Foto: Pexels

Ja bērns guvis traumu vai pēkšņi saslimis, svētku periodā un brīvdienās palīdzība pieejama visā Latvijas teritorijā, informē Bērnu slimnīca.

Ja ģimenes ārsts nav pieejams, iespējams pieteikties attālinātai pediatra konsultācijai, zvanot pa tālruni vai 26112887 (darba dienās un brīvdienās no pl. 20.00 līdz 8.00 un brīvdienās un svētku dienās no pl. 10.00 līdz 17.00) vai 80708866 (darba dienās no pl. 8.00 līdz 17.00).

Ja konkrētajā brīdī neizdodas sazvanīt norādīto tālruņa numuru, lūgums zvanīt atkārtoti. Zvanītāju svētku laikā ir daudz, tāpēc sazināties ārstu var izdoties tikai pēc ilgāka perioda. Vecāki aicināti iepriekš sagatavot bērna personas kodu un citu informāciju, kas palīdzētu izvērtēt bērna veselības stāvokli.

Pieejami arī dežūrārsti. Ar to sarakstu var iepazīties šeit.

Tāpat brīvdienās un svētku dienās visu diennakti var zvanīt uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni: 66016001. Ja apdraudēta bērna dzīvība, jāzvana 112!

“Lūgums uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļu (NMPON) Bērnu slimnīcas novietnē “Torņkalns” Vienības gatvē 45 ar savu transportu doties tikai tad, ja bērna veselības stāvoklis ir tāds, ka iespējami sarežģījumi, vai dzīvībai bīstamās situācijās,” aicina slimnīca.

No 24.decembra līdz 26.decembrim medicīniskus padomus vienkāršas saslimšanas vai hroniskas slimības paasinājuma gadījumā visu diennakti varēs saņemt, zvanot pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Speciālisti sniedz konsultācijas saistībā ar saaukstēšanos, paaugstinātu temperatūru, sāpēm kaklā, ausīs, muguras sāpēm, vemšanu un caureju, kā arī citu vienkāršu saslimšanu gadījumā, informē  Nacionālais veselības dienesta.

Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās medicīnisku konsultāciju klātienē var saņemt saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz palīdzību ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Dežūrārstu atrašanās vietas un darba laiks ir pieejams NVD tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Kur saņemt medicīnisko palīdzību?”

Dažādu traumu (apdegumu, mežģījumu, lūzumu u.c.) vai pēkšņas saslimšanas gadījumā palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Savukārt neatliekamos gadījumos, kad ir apdraudēta veselība vai dzīvība, palīdzību var saņemt slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

Ja uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu plānots doties ar savu automašīnu (ja tas ir iespējams), pirms došanās ieteicams ar slimnīcu sazināties telefoniski un pārrunāt iespējas saņemt palīdzību atbilstoši pacienta veselības stāvoklim. Piemēram, ir slimnīcu uzņemšanas nodaļas, kurās var vērsties, ja ir aizdomas par kaula lūzumu, savukārt citās var vērsties, ja gūti ķermeņa apdegumi. Jāņem vērā, ka slimnīcu uzņemšanas nodaļās netiek sniegta valsts apmaksāta medicīniskā palīdzība gadījumos, kas nav neatliekami un kuros bijusi nepieciešama plānveida palīdzības saņemšana.

Dzīvībai kritiskā situācijā zvaniet uz ārkārtas tālruni 113. Piemēram, ja cilvēks ir bezsamaņā, ja ir dzīvībai bīstama asiņošana, gūta smaga trauma (ceļu satiksmes negadījums, elektrotrauma, ugunsgrēks, u.c.), ir pēkšņas sāpes krūtīs, kas var liecināt par infarktu, vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu, vai jebkurā citā situācijā, kad palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes.

Lasiet arī:  Zvaigžņu kaleidoskops – septiņi 2023. gada horoskopi un prognozes vienuviet

youtube icon
Abonēt youtube