Foto: Pexels

Līdzīgi kā Eiropu, arī Latviju šobrīd īslaicīgi skar medikamentu deficīts, kas nozīmē to, ka farmācijas nozarē trūkst zāļu, kas var palīdzēt mazināt dažādus gripas, Covid-19 un saaukstēšanās simptomus, piemēram, paaugstinātu temperatūru, aizliktu degunu un kakla sāpes.

“Pēdējā mēneša laikā gripa, Covid-19 un citu vīrusu izraisītas slimības, kā arī saaukstēšanās skar ļoti daudzus iedzīvotājus. To izjūtam ne tikai mēs, bet arī farmācijas nozare kopumā. Pie farmaceitiem vēršas arvien vairāk cilvēku ar sūdzībām par dažādiem saslimšanas simptomiem – kakla sāpēm, iesnām, paaugstinātu temperatūru klepu u.c. Tik liels pieprasījums ir būtiskākais iemesls atsevišķu medikamentu trūkumam Latvijā. Tāpat nozīmīgs iemesls ir ģeopolitiskā situācija pasaulē, kuras dēļ ir ierobežota dažādu medikamentu izejmateriālu pieejamība un radušās problēmas loģistikā, kas savukārt ietekmē medikamentu pieejamību visā Eiropā,” stāsta “Euroaptieka” valdes priekšsēdētāja Nataļja Zaharova.

Skaidrojot, kāpēc tik daudzus iedzīvotājus Latvijā šosezon skar dažādas saslimšanas, “Euroaptieka” farmaceite Zane Melberga min vairākus iemeslus: “Šī ir pirmā ziema, kad nav būtisku ierobežojumu, nav obligātas sejas maskas un jāievēro distanci. Cilvēki arī mazāk pievērš uzmanību roku higiēnai, tik aktīvi neizmanto dezinfekcijas līdzekļus, kā tas bija pandēmijas laikā. Kopumā cilvēki ir atgriezušies pirmspandēmijas ierastajā dzīvē – dodas uz darbu, dažādiem izklaides pasākumiem, ciemos, svin svētkus tuvinieku un draugu lokā, kā arī bērni apmeklē skolu, bērnudārzus, kas arī veicina straujāku dažādu vīrusu izplatību. Tāpat daudzu cilvēku imunitātei ir grūtāk adaptēties straujo laikapstākļu maiņas dēļ.”

Bērnu vecāki ir tie, kuri šobrīd visvairāk izjūt medikamentu deficītu farmācijas nozarē – tieši bērniem paredzēto preparātu, piemēram, antibiotiku, bērnu suspensiju, temperatūru mazinošu līdzekļu un sīrupu trūkst.

Šo līdzekļu sastāvā ir tādas aktīvās vielas kā ibuprofēns un paracetamols, kas nozīmē, ka vecākiem ir jābūt gataviem meklēt alternatīvas. Piemēram, kā risinājumu var izvēlēties tabletes un košļājamās kapsulas, kas būs piemērotas bērniem no septiņu gadu vecuma. Arī bērniem līdz septiņu gadu vecumam var dot tabletes, bet pirms tam noteikti jākonsultējas ar farmaceitu par pareizo devu. Bērniem, kuri vēl nemāk norīt tableti, var izmantot svecītes jeb supozitorijus. Vecākiem  jau uzreiz ar ārstu vajadzētu pārrunāt iespējas aizvietot izrakstītās antibiotikas un ierasti lietotos medikamentus, kuri pašlaik var nebūt pieejami aptiekās.

Lasīt arī: Krievija maniakāli cenšas ieņemt Soledaru ar Eiropā lielākajām sāls raktuvēm

Lai arī plaši tiek apspriests medikamentu deficīts farmācijas nozarē Latvijā un cilvēku satraukums par to ir saprotams, der atcerēties, ka zāļu krājumi aptiekās tiek regulāri atjaunoti līdz ko tas ir iespējams. Lielais pieprasījums var likt domāt par krājumu veidošanu savā mājas aptieciņā, taču nodrošināšanās bez vajadzības pie labas pašsajūtas rada vēl lielāku deficītu tiem cilvēkiem, kuriem šobrīd tas patiešām ir nepieciešams. Domājot par līdzcilvēkiem, šobrīd nebūtu ieteicams veidot uzkrājumus, jo medikamentu deficīts ir īslaicīgs. Vērts arī atcerēties, ka, saslimstot vai saaukstējoties, aptiekā farmaceits varēs ieteikt alternatīvus medikamentus, ja uz to brīdi ierasti lietotie nebūs pieejami. Der atcerēties arī par iespēju zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

youtube icon
Abonēt youtube