Foto: Thaplin/Flickr

Policijas pārbaudēs visā Vācijā arestētas 25 personas, kas tiek turētas aizdomās par apvērsuma un valdības gāšanas plānošanu, raksta britu raidorganizācija BBC.

Vācijas mediji ziņo, ka grupa, kurā bija galēji labēji noskaņotas personas un bijušie militāro struktūru darbinieki, bija plānojusi ieņemt Reihstāgu un pārņemt varu.

Vācijas iedzīvotājs, kas tiek dēvēts par princi Henriku XIII, tiek uzskatīts par šī plāna centrālo figūru. Saskaņā ar federālo zemju prokuroru teikto, viņš ir viens no diviem grupējuma līderiem. Kopumā aresti notikuši 11 Vācijas rajonos.

Tiek ziņots, ka apvērsuma plānotāji pārstāv ekstrēmistisko grupējumu Reichsbürger (Reiha pilsoņi), kas jau sen ir Vācijas policijas redzeslokā par vardarbīgiem uzbrukumiem un rasistiskām sazvērestības teorijām. Grupējums arī atsakās atzīt mūsdienu Vācijas valsts iekārtu.

Grupējumā iesaistīti apmēram 50 vīrieši un sievietes, kas plānojuši valsts apvērsumu un valsts iekārtas aizstāšanu ar 1871.gadā veidoto valsts modeli – Vācijas impēriju (jeb tā dēvēto Otro reihu).

Policijas pārbaudes notikušas lielā daļā Vācijas, un vēl divas personas arestētas Austrijā un Itālijā. Vācijas tieslietu ministrs Marko Bušmans (Marco Buschmann) mikroblogošanas vietnē Twitter norādījis, ka norisinās plaša pretterorisma operācija. Prokurori informēja, ka vardarbīgs apvērsums plānots jau no 2021.gada novembra.

Tiek vēstīts, ka nozīmīgu vietu apvērsuma plānā ieņēmuši bijušie militāro struktūru darbinieki, tostarp arī speciālo uzdevumu vienībās dienējušie. Sazvērnieki jau bija izveidojuši plānus Vācijas pārvaldīšanai, un viņi apzinājās, ka savus mērķus varētu sasniegt tikai ar militāru spēku un vardarbību pret amatpersonām. Tas iekļāva arī slepkavības.

Lasiet arī: Ogres mērs šķendējas par šķībām Ziemassvētku eglītēm

Vācijas sabiedriskais medijs ZDF ziņojis, ka kāds labēji orientēts bijušais parlamenta apakšpalātas loceklis arī piedalījies apvērsuma plānošanā, un viņu bija plānots iecelt par tieslietu ministru.

Saistītās tēmas: apvērsumsprincis Henriks XIIIReihstāgsVācija

youtube icon
Abonēt youtube