Foto: Pexels

Siguldā, Televīzijas ielā 32, kur tiek audzēti zirgi,  13. februārī, vienā no aplokiem atrastas nežēlīgi nogalināta kumeļa ķermeņa daļas un iekšējie orgāni. Iespējamās vainīgās personas ir aizturētas.

“Notiek procesuālās darbības, no kurām atkarīgs iespējamo vainīgo liktenis. Iespējamās vainīgās personas ir mūsu un jūsu kaimiņi. Tātad! Neizdevušies mednieki ir Siguldas iedzīvotāji. Varu tikai piebilst to, kas attiecas tieši uz kumeliņu. Noslepkavotā kumeliņa “kautķermenis” jau bija pirmapstrādes stadijā, sadalīts starp iesaistītajām personām un nogādāts dzīvesvietās pašpatēriņam,” sociālajā vietnē “Facebook” raksta Māris, kurš  iepriekš aicinājis Siguldas iedzīvotājus palīdzēt noskaidrot vainīgos.

“Dzīvnieka karkass un viena kāja atrastas netika. Kopā ar Valsts policijas darbiniekiem, pieaicināto veterinārārstu un ekspertiem tika secināts, ka dzīvnieks aplokā ir sadalīts ar rokas instrumentiem, karkass izvilkts no aploka un pārvietots ar mehānisko transporta līdzekli virzienā no Televīzijas ielas uz Zemeņu, Celtnieku, Ogu ielām un, iespējams, pat tālāk,” iepriekš rakstījis Māris, lūdzot siguldiešu palīdzību.

“Saistībā ar to, ka ir konstatēta noziedzīga rīcība un tiek pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu, nepieciešama palīdzība iespējamo vainīgo noskaidrošanā,” iepriekš vietnē “Facebook” rakstījis Māris cerībā, ka kāds ir ievērojis laika posmā no svētdienas vakara līdz pirmdienas rītam neparastas darbības Televīzijas ielas apkārtnē, kas varētu norādīt uz pretlikumīgu rīcību, vai redzējis rudas krāsas zirgu dzimtas dzīvnieku ķermeņa daļas (kāja, āda u.c.) atkritumos pie kādas no mājām  Celtnieku, Zemeņu, Ogu ielas apkārtnē.

Arī Valsts policija informē, ka trešdien, 15.februārī, par astoņus mēnešus veca kumeļa nogalināšanu Siguldā aizturēti trīs vīrieši. Veicot kratīšanu dzīvesvietā pie viena no aizturētajiem, likumsargi atrada un izņēma nogalinātā dzīvnieka gaļu un lietiskos pierādījumus. Visi trīs iespējamie vainīgie šobrīd atrodas izolatorā. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Šī gada 13.februārī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirknī tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 230. panta pirmās daļas, proti, par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kuras rezultātā tas gājis bojā.

Noziedzīgais nodarījums tika izdarīts Siguldā, kur kādā zirgu audzētavas aplokā konstatēta zirga galva un kājas bez rumpja. Netālu no tā atrasta vieta, kur bojāgājušais zirgs ticis sadalīts un pēc tam, iespējams, aizvests ar ķerru prom. Zirgs bija astoņus mēnešus vecs kumeļš, kura vērtība ir aptuveni 4 000 eiro.

Divas dienas vēlāk, 15.februārī, veicot izmeklēšanas darbības, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirkņa amatpersonas sadarbībā ar kolēģiem no Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Speciālā uzdevuma bataljona aizturēja trīs iespējamās vainīgās personas – 1982.gadā dzimušu vīrieti un divus 2006.gadā dzimušus jauniešus. Visi trīs iepriekš ir nonākuši policijas redzeslokā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem, tai skaitā, par zādzībām un narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Pie viena no aizturētajiem vīriešiem dzīvesvietā likumsargi veica kratīšanu neatliekamības kārtībā, kuras laikā atrasta un izņemta gaļa, kauli, divas gaļasmašīnas, astoņas patronas, naži, ķerra ar asinīm un sporta apavi ar asinīm.

Sākotnējā policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrieši zirgu nogalinājuši, lai izmantotu tā gaļu savām vajadzībām pārtikā. Taču precīzs nozieguma izdarīšanas motīvs vēl tiks skaidrots.

Ņemot vērā noskaidroto, likumsargi pārkvalificēja uzsākto kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 230. panta otrās daļas – par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kā rezultātā tas gājis bojā, un ja tas izdarīts publiskā vietā vai nepilngadīgā klātbūtnē, vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu sugu dzīvnieku turēšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Tāpat tiks lemts par papildu kvalifikāciju kriminālprocesam pēc Krimināllikuma 172. panta – par nepilngadīgā iesaistīšanu noziedzīgā nodarījumā.

Šobrīd visi trīs aizturētie atrodas izolatorā, un piektdien, 17. februārī, tiks lemts jautājums par drošības līdzekļa piemērošanu.

Lasiet arī: Aktieris Mārtiņš Egliens ziedotājiem:  Esmu pārsteigts, apmulsis un izbrīnīts

youtube icon
Abonēt youtube