Foto: Pexels

Krievija paziņojusi, ka tās armija ir pilnībā izvesta no Hersonas. Vietējās amatpersonas stāsta, ka ukraiņu partizāni ir pacēluši Ukrainas karogu, bet daudzi Krievijas karavīri nav varējuši pamest pilsētu, informē ziņu aģentūra Reuters.

Šobrīd nav iespējams gūt pilnīgi precīzas ziņas par Ukrainas armijas atgūtās teritorijas apjomu, Krievijas atkāpšanās gaitu vai to karavīru likteni, kurus Maskava steigā ir atstājusi aiz muguras, Dņepras rietumu krastā. Hersonas reģionālās padomes deputāts Serhijs Klans informēja, ka liels skaits Krievijas karavīru ir noslīkuši Dņeprā, cenšoties pamest pilsētu, savukārt citi ir ietērpušies civilajā apģērbā un cenšas slēpties. Viņš piebilda, ka Hersona gandrīz pilnībā ir Ukrainas kontrolē un iesaka iedzīvotājiem nepamest dzīvesvietu, kamēr notiek krievu karavīru meklēšana.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs informēja, ka armijas atvilkšana no Hersonas ir pabeigta, un tas noticis vien divas dienas pēc tam, kad Maskava paziņoja par atkāpšanos: «Upes rietumu krastā nav palikusi neviena tehnikas vienība vai ierocis. Arī visi karavīri ir šķērsojuši upi un atrodas austrumu krastā.»

Prokrieviski noskaņotie kara blogeri 10.novembra vakarā ziņoja, ka Krievijas spēki, kas cenšas šķērsot upi, ir nokļuvuši smagā apšaudē.

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka pa tās spēkiem ir izdarīti pieci triecieni ar Himars raķešu sistēmu, kamēr notika upes šķērsošana.

Iepriekš Ukrainas puse vērtēja, ka Hersonas atstāšanai Krievijai būs nepieciešama vismaz nedēļa. Blahodatnes pilsētas (apmēram 20 kilometrus uz ziemeļiem no Hersonas) iedzīvotāji ziņu aģentūrai Reuters pastāstīja, ka ciematu astoņus mēnešus savā varā bija sagrābuši apmēram 100 krievu kaujinieki, un okupācijas laikā viņi ielauzās tukšajās mājās un izlaupīja tās, pievācot mēbeles, televizorus, plītis un ledusskapjus.

Tāpat okupanti ir nogalinājuši vīrieti, kurš piegāja pārāk tuvu viņu tranšejām, un aizveduši divus vīriešus un jaunu sievieti, par kuru likteni nekas nav zināms. Krievi ar kravas auto atstāja ciematu bez kaujas naktī no 9. uz 10.novembri, un Ukrainas karavīri ienāca 10.novembrī, pastāstīja ciemata iedzīvotāji.

Lasiet arī: Evelīna Pārkere uzraksta grāmatu, ko lasītāji novērtē kā ļoti vāju

Jau pagājušajā nedēļā atklātībā nonācis video, kurā redzams, kā krievi steigā un panikā pamet Hersonu.

Saistītās tēmas: DņepraHersonakarš UkrainākrieviUkraina

youtube icon
Abonēt youtube