Foto: Pixabay

Portālā ManaBalss savākti 10 822 Latvijas iedzīvotāju paraksti iniciatīvai par algu iesaldēšanu Valsts prezidentam, ministriem un citiem tautas kalpiem.

“Aicinām valsts vadošajām amatpersonām un tautas priekšstāvjiem iesaldēt algas to līdzšinējā apmērā un algu pacelšanu atlikt līdz brīdim, kamēr stabilizējas ekonomiskā situācija valstī – ir apturēts inflācijas kāpums, kā arī inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu. Vēlamies no tautas kalpiem vispirms sagaidīt konkrētu rīcību tautas labā – izvest valsti un tās iedzīvotājus cauri šim sarežģītajam un izaicinājuma pilnajam laikam, un tikai tad spriest par nepieciešamību celt savas algas. Jāņem vērā, ka valsts jau hroniski nerespektē pati savas ar likumu uzņemtās finanšu saistības, piemēram, pret augstāko izglītību. Visas sabiedrības un valsts ilgtspējai būtiska nozare nesaņem tās pilnvērtīgai esamībai nepieciešamo un pat ar likumu noteikto finansējuma pieaugumu, un ir maz ticams, ka tas mainīsies pašlaik – krīzes laikā. Tad nu lai valdošā elite solidarizējas ar tautu un veselām nozarēm un arī atturas no savu personīgo ienākumu pieauguma, pat ja to paredz likums,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

“Tāpēc aicinu līdz pašreizējās daudzpusējās krīzes beigām iesaldēt algas Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, ministru prezidentam, parlamentārajiem sekretāriem, ministriem un Saeimas deputātiem. Pie jautājuma par to pacelšanu atgriezties tikai pēc krīzes perioda un ar attiecīgu argumentētu diskusiju,” norāda pieteikuma iniciatore Nora Freimane.

Viņasprāt, “ar šo grozījumu stiprināsies apziņa par varas solidaritāti ar sabiedrību. Algu pacelšanai paredzētos līdzekļus (trīs miljonu eiro apmērā) novirzīt 1) atbalsta programmām mazturīgajiem iedzīvotājiem, 2) algu pielikumam tām profesiju grupām, kurām jau sen tas tiek solīts, 3) skolu, bērnudārzu apsildīšanai, ceļu remontdarbiem u.tml.”

Iniciatīva tiks iesniegta izskatīšanai Saeimā.

Lasiet arī: NA: Ielaist Latvijā TV kanālu Doždj bija nopietna kļūda

Saistītās tēmas: iesaldētas algasManaBalss

youtube icon
Abonēt youtube