Glorija Grevcova. Foto izgūts no Facebook @Glorija Grevcova

Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien, 15.februārī, nolēma rosināt Saeimu parlamenta deputāti Gloriju Grevcovu izslēgt no dalības sešās Saeimas sēdēs.

Mandātu komisija lēmumu pieņēmusi, izskatot deputāta Edvīna Šnores iesniegumu, kurā lūgts vērtēt Grevcovas sociālajos tīklos šī gada 22.janvārī izplatīto video uzrunu, kas ierakstīta Latvijas Okupācijas muzejā, informē Saeimas Preses dienests.

Mandātu komisija konstatēja, ka Grevcova pārkāpusi Saeimas deputātu ētikas kodeksa 4. un 7. punktu. Tie noteic, ka deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos, publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Mandātu komisijas lēmums vēl jāskata Saeimas sēdē.

Jau ziņots, ka Valsts drošības dienests (VDD) ir uzsācis pārbaudi par Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā.

Pārbaude sākta saistībā ar video koplietošanas platformā “TikTok” 2023.gada 22.janvārī publicētu videouzrunu, kurā Grevcova Latvijas Okupācijas muzejā izvietotos eksponātus un gida stāstīto sauc par propagandu, informē VDD.

Arī Saeimas deputāts Edmunds Jurēvics vērsies ar iesniegumu Ģenerālprokuratūrā par Glorijas Grevcovas izteikumiem, “kas ir ne tikai morāli nepieņemami, bet, manuprāt, arī iespējami krimināli sodāma rīcība saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu,” liecina politiķa ieraksts vietnē “Facebook”.

Jāpiebilst, ka Saeima 12.janvārī piekrita Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, informē Saeimas Preses dienests.

Lēmums pieņemts, ņemot vērā Rīgas pilsētas tiesas iesniegumu, kurā lūgta Saeimas piekrišana lietas iztiesāšanas turpināšanai Grevcovas apsūdzībā pēc Krimināllikuma 272.panta.

Jau vēstīts, ka pirmā tiesas sēde Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas tiesāšanai par iespējamu melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) bija pavisam īsa. Jo, lai sāktu deputātes tiesāšanu, ir jālūdz Saeimas atļauja, atsaucoties uz Latvijas Televīzijas raidījumu Panorāma, vēsta lsm.

Uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas tiesā Glorija Grevcova neieradās bērna slimības dēļ. Taču lietas izskatīšana atlikta vēl viena būtiska iemesla dēļ – Grevcovu sargā Saeimas deputāta imunitāte. Tiesas sēdē lietas izskatīšana nemaz nesākās.

Tikmēr sociālā tīkla “Twitter” lietotāji aktīvi komentēja faktu par Grevcovas slimības lapu, kas viņai liedza ierasties uz tiesas sēdi, taču netraucēja doties uz Lucavsalu un filmēt “roņus”. Tā, piemēram, “Twitter” lietotājs Pankeris raksta: “Man rodas jautājums, ja cilvēkam no 16.12.22 ir darbanespejas lapa, un viņa nevar ierasties tiesā, bet aiziet līdz Daugavai un pafilmēt jaunus TikTok video viņa ir spējīga?”

Lasiet arī: Trīnīšu ģimenei izmaksātais 15 000 eiro pabalsts kļūdas pēc aplikts ar nodokli

Jāpiebilst gan, ka pēc tam, kad Grevcovas ievietotajam video sāka pievērst uzmanību gan interneta lietotāji, gan plašsaziņas līdzekļi, tas no vietnes “Tik Tok” izņemts.

Lai gan Grevcovai deputātes pilnvaras piešķirtas laikā, kad lieta jau bija tiesā, tiesnesis Erlens Ernstsons pēc prokurora un advokāta uzklausīšanas piekrita lūgt Saeimas atļauju deputātes tiesāšanai, ziņoja “Panorāma”.

Atbilstīgi kriminālpārkāpumu gradācijai Grevcovai inkriminētais pārkāpums uzskatāms par vieglāko. Par šādu nodarījumu krimināllikums paredz brīvības atņemšanu ne vairāk par trīs mēnešiem.

