza Saeimā dokumentu, ka ģimenes apstākļu dēļ mandātu noliek.

youtube icon
Abonēt youtube