Režisors Alvis Hermanis. Foto: Ģirts Raģelis/Flickr

Mums nav jānodarbojas ar Krievijas krievu problēmām. Vēl jo vairāk pēc tam, kad esam šajās dienās tik daudz par sevi jaunu uzzinājuši no viņiem, uzskata režisors Alvis Hermanis.

Komentējot skandālu ap televīzijas kanālu “Doždj” (TV “Rain”), Hermanis vietnē “Instagram” raksta: ”Daži domā, ka šis lēmums visizdevīgākais ir tieši putinam un vispār – kanāla aizliegšana esot viņu specoperācija. Šādam apgalvojumam būtu kautkāda jēga, ja mēs joprojām piekrītam nu jau vecmodīgajai [ārlietu ministra Edgara| Rinkēviča koncepcijai, ka Rīgai jākļūst par krievu opozīcijas placdarmu cīņā pret putina režīmu. Jo tā paļāvās uz prognozēm, ka putina režīms drīz kritīs un revolūcija tiks vadīta tieši no Rīgā bāzētajiem opozicionāriem. Šeit Rinkēvičam kaut ko pārmest nebūtu pareizi, jo mēs visi uz to cerējām. Taču nu skaidrs, ka nekas tamlīdzīgs nenotiks. Kremļa režīms ir stabils un tam nekas nedraud pārskatāmā nākotnē. Pat ja putins tiktu nomainīts. Arī krievu opozīcijas spējas situāciju jebkā ietekmēt tika pārvērtētas.  Līdzīgi kā izraēlieši netērē laiku ar cerībām pāraudzināt kaimiņos dzīvojošos musulmaņus, tāpat arī mums ilūzijas jāmet malā un jāsāk rūpēties tikai par savu drošību un savām interesēm. Nav nekādas vajadzības veidot Latviju par krievu Honkongu, kur ar putinu neapmierinātie liberālie impēristi var veidot savu alternatīvo mazo krieviju. Izskatās, ka Igaunijas ārpolitikas koncepts pie šīs atklāsmes nonāca jau pirms kāda laika. Un igauņiem tagad ir pilnīgi vienalga, ko par to visu domā kaut kāds putins vai viņa oponenti krievijā, jo tas vienkārši vairs vispār nav svarīgi.”

”Mums nav jānodarbojas ar krievijas krievu problēmām. Vēl jo vairāk pēc tam, kad esam šais dienās tik daudz par sevi jaunu uzzinājuši no viņiem. Vienīgie izņēmumi varētu būt augstas kvalifikācijas speciālisti, kuri pierādījuši savu lojalitāti un neslimo ar impērisma kompleksiem. Visi nu ņemsies piesaukt Čulpanu Hamatovu, bet viņas gadījums kā reiz atbilst šiem kritērijiem. Turklāt man zināms, ka jau kopš pavasara ar viņu personiski komunicēja Ukrainas pezidenta administrācijas cilvēki (konkrētus vārdus saukt man nav tiesību bez viņu ziņas), kuri tātad akceptē viņu. Vārdu sakot – sitācija nu ir izmainījusies kardināli. Un Latvijas ārpolitikas stratēģijai arī būtu jāmainās laikam līdzi. Piedāvāju sākt diskusiju par šo. Jo tas ir uz ilgiem laikiem.”

Iepriekš viņš vietnē “Instagram” rakstīja: “Neesmu politologs, bet toties saprotu šo to no dramaturģijas. Gadījums ar tvrain izrādījās patiesības mirklis visai krievu opozīcijai un pagrieziena punkts šai seriālā. Tagad trīs dienu laikā dabūjām iztēloties, kāda būtu nākotnes krievija bez putina, ja to vadītu pašreizējā opozīcija. Un tai skaitā – arī kāda būtu viņu attieksme pret Latviju, kuras iedzīvotāju skaits ir tikpat liels, cik vienā Maskavas mikrorajonā. Liberālie krievu impēristi labi saprot, ka uzbrukt Arestovičam, Gordonam un visiem ukraiņu medijiem (kuri šais dienās atmaskoja tvrain divkosību) viņi nedrīkst, tāpēc viss viņu naids tagad tiek Latvijai. Izrādās, ka liberālie impēristi neko tā arī nav sapratuši. Ne par frontes līniju šai karā, ne par to valsti, kurā tagad atrodas. Pārpratums. Pagaidām ļoti maz ir tādu krievu opozicionāru, kuri saprot, ka jāmaina ne tikai putina režīms, bet arī krievu cilvēka impēriskā apziņa. Bet tādi ir. Viņiem mūsu un ukraiņu cieņa un atbalsts.”

Pēc režisora teiktā, deviņus mēnešus “cerējām un gaidījām, ka krievu opozīcija aicinās uz bruņotu sacelšanos krievijā vai produktīvi piedalīsies Ukrainas militārajā uzvarā. Ne viens, ne otrs nenotika. Šī glamūrā opozīcija tikai pļāpā, bezgalīgi intervē viens otru un atražo paši sevi. Kopīgai lietai maz no viņiem jēgas. Patiesības mirklis arī rietumu sabiedrotajiem, – kā pret viņiem turpmāk izturēties. Vajadzīga jauna stratēģija nākotnei. Jo visticamāk, kaimiņos nekas nemainīsies nekad. Atkal atgriežamies pie Izraēlas parauga.”

Tāpat Hermanis norādījis uz labo lietu, ko nesis “Doždj” skandāls, proti, “palasot soctīklus, mēs 24 h laikā esam uzzinājuši, ko par Latviju un latviešiem patiesībā domā visi krievu putina opozīcijas līderi, viņu viedokļu līderi un pārējie viņu twittera un youtube eksperti, gan šeit, gan citur pasaulē. Īsumā – viņi mūs nicina no visas sirds un sirsnīgi. Tā ir atklāsme.”