Tomēr deputātam, lai zaudētu mandātu, ar to ir pietiekami. Notiesājoša sprieduma gadījumā, ja tādu pieņems arī galējā tiesu instance, Glorija Grevcova zaudēs deputāta mandātu.

Pašlaik gan, neskatoties uz apsūdzību, deputāte var turpināt pildīt Saeimas deputāta pienākumus, jo Saeimas kārtības rullī teikts, ka deputāts, kas notiesāts par noziedzīgu nodarījumu, uzskatāms par izslēgtu no Saeimas sastāva ar dienu, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums, Latvijas Radio norādīja prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Jau ziņots, ka 18.oktobrī Rīgas Austrumu prokuratūrā tika pieņemts lēmums par Grevcovas saukšanu pie kriminālatbildības par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Persona tiek apsūdzēta par to, ka viņa, būdama 14.Saeimas vēlēšanu deputāta kandidāte, izpildot Saeimas vēlēšanu likumā noteiktās prasības deputātu kandidātiem, aizpildīja un parakstīja anketu, kurā norādīja apzināti nepatiesas ziņas par savu darbavietu un izglītību. Parakstītos dokumentus viņas partijas priekšsēdētājs, neapzinoties, ka personas parakstītā anketa satur nepatiesas ziņas, iesniedza Centrālajā vēlēšanu komisijā, informē prokuratūra.

Tā kā persona atteicās paust savu attieksmi par viņai izvirzīto apsūdzību, 21.oktobrī pieņemts lēmums par krimināllietas nodošanu izskatīšanai Rīgas pilsētas tiesai.

Personai piemēroti drošības līdzekļi, kuri nav saistīti ar brīvības atņemšanu, proti, dzīvesvietas maiņas paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts.

Par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu personu var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu no 15 dienām līdz trīs mēnešiem, sabiedrisko darbu no 40 līdz 280 stundām vai naudas sodu līdz 100 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu apmērā.

Grevcova norādījusi, ka ir padomniece kokapstrādes uzņēmumā SIA DOLO, lai gan patiesībā tur strādājusi pavisam īsu brīdi, turklāt kā palīgstrādniece.

“Taisnība ir tāda, ka viņa strādāja no 2013.gada maija līdz 2014.gada augustam. Man bija liels šoks, ka cilvēks, kurš ir strādājis par palīgstrādnieku, norāda – padomnieks. [Jums vispār ir šāds amats uzņēmumā? – red.] Nē, nē, mēs esam mežizstrādes un saimnieciskās darbības uzņēmums, nav tāda ne štata, nekā cita,” raidījumam TV3 Ziņas norāda SIA Dolo pārstāve Kristīna Lapsa.

Uzņēmums gan Grevcovai, gan partijai aicināja šo informāciju izņemt, taču tas nenotika. Melots tādēļ, ka citas oficiālas darbavietas viņai nav bijis. Ņemot vērā soctīklu aktīvistes slavu, visnepatīkamākais ir, ka uzņēmumu tagad sasaista ar prokremliski noskaņotu cilvēku, vēsta raidījums.

Lasiet arī: Aktierim Mārtiņam Eglienam saziedots ap 37 500 eiro balss atgūšanas procedūrai

Centrālās vēlēšanu komisijas pieejamā informācija liecina, ka Grevcova dzimusi 1988.gadā, dzīvo Ropažu novadā, un viņai ir augstākā izglītība – Latvijas Sporta akadēmijā iegūta pedagoga specialitāte. Izrādās, Grevcova melojusi arī par iegūto izglītību.

Tikmēr plašāka sabiedrība Grevcovu pazīst kā videoblogeri un tiktokeri, kā arī internetā daudz tiek runāts par viņu kā intīmo pakalpojumu sniedzēju.

Saistītās tēmas: "TikTok"Glorija GrevcovaOkupācijas muzejs

youtube icon
Abonēt youtube