Elena Pompeo. Foto izgūts no Instagram @ellenpompeo

Kopš 2005.gada skatītāji visā pasaulē, tai skaitā Latvijā, seko līdzi Sietlas ārstes Mereditas Grejas un viņas kolēģu saspringtā darba un piesātinātās privātās dzīves līkločiem. Taču izskatās, ka pēc 19. sezonas “Grejas anatomija” paliks bez iemīļotās varones.

Aktrisi Elenu Pompeo, kura spēlē Mereditu Greju, varēs redzēt tikai astoņās 19.ezonas sērijās. Elena nu jau strādā pie cita seriāla, kura pirmizrāde gaidāma 2023.gadā.

Dakteres aiziešana seriālā tiek izskaidrota ar to, ka Meredita ir pieņēmusi darba piedāvājumu un turpmāk strādās Bostonā, kur nodarbosies ar Alcheimera slimības izpēti. Elena gan joprojām paliek seriāla izpildproducente. Viņas balss arī joprojām būs dzirdama katras 19.sezonas epizodes beigās, tādā veidā daļa viņas turpinās piedalīties seriālā.

“Esmu mūžīgi pateicīga par mīlestību un atbalstu, kuru jūs izrādījāt man, Mereditai Grejai un seriālam visu 19 sezonu garumā. Jūs zināt, ka šovam ir jāturpinās un es noteikti kādreiz nākšu ciemos,” savā “Instagram” kontā ierakstīja Pompeo, tādējādi apstiprinot to, ka pēc vairāk nekā 400 epizodēm viņa vairs nebūs “Grejas anatomijas” galvenā varone.

Jāteic arī ka, seriāla autori jau iepriekš veiksmīgi tikuši galā ar centrālo lomu izpildītāju aiziešanu. Piemēram, 11.sezonā gāja bojā Dereks Šepards, kuru spēlēja Patriks Dempsijs.

Pagaidām jauna, 20. sezona, nav oficiāli apstiprināta.

Pompeo un viņas varone ir viena no nedaudziem “Grejas anatomijas” ilgdzīvotājiem. Bez viņas vēl tikai divi aktieri ir redzami visās 19 sezonās. Tie ir Čandra Vilsone (Miranda Beilija) un Džeimss Pikens jaunākais (Ričards Vēbers).

“Grejas anatomija” savulaik tika iekļauta žurnāla “Entertainment Weekly” “100 visu laiku labāko seriālu” sarakstā. Kas padarījis šo seriālu tik ilgtspējīgu un joprojām pieprasītu skatītāju vidū?

Stāsts par stiprām sievietēm

Slavenā televīzijas producente Šonda Raimsa vēlējās izveidot seriālu par spēcīgām sievietēm, kas būta interesants arī viņai pašai. Tā nu viņa pati kļuva par lielāko daļu sēriju producenti un scenāristi.

Seriāla nosaukuma izcelsme ir interesanta, jo tā atsaucas uz populāro cilvēka anatomijas mācību grāmatu, kuru 1858.gadā sarakstījis britu zinātnieks Henrijs Grejs. Angļu valodā runājošajā pasaulē to uzskata par klasiku. Uzvārds Greja ir arī seriāla galvenajai varonei, kuru atveido aktrise Elena Pompeo.

Elena ir itāļu un īru izcelsmes amerikāņu aktrise, kurai patlaban ir 53 gadi. Loma “Grejas anatomijā” kļuvusi par viņas veiksmīgāko un slavenāko darbu. Pašlaik viņa tiek uzskatīta par vienu no vislabāk apmaksātajām ASV televīzijas aktrisēm. Taču viņa nepārprotami bija apņēmusies darīt visu, kas nepieciešams, lai beidzot savu dalību projektā izbeigtu, un intervijā izdevumam “Insider” Pompeo pirms dažiem gadiem atzina, ka “cenšas visus pārliecināt, ka seriālam jāpieliek punkts”.

Vairāk nekā medicīna

Seriāla producente Šonda Raimsa vienmēr uzsvērusi, ka “Grejas anatomija” nav tikai par medicīnu. Lai gan katrā epizodē ir redzamas operācijas un pacientu dzīvību glābšana, tas nav galvenais seriāla fokuss. “Grejas anatomijas” mērķis ir parādīt, kā personāži tiek galā ar sarežģīto ārstu darbu un savas personīgās dzīves problēmu apvienošanu.

Seriāla veidotājiem gan veiksmīgi izdevies atrast balansu, lai sērijas nesastāvētu tikai, piemēram, no ainas, kurā Meredita un Dereks apspriež savas attiecības 40 minūšu garumā. Pa vidu skatītāji var just līdzi arī pacientam, kas mirst no vēža.

Tas sniedz iespēju skatītājiem pārslēgties no personāžu attiecību līkločiem uz medicīnas jautājumiem.

Īsti mediķi un īstas operāciju zāles

Starp citu, medmāsa Bokhi Ena (BokHee An), kas parādās daudzās “Grejas anatomijas” epizodēs, ir medmāsa arī reālajā dzīvē. Viņa asistē ne tikai aktieriem, bet arī īstiem ārstiem, kas ikdienā veic sarežģītas operācijas.

Operācijas ir filmētas īstajās Sietlas slimnīcās. Starp masu skatu dalībniekiem slimnīcās bija arī topošie ārsti – interni. Lai operāciju zālē filmētās ainas skatītājiem izskatītos vēl ticamākas, cilvēku orgānus aizstāja ar vizuāli līdzīgu bioloģisko materiālu, kas ņemts no govīm un buļļiem. Savukārt asinis, ko izmantoja filmēšanai, bija no tauku un želatīna maisījuma.

Spraigs sižets

Jau kopš pirmās sezonas “Grejas anatomijas” scenāristi pārsteiguši skatītājus ar negaidītiem sižeta pavērsieniem. Piemēram, vienā epizodē pacienta ķermenī bija bumba, kas varēja uzsprāgt jebkurā brīdī.

Redzēta arī sērija, kad lidmašīna, kas bija pilna ar dakteriem, avarē nekurienes vidū. Vārdu sākot, skatītāji nekad nevar zināt, kas būs tālāk. It īpaši, ja runa ir par kādas sezonas fināla epizodi.

Neviltotas emocijas

Skatītājiem, kas seko līdzi “Grejas anatomijas” sižeta peripetijām, ir pieraduši pie tā, ka epizodes ir ļoti emocionālas. Gan tādēļ, ka viņi pārdzīvo par mirstošiem pacientiem, gan par ārstiem, kuriem netrūkst problēmu privātajās dzīvēs.

Katrs personāžs arī nepaliek neskarts, jo ārsti tiek parādīti kā īsti cilvēki, kas saskaras gan ar sarežģījumiem darbā, gan vardarbīgām attiecībām un pieļauj kļūdas. Tāpēc skatītājiem ir viegli asociēt sevi ar varoņiem, kas patiesībā nav supervaroņi, bet vienkārši cilvēki.

Lasiet arī: Kijivas mērs Kļičko atklāj, ko sapņo izdarīt pēc Ukrainas uzvaras karā

Īpaši spilgti tas ir redzams ainā pēc Dereka nāves, kad Meredita saka, ka viņai nav laika nervu sabrukumam, jo viņa ir arī māte un viņai jābūt stiprai bērnu dēļ.

Saistītās tēmas: Elena PompeoGrejas anatomijaMeredita Grejaseriāls

youtube icon
Abonēt youtube