CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa. Foto: Kristaps Gulbis/Ārlietu ministrija/Flickr

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šī gada 7.novembrī uzsāka kriminālprocesu aizdomās par iespējamu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas, kā arī šo noziedzīgo nodarījumu atbalstīšanu un dienesta dokumentu viltošanu. Kriminālprocesā izmeklētie noziedzīgie nodarījumi saistīti ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) organizētu iepirkumu 2021.gadā.

KNAB 22.novembrī īstenoja procesuālās darbības. Pašlaik desmit kriminālprocesā iesaistītajām personām, tostarp CVK priekšsēdētājai Kristīnei Bērziņai un piecām amatpersonām, ir tiesības uz aizstāvību. Divām personām – CVK priekšsēdētājai un uzņēmējam – piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, informē KNAB.

KNAB, ievērojot Kriminālprocesa likumā noteikto kārtību, 25.novembrī lūdza Saeimai CVK priekšsēdētāju atstādināt no amata pienākumu pildīšanas.

KNAB ciešā sadarbībā ar Latvijas Republikas prokuratūru šobrīd veic aktīvāko izmeklēšanas procesa fāzi, iegūstot un nostiprinot pierādījumus, tāpēc plašāku informāciju par kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām nevar atklāt.

Tāpat KNAB vērš uzmanību, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā nav konstatēti fakti, kas ļautu apšaubīt 14.Saeimas vēlēšanu leģitimitāti.

“Sadarbojos ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, esmu sniegusi un arī turpmāk sniegšu visu nepieciešamo palīdzību situācijas ātrākā noskaidrošanā. Esmu parakstījusies par informācijas neizpaušanu, tādēļ neesmu tiesīga izpaust detalizētu informāciju. Skumji, ka esmu iejaukta šādā procesā, lai gan vienmēr esmu strādājusi pēc labākās sirdsapziņas, nodrošinot vēlēšanas, lai tās notiktu likumā noteiktajos termiņos,” norāda Kristīne Bērziņa.

“Šobrīd CVK priekšsēdētāja amatu vairs nepildu. Atbilstoši likumam “Par Centrālo vēlēšanu komisiju” komisijas priekšsēdētāju prombūtnē aizvieto komisijas priekšsēdētāja vietnieks. Nekad neesmu turējusies pie amata, jau vasarā biju atklāti pateikusi, ka, ņemot vērā iestādes kritisko stāvokli saistībā ar finansējuma un cilvēkresursu trūkumu, nevēlos darbu šajā amatā turpināt vēl vienu termiņu. Vēlēšanu rīkošanā esmu strādājusi 24 gadus, šī joma vienmēr ir bijusi ne tikai mans darbs, bet arī azarts, aizraušanās un aicinājums strādāt valsts labā,” tā Bērziņa.

Lasiet arī: Arestovičs izteicis prognozi, cik drīz Ukraina varētu atgūt Krimu

KNAB vērš uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

 

youtube icon
Abonēt youtube