Foto: Kārlis Dambrāns/Flickr

Krievijas interneta kompānija “Yandex” pēdējos gados papildinājusi savas kartes ar augstas kvalitātes 360 grādu fotogrāfijām, kas uzņemtas no gaisa daudzviet Latvijā. Atsevišķas no bildēm varētu būt fotografētas, pārkāpjot ierobežojumus, vēsta “Latvijas Televīzijas” raidījums “De facto”.

Virtuālās 3D tūres pa populāriem apskates objektiem nav nekas unikāls. Taču “Yandex” tās pacēlis jaunā līmenī. No 100–200 metru augstuma uzņemtajās fotogrāfijās, kas redzamas “Yandex” karšu lapā, redzamas ne tikai tūristu iemīļotas vietas. Fotografēti arī dzelzceļa mezgli, tilti, hidroelektrostacijas un sakaru torņi, atsaucoties uz “De facto”, vēsta lsm.

Piemēram, pa visu Rīgu no putna lidojuma uzņemtas ap 50 bilžu. Vēl vairāk skatu saglabāts virs Daugavpils.

Ne “Yandex”, ne tā pārstāvji nav vērsušies Civilās aviācijas aģentūrā (CAA), lai iegūtu speciālo aviācijas darba atļauju, kas būtu vajadzīga pilotējamam lidaparātam. Tāpat “Yandex” nav reģistrēts bezpilota gaisa kuģu jeb dronu reģistrā.

Aģentūrā pieļauj, ka kāds varētu būt sniedzis “Yandex” ārpakalpojumu. Bet nevar izslēgt, ka bildes ievietojuši “Yandex” lietotāji. Ticamākā versija, ka izmantots drons.

CAA bezpilota gaisa kuģu nodaļas vadītājs Ilmārs Ozols. saskata, ka vismaz atsevišķās fotogrāfijās prasības varētu būt pārkāptas: “Piemēram, lidlauku tuvumā – Rīga, Liepāja – ir noteikts piecu kilometru ierobežojums, kurā nedrīkst veikt lidojumus, un vēl lielākā teritorijā ir 50 metru augstuma ierobežojums. Atsevišķās vietās var identificēt, ka ir bijis tuvāk lidlaukam vai arī augstāk par šiem ierobežojumiem, bet sīkākas informācijas, ar kādu tehnisko līdzekli, kad un kurš to būtu veicis, – diemžēl šādas informācijas nav.”

“Yandex” ir lielākais interneta uzņēmums Krievijā. Kompānijas akcionāri un ieguldītāji bijušas arī Krievijas valsts bankas – “Sberbank” un VTB. Šī gada martā Eiropas Savienība sankciju sarakstā iekļāva “Yandex” izpilddirektoru Tigranu Hudaverdjanu. Viņš pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā piedalījās oligarhu sanāksmē Kremlī. Jūnijā sankcijām pakļāva arī “Yandex” līdzdibinātāju Arkādiju Voložu. Viņš sarakstā pieminēts kā viens no vadošajiem uzņēmējiem, kas nodrošina svarīgu ienākumu avotu Krievijas valdībai.

Zināms, ka “Yandex” pēc pieprasījuma nodod datus Krievijas dienestiem. “Yandex” LTV raidījumam “De facto” rakstiskā atbildē apgalvoja, ka arī Latviju safotografējuši kartes lietotāji.

“”Yandex Maps” tāpat kā līdzīgi karšu pakalpojumi piedāvā iespēju cilvēkiem no daudzām valstīm ievietot savus panorāmas foto mūsu kartēs. Mēs pārbaudām, lai bildēs nebūtu naida runas, privāti interjeri un jebkas, kas saistīts ar privātuma un citu sociālo normu pārkāpšanu. Mēs arī varam izņemt bildes pēc likumīga pieprasījuma,” rakstīja “Yandex” preses birojs.

Pa visu Eiropas Savienību “Yandex” kartē var atrast tikai dažas panorāmu fotogrāfijas, ja neskaita Latviju, kur, kā izskatās, notikusi bildēšanas kampaņa trīs gadu garumā – 2019., 2020., 2021. gadā. Turklāt visas fotogrāfijas ir līdzīgi labā kvalitātē.

Lasiet arī: Numeroloģiskais horoskops 2023.gadam

Infrastruktūras objektu fotografēšanu, ko agrāk uzskatītu par nekaitīgu izklaidi, pēc Krievijas kara Ukrainā ir pamats uzlūkot kritiski. Tā var būt medusmaize Krievijas izlūkdienestiem. LTV raidījums atgādina, ka Latvijā īpaši aktīvi darbojas Krievijas militārais izlūkdienests. Un par spiegošanu Latvijā notvertajiem bija doti uzdevumi fotografēt tieši infrastruktūras objektus – torņus, noliktavas, dzelzceļu, infoemē lsm.

Saistītās tēmas: aerofotoCAADaigavpilsDronikrievijaRīgayandex

youtube icon
Abonēt youtube