Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Krievija plānoja iebrukt Moldovas teritorijā 2023. gada sākumā. Šo plānu īstenošana atkarīga no kara attīstības Ukrainā – šādu viedokli intervijā televīzijas kanālam TVR Moldova pauda Izlūkošanas un drošības dienesta vadītājs Aleksandru Mustjace.

Pēc viņa teiktā, Krievijas iebrukuma risks Moldovā saglabāsies arī nākamgad. “Jautājums nav par to, vai Krievijas Federācija veiks uzbrukumu Moldovas teritorijai, bet gan par to, kad tas notiks: vai gada sākumā, janvārī, februārī vai vēlāk, martā, aprīlī. Bet, saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju, Krievijas Federācija plāno iet tālāk,” sacīja Mustjace.

Pēc amatpersonas teiktā, tiek analizēti vairāki scenāriji, saskaņā ar kuriem Maskava mēģinās veikt sauszemes iebrukumu caur Ukrainas ziemeļiem Moldovas virzienā.

“Piemēram, lai izveidotu koridoru ar Piedņestras reģionu, kas ir Moldovas teritorija. Tad mēs varam skaidri pateikt, ka jā, viņi domā šeit nokļūt, savienoties. Mēs varam apspriest, kas notiks tālāk, kādi ir viņu nodomi attiecībā uz Kišiņevu,  taču tas ir reāls un ļoti augsts risks,” sacīja Mustjace.

Viņš arī atgādināja, ka Piedņestras teritorijā atrodas “Eiropā lielākā” munīcijas noliktava, kuru apsargā krievi. Amatpersona neizslēdz, ka iespējamais Krievijas iebrukums Moldovā varētu būt saistīts ar šīs munīcijas izmantošanu militārā konfrontācijā.

“Krievijas Federācijas mērķis izveidot sauszemes koridoru uz Piedņestras reģionu šodien joprojām ir aktuāls, un jauna Krievijas ofensīva šajā virzienā var notikt jau 2023. gadā. Plāna īstenošana ir atkarīga arī no notikumu attīstības  Ukrainā,” sacīja izlūkdienesta pārstāvis.

Par Krievijas vēlmi izveidot sauszemes koridoru Piedņestrā tika runāts jau pavasarī, pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Lai to paveiktu, krievi plānoja ieņemt Odesas, Nikolajevas un Hersonas apgabalus, taču šos plānus viņiem neizdevās realizēt.

Tikmēr Piedņestrā vīriešus sāka iesaukt vietējā armijā, bet cilvēki sāka bēgt uz Rumāniju un Kišiņevas kontrolēto teritoriju.

Iepriekš, 27.jūnijā, Moldovas prezidente Maija Sandu sacīja, ka šobrīd neredz tiešus draudus Ukrainai no Piedņestras puses, kur atrodas Krievijas karaspēks. Jūlijā Moldova neielaida savā teritorijā Krievijas militārpersonas no Piedņestras.

Lasiet arī: Valsts drošības dienests izteicis brīdinājumu Grevcovas un Rosļikova pārstāvētajai “Stabilitātei!”

Nesen, decembrī, Maija Sandu uzslavēja ukraiņu drosmi, kā arī paziņoja, ka Krievija izvērš hibrīdkaru pret Moldovu, cenšoties destabilizēt situāciju valstī. Viņa uzsvēra, ka šodien Ukraina aizstāv ne tikai savu, bet arī Moldovas brīvību.

Saistītās tēmas: KarškrievijaMaija SandumoldovaPiedņestraUkraina

youtube icon
Abonēt youtube