Foto izgūts no Twitter @allaboutgold

Labdarības organizācija “Ziedot.lv” sadarbībā ar Turcijas vēstniecību Latvijā un biedrību “Tavi draugi” uzsākuši labdarības akciju Turcijas zemestrīcē cietušajiem.

“Latvijas tauta ir kopā ar Turcijas tautu, kura  6.februārī piedzīvoja vienu no stiprākajām zemestrīcēm valsts vēsturē. Dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku, un desmitiem tūkstošu cilvēku ir ievainoti. Vairāk nekā 5 500 ēkas ir sabrukušas, tai skaitā slimnīcas, apgrūtinot palīdzības sniegšanu cietušajiem. Šobrīd turpinās glābšanas un meklēšanas darbi, lai izglābtu cilvēkus, kuri ir iesprostoti gruvešos. Pajumti ir zaudējuši desmitiem tūkstošu cilvēku, kuri ziemas salā ir spiesti meklēt patvērumu veikalos, stadionos, mošejās un citos kopienas centros,” situāciju skaidro “Ziedot.lv”.

Organizācija sadarbībā ar Turcijas vēstniecību Latvijā uzsākusi ziedojumu vākšanu, lai par saziedotajiem līdzekļiem iegādātos šobrīd nepieciešamākās lietas – segas, sildītājus, teltis un medikamentus.

Ziedot iespējams šeit.

Savukārt, biedrība “Tavi draugi” pieņem humānās palīdzības ziedojumus no iedzīvotājiem – jaunas segas, sildītājus, teltis. Ziedojumus lūgums iepakot caurspīdīgos maisos ar norādēm par saturu. Ziedojumus iespējams nogādāt “Tavi draugi” noliktavā, Ventspils ielā 50, Rīgā, darba dienās un sestdienās no 10:00 līdz 18:00.

7,8 magnitūdas stiprajā zemestrīcē bojāgājušo skaits Turcijā un Sīrijā ir pārsniedzis 15 000 cilvēku  – ap 12 390 upuru Turcijā un vairāk nekā 2 500 – Sīrijā. ANO norāda, ka bojā gājuši arī simtiem bērnu. Ievainoto skaits Turcijā pārsniedzis 50 000, bet ap 6 000 ēku ir sagrautas.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) uz trīs mēnešiem izsludinājis ārkārtas stāvokli zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos. Tikmēr iedzīvotājos aug dusmas, ka glābšanas operācijas norit lēni, un varas iestādes nereaģē atbilstoši, raksta aģentūra Reuters.

Malatjas iedzīvotājs Murats Alinaks (Murat Alinak) sacīja: «Šeit nav neviena paša glābēja. Mēs esam zem sniega, bez mājām, bez jebkā. Ko mums darīt, kurp mums doties?»

Glābšanas dienestu darbinieki saskaras ar grūtībām nonākt vissmagāk skartajos reģionos, viņus kavē iznīcinātie ceļi, sliktie laika apstākļi, resursu trūkums un nepieciešamība vest līdzi smagu aprīkojumu. Vairāki reģioni ir bez elektrības un degvielas. Vietējie iedzīvotāji pārkrāmē gruvešus paši, meklējot izdzīvojušos, dažviet pat pilnīgi kailām rokām.

Turcijas valdība plāno uz laiku izmitināt cietušos Antālijas, valsts kūrortpilsētas, viesnīcās.

Varas iestādes ziņo, ka zemestrīce skārusi apmēram 13,5 miljonus iedzīvotāju platībā, kas stiepjas 450 kilometrus no Adanas rietumos līdz Dijarbakirai austrumos, un 300 kilometrus no Malatajas ziemeļos līdz Hatajai diendvidos. Sīrijas varas iestādes ziņo par bojāgājušajiem pat Hamā, kas atrodas 250 kilometrus no zemestrīces epicentra.

Glābšanas un meklēšanas darbos iesaistīti vairāk nekā 12 000 ārkārtas dienestu darbinieki, un arī 9 000 karavīru. Palīdzību piedāvājušas vairāk nekā 70 valstis. Vācijas Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieks, pārvietojot aprīkojumu uz kravas mašīnu Adanas lidostā, sacīja, ka neko tādu iepriekš nav redzējis. Postījumu platība esot milzīga.

Lasiet arī: Dronu ražotne Mārupē daļēji atsāks ražošanu

Palīdzības organizāciju pārstāvji ir īpaši satraukti par situāciju Sīrijā, kur lielus postījumus jau nodarījis karš. UNICEF pārstāvis Džeimss Elders (James Elder) norādīja, ka kara bēgļi Sīrijas ziemeļaustrumos un Turcijā ir vismazāk aizsargātie zemestrīces upuri. Kara izpostītajā valstī ir ierobežotas palīdzības sniegšanas iespējas, un arī starptautisko komandu darbu kavē resursu trūkums.

Saistītās tēmas: SīrijaTurcijaZemestrīceZiedojumi

youtube icon
Abonēt youtube