Foto: Pexels

Šogad dzimušo trīnīšu ģimenei Labklājības ministrijas solītā 15 000 eiro pabalsta izmaksas dienā nācās piedzīvot vilšanos – kontā ieskaitīti tikai 12 000, tātad no katra zīdaiņa “ieturēts” pa tūkstotim, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums 4.studija.

Pati ģimene no komentāriem kameras priekšā atteicās, sakot, ka pirmais šoks un vilšanās jau rimuši, turklāt situācija operatīvi atrisināta.

Labklājības ministrijas valsts sekretārs Ingus Alliks raidījumam atzina: “Vispirms man jāatvainojas Dabiņu ģimenei par šo misēkli, bet jāsaka tā, ka darbinieks pieļāva cilvēcīgu kļūdu, jo līdz 2020. gadam šis pabalsts, kas tika maksāts trīnīšu piedzimšanas gadījumā, tika aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Cilvēks, tautas valodā sakot, “aizbrauca pa iebrauktām sliedēm” un izdarīja tā, ka šis iedzīvotāju ienākuma nodoklis tika piemērots.”

Misēklis novērsts un atlikusī nauda izmaksāta trīnīšu ģimenei.

Kā ziņots, Dabiņu ģimenei, kurai šā gada janvārī Rīgas Dzemdību namā piedzima trīnīši, piešķirts vienreizējs pabalsts – 15 tūkstoši eiro. Tas nolemts 7.februārī notikušajā Ministru kabineta sēdē.

Kopš 1993.gada ģimenēm, kurās piedzimuši trīnīši, tiek sniegts vienreizējais sociālais pabalsts. Tas paredzēts kā materiālais atbalsts ģimenēm, kurās piedzimuši trīnīši, ņemot vērā, ka ar trīs bērnu vienlaicīgu piedzimšanu un kopšanu rodas ievērojami lielāki papildu izdevumi. Pabalsts netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, informē Labklājības ministrija.

Šogad šī ir pirmā ģimene, kurā piedzimuši trīnīši. 2013.gadā vienreizējais sociālais pabalsts tika izmaksāts vienai ģimenei, 2014.gadā – piecām ģimenēm, 2015.gadā – trīs ģimenēm, 2016.gadā – divām ģimenēm, 2017.gadā – divām ģimenēm, 2018.gadā – četrām ģimenēm, 2019.gadā – vienai ģimenei, 2020.gadā – vienai ģimenei, 2021.gadā – vienai ģimenei, informē Labklājības ministrija.

Jau vēstīts, ka Rīgas Dzemdību namā 25. janvārī sagaidīti pirmie trīnīši – divi puikas un meitene. Trīnīšu vecāki ir Dina un Jānis no Stopiņu pagasta, kuri pirms sešiem gadiem Rīgas Dzemdību namā sagaidīja savu pirmdzimto dēliņu Jānīti.

Trīnīši piedzima pusdienlaikā – pirmais puisītis un meitenīte plkst.12:07, bet pēc minūtes pasaulē nāca arī otrs puisītis. Abi brālīši ir 48 cm gari un sver 2 374 g un 2 438 g, bet māsiņa ir 46cm gara un sver 2 220 g. Trīnīšiem vecāki devuši skaistus latviskus vārdus – Emīls, Anna un Miks, informē Rīgas Dzemdību nams.

Divdesmit trīs gadu laikā (no 2001.gada) Rīgas Dzemdību namā trīnīši pasaulē nākuši 23 reizes.

Trīs trīnīši gadā jeb trīs reizes pa trim Dzemdību namā tika sagaidīti 2005. un 2014.gadā, kamēr dažus gadus trīnīšu nav bijis vispār.

Lasiet arī: Aktierim Mārtiņam Eglienam saziedots ap 37 500 eiro balss atgūšanas procedūrai

Statistikas dati neapliecina, ka kāds no gada mēnešiem būtu trīņiem īpaši labvēlīgs; trīnīši pasaulē nākuši visos gadalaikos. Apmēram vienādās proporcijās pasaulē nākuši viena un dažāda dzimuma trīnīši.

Saistītās tēmas: Dabiņu ģimenepabalststrīnīši

youtube icon
Abonēt youtube