Foto: Pexels

Labdarības maratonā “Dod pieci!” saziedoti 804 384 eiro Ukrainas bēgļu bērnu atbalstam Latvijā. Jau labdarības maratona laikā saņemti 425 palīdzības pieteikumi ukraiņu bērnu, pusaudžu un jauniešu pamatvajadzību nodrošināšanai.

“Dod pieci!” 158 stundu laikā uzklausījis daudzus ziedotājus, ekspertus, sabiedrībā zināmus cilvēkus un pašus ukraiņus, kas dalījās ar skaudriem pieredzes stāstiem un Krievijas kara šausmu liecībām. “Palīdzības pieteikumus gaidīsim arī pēc labdarības maratona beigām. Bet jau šobrīd redzam, ka ukraiņu bērniem visvairāk nepieciešama tieši sociālā palīdzība. Saņemam lūgumus pēc elementārām lietām, tai skaitā ziemas apģērba, pārtikas, izglītības materiāliem, piemēram, grāmatām. Daudziem nepieciešama arī medicīniska palīdzība. Individuāli zvanām katram pieteikuma iesniedzējam, un sarunas laikā nereti atklājas vēl daudzas citas problēmas un vajadzības,” norāda Ziedot.lv sociālās palīdzības programmas vadītāja Baiba Drone.

Katru dienu “Dod pieci!” stikla studiju Vecrīgā apmeklēja dažādi viesi, tai skaitā ukraiņu ģimenes, kas dalījās savā pieredzē: kā ir bēgt no kara, doties bēgļu gaitās un uzsākt dzīvi citā valstī.

Tāpat ik dienu tika uzklausīti arī paši ziedotāji un tie, kas jau līdz šim snieguši palīdzīgu roku ukraiņiem. “Dod pieci!” stikla studijā katru dienu viesojās arī eksperti un atbalsta sniedzēji, daloties pieredzē par Ukrainas bēgļu vajadzībām un nepieciešamo palīdzību.

“Dod pieci!” tēmas vēstnese, Latvijas Radio pastāvīgā korespondente Ukrainā Indra Sprance, labdarības maratona laikā regulāri sazinājās ar stikla studijas dīdžejiem, pastāstot arī par aktuālo situāciju Ukrainā. “Noskaņojums ir ļoti dažāds. Viena daļa pie notiekošā ir pieraduši un iemācījušies izdzīvot šajos apstākļos. Visi gribētu kara un šausmu beigas. Ir grūti pateikt, kam ir lielāki izaicinājumi – bērniem un ģimenēm, kas ir palikuši Ukrainā, vai tiem, kuri devušies bēgļu gaitās. Mūsu pienākums ir sniegt atbalstu bērniem, kas nonākuši līdz Latvijai. Mēs nezinām, kam viņi gājuši cauri, varam tikai nojaust mazu aisberga daļiņu. Tie ir ne tikai praktiski izaicinājumi, bet arī psiholoģiskie, paliekot bez ierastajiem cilvēkiem sev apkārt.”

Labdarības maratonu “Dod pieci!” ar viesošanos stikla studijā atbalstīja vairāk nekā 80 dažādi mūzikas kolektīvi. Labdarības maratona “Dod pieci!” galvenais princips ir dziesmas apmaiņā pret ziedojumu. Gada pēdējā dienā, 31.decembrī, no plkst.12.00 Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā DJ Linda Samsonova un Toms Grēviņš atskaņos 100 populārākās šī gada labdarības maratona “Dod pieci!” dziesmas. Bet līdz šim jau zināms, ka TOP 10 populārākās dziesmas alfabētiskā secībā ir: Brāļi Ziemeļi “Uzsniga sniedziņš balts”, Coldplay “Christmas Lights”, Chris Rea “Driving Home for Christmas”, Ēriks Ešenvalds “Dvēseles dziesma”, Haralds Sīmanis “Ezers”, John Lennon “Imagine”, Kalush Orchestra “Stefania”, Louis Armstrong “What A Wonderful World”, Mārtiņš Freimanis “Pie Dieviņa gari galdi” un Prāta Vētra “Mana dziesma”.

Ja neskaita uzņēmumu ziedojumus, tad šī gada “dārgākā dziesma”, par ko noziedoti 5 555 eiro, ir “Death Letter”, ko izpilda Cassandra Wilson.

“Mēs gribētu kaut šis karš nebūtu sācies. Mēs gribētu, lai visi ukraiņu bērni dzīvotu savā dzimtajā zemē. Mēs gribētu, lai bērnus, kuri braukā pa ielu ar velosipēdu, nenogalinātu iebrucēju bumbu šķembas… Ceram, ka palīdzot Ukrainai un Ukrainas bērniem, mēs kaut nedaudz mazinām ļaunuma nodarīto. Uzvaru Ukrainai!” tā šīs dziesmas ziedotāji Vineta un Uldis.

Sabiedrisko mediju labdarības maratona “Dod pieci!” ietvaros jau piekto gadu norisinājās labdarības izsoles, kurās varēja tikt pie unikālām lietām, kas pieder Latvijā un pasaulē zināmiem cilvēkiem, kā arī pie dažādiem piedzīvojumiem un notikumiem. Labdarības izsolēs šogad iegūti 21 678 tūkstoši eiro. Izsolēs iegūtie līdzekļi arī ir pievienoti kopējam “Dod pieci!” čekam. Par “dārgākajām” lietām šī gada izsolēs kļuva hokejista Kristapa Zīles parakstītais krekls un divas biļetes uz Pasaules čempionātu hokejā 2023.gadā. Šī izsole beidzās ar 2 599 eiro lielu likmi. Otrā dārgākā izsole -boksa cimdi ar brāļu Kličko parakstiem, par ko kāds ziedotājs atdeva 2 301 eiro. Trešais “dārgākais” piedzīvojums šī gada izsolēs bija iespēja uzkāpt Brīvības piemineklī un saņemt grāmatas “Atslēgas” eksemplāru.

Lasiet arī; VIDEO | VDK eksdarbinieks: Ar Lukašenko Baltkrievijā ticies Putina dubultnieks

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, “Dod pieci!” šogad aicināja sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas aptuveni 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv ir nonākuši Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā – skolas piederumu un datoru iegādei, veselības uzlabošanai un psiholoģiskajam atbalstam, ziemas apaviem, apģērbam un citām akūtām lietām. Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100% apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim, informē Latvijas Radio.

youtube icon
Abonēt youtube