”Paldies mūsu ārlietu ministram, kura viltīgais plāns ļāva šo visu uzzināt. Šovakar arī Arestovičs pateica, ka tvrain nedrīkst uzticēties. Ja reiz pat ukraiņi šos žurnālistus atzīst par nevēlamiem, tad jautājums slēgts. Zinu, ka manus ierakstus tvrain cilvēki lasa, tāpēc (kamēr mūsu varas iestādes vēl domā un pārliecina Rinkēviču) teikšu: domāju, ka latviešu tauta ļoti priecātos, ja jūs tūlīt pat vāktos prom no mūsu valsts. Un ātri!” vietnē “Instagram” raksta Hermanis.

Viņaprāt, televīzijas kanālā “Doždj” “ir saputrojušies situācijā, kur paši atrodas opozīcijā putinam, bet vienlaicīgi pārdzīvo par saviem nabaga “malchikiem” krievu armijā. Faktiski, viņu situācija ir vēl vairāk neiespējama – jo viņu mērķa auditorija ir tieši krievijas krievi, bet paši patlaban atrodas valstī, kura iesaistīta kara pretējā pusē. Pilnīga pretruna. Jo tikai idioti joprojām tic, ka tas ir kaut kāds “putina karš”. Mēs saprotam, ka putins ir tvrain ienaidnieks, bet vienlaicīgi viņi simpatizē tautai, kura tagad centīgi uzvedās kā mūsu ienaidniece.  (..) Šais dienās Viļņā notika kārtējā emigrācijas opozicionāru konference, kur visi viņu ekonomikas un politikas eksperti bija diezgan vienoti, ka pašreizējais krievijas režīms nemainīsies (pat ja putins tiks nomainīts) un paliks tāds uz ilgiem laikiem. Līdz ar to visa šī situācija būs ilgtermiņā un visticamāk – uz ļoti ļoti ilgiem laikiem.”

Saistībā ar draudiem valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP)  otrdienas, 6.decembra rītā, ir pieņēmusi lēmumu anulēt Krievijas televīzijas kanāla Doždj (TV Rain) apraides atļauju.

NEPLP pārliecinājās, ka televīzijas kanāla vadība neizprot un neapzinās ne katra atsevišķa pārkāpuma, ne to kā vienota kopuma būtību un nopietnību, norāda NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Kā ziņots, pret kanālu ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta, kā arī piespriests 10 000 eiro liels naudas sods pēc tam, kad kanāla ziņu sižetā okupētā Krima kartē tika iezīmēta Krievijas sastāvā un Krievijas armija tika nosaukta par “mūsu armiju”.

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 2.decembrī ir uzsācis pārbaudi saistībā ar Latvijā reģistrētā televīzijas kanāla “TV Rain” ziņu raidījumā paustiem izteikumiem, kas rada aizdomas par šī televīzijas kanāla sniegtu palīdzību Krievijas okupācijas spēku karavīriem.

Lasiet arī: FOTO: airBaltic darbinieces pozē nākamā gada kalendāram

Izteikumi konstatēti šā gada 1.decembrī televīzijas kanālā “TV Rain” demonstrētajā ziņu raidījumā “Šeit un tagad”. Raidījuma laikā tā vadītājs aicina skatītājus sniegt informāciju par mobilizēto Krievijas pilsoņu apstākļiem frontē un pauž cerību, ka televīzijas kanāls daudziem Krievijas karavīriem jau spējis palīdzēt “ar aprīkojumu un elementāru ērtību nodrošināšanu”.

VDD brīdina, ka, ņemot vērā Krievijas okupācijas spēku veiktos noziegumus pret Ukrainu un tās tautu, nekāda veida atbalsta sniegšana agresorvalstij Krievijai nav pieļaujama. VDD atgādina, ka par jebkādā veidā iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas tiešu vai netiešu vākšanu vai nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība ir vērsta pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijas Republikai saistošām starptautiskajām tiesībām, ir paredzēta kriminālatbildība.

VDD jau vairākkārt ir brīdinājis par lēmumu pieņemšanu atbildīgās institūcijas un amatpersonas, ka Krievijas tā dēvēto neatkarīgo mediju darbības pārcelšana uz Latviju ir saistīta ar dažādiem riskiem. Pirmkārt, no agresorvalsts ieceļojušie mediju pārstāvji rada izlūkošanas riskus. Tā kā šie mediju uzņēmumi un žurnālisti ilgstoši ir strādājuši agresorvalstī, nav izslēdzamas atsevišķu Latvijā darbību uzsākušo mediju vai to pārstāvju saites ar Krievijas specdienestiem. Tāpat iespējama pastiprināta Krievijas specdienestu interese par emigrējušo mediju darbībām Latvijā.

Otrkārt, Krievijas mediju pārstāvju darbība Latvijā ir saistīta ar riskiem Latvijas informatīvās telpas drošībai. Krievija gadiem ilgi ir īstenojusi mērķtiecīgus un sistemātiskus pasākumus sabiedriskās domas ietekmēšanai atbilstoši Krievijas interesēm, līdz ar to pastāv risks, ka atsevišķu mediju veidotajā saturā var tikt iekļauti pret Rietumvalstīm, tajā skaitā Latviju, vērsti vēstījumi, informē VDD.

* Rakstā saglabāta režisora Alvja Hermaņa rakstība.

youtube icon
Abonēt youtube