Volodimirs Zelenskis. Foto: Adam Beiningen/Flickr

Ukrainas izlūkdienesti pārtvēruši Krievijas plānu sagraut politisko stabilitāti Moldovā, lai nostiprinātu savu kontroli pār to, ceturtdien, 9.februārī, ārkārtas plenārsēdē Briselē norādījis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis atzīmēja, ka par to stāstījis Moldovas prezidentei Maijai Sandu, lai viņu brīdinātu un aizsargātu Moldovu no Krievijas Federācijas. Viņš piebilda, ka tas nav nekas jauns – Eiropā arī iepriekš bijuši mēģinājumi destabilizēt situāciju, vesta Fakty.

“Mēs redzam režīmu, kas ir pierādījis, ka tam ir tikai viena vēlme – iznīcināt Eiropas brīvību un būt par  autoritāru saimnieku kontinentā. Viņam mūsu kopīgās mājas ir tikai teritorija ar resursiem, kurus var sagrābt vai pakļaut kontrolei, lai pār tiem valdītu vai tos ekspluatētu,” sacīja Ukrainas prezidents.

Prezidents Zelenskis uzrunā Eiropas Parlamenta deputātiem uzsvēra, ka Krievija cenšas iznīcināt ne tikai suverēno Ukrainu, bet arī “eiropiešu dzīvesveidu”.

Viņš uzsvēra, ka Eiropu viņš redz kā kontinentu, kur valda noteikumi, vērtības, vienlīdzība un taisnīgums, un (…) kur Ukraina jūtas kā mājās. Tikmēr Kremlis dara visu iespējamo, lai iznīcinātu Eiropas vērtības, teica Zelenskis, uzsverot, ka Ukraina cīnās par Eiropu un aizsargā to no šī antieiropeiskā spēka.

Viņš pateicās visiem eiropiešiem, kas ir atbalstījuši Ukrainu cīņā pret Krievijas iebrukumu, un visiem, kas palīdzējuši Ukrainas bēgļiem, kuri ieradušies Eiropas Savienībā. Zelenskis aicināja Eiropu un Ukrainu turpmāk soļot plecu pie pleca un kopīgi izlemt Eiropas nākotni. Tomēr viņš uzsvēra, ka, lai piepildītos sapņi par mūsu bērnu un mazbērnu nākotni, mums ir vajadzīgs miers un drošība. Šie sapņi nepiepildīsies, ja nepārvarēsim šo antieiropeisko vērsto spēku, kas mēģina “mums nolaupīt Eiropu”, viņš noslēdza.

“Mēs saprotam, ka jūs cīnāties ne tikai par savām, bet arī par mūsu vērtībām,” ārkārtas plenārsēdē Ukrainas prezidentam sacīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola.

“Ukraina ir Eiropa, un jūsu valsts nākotne ir Eiropas Savienībā,” turpināja Metsola, piebilstot, ka ES būtu jānodrošina Ukrainai “ātrākais iespējamais pievienošanās process”, un ka dalībvalstīm tagad, kā pirmais solis, “jānodrošina tāla darbības rādiusa ieroču sistēmas un lidmašīnas, kas jums vajadzīgas, lai nosargātu brīvību, kuru pārāk daudzi ir uztvēruši par pašsaprotamu”.

Lasiet arī: «Notikusi kļūme!» – karavīru atraitnēm izdala un pēc PR kampaņas atņem kažokus

Šī bija prezidenta Zelenska pirmā oficiālā vizīte Eiropas Parlamentā. Iepriekš viņš teica attālinātu uzrunu EP deputātiem 2022.gada 1.martā, neilgi pēc tam, kad Krievija sāka karu pret Ukrainu. Attālināti viņš uzstājās arī 14.decembra plenārsēdē, kad 2022.gada Saharova balva tika pasniegta drosmīgajiem Ukrainas iedzīvotājiem.

Saistītās tēmas: ESkrievijamoldovaUkrainaVolodimirs Zelenskis

youtube icon
Abonēt youtube