Foto: Ekrānšāviņš

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza mazuļu pulkam pievienojas lemuru Vavī un Jaceka pēcnācējs. Mamma mazuli slēpj savā azotē, taču rūpīgi un pacietīgi vērojot, to ir iespējams apskatīt arī zoodārza apmeklētājiem.

Janvāra pašā izskaņā, lemuru un galapagu bruņurupuču jauktajā ekspozīcijā, mazuli sagaidīja lemuru pāris Vavī un Jaceks. Nu mazulis nepilnu trīs nedēļu laikā ir kārtīgi paaudzies, taču joprojām sargāts, pieglaudies pie mammas drošā klēpja, informē Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.

Lemuru dabiskā dzīvesvieta ir Madagaskaras dienvidos un dienvidrietumos, kur mūsu ziemas mēnešos temperatūra dienā svārstās robežās no 24 līdz 28 grādiem. Raksturīgi Dienvidu puslodes iemītniekiem, arī lemuriem mazuļi dzimst Latvijas ziemas beigās. Lemuri dzīvo baros, kuros ir vairāki tēviņi, bet dominējošās ir mātītes ar tās pēcnācējiem. Arī Rīgas Zoo lemuru barā Vavī un Jaceks ir galvenais pāris. Kaķu lemurs ir iekļauts Pasaules Sarkanajā grāmatā kā apdraudēta suga, turklāt Rīgas Zoodārzs piedalās Eiropas Zooloģisko dārzu un Akvāriju asociācijas nebrīves populāciju saglabāšanas un vairošanas programmā (EEP), kas šī mazuļa nākšanu pasaulē padara par īpaši nozīmīgu notikumu.

Lasiet arī: «Nekliedz! Netēlo!» – katra trešā sieviete piedzīvojusi vardarbību dzemdībās

Viens no iemesliem, kāpēc kaķu lemurs iekļauts apdraudēto sugu sarakstā, ir to dzīves vides iznīcināšana. Upju krastmalu meži un eiforbiju krūmāji ir atrodami tikai Madagaskaras dienvidu daļā, taču lauksaimniecības dēļ lemuru dzīvotne ikgadēji tiek dedzināta, lai atbrīvotu platības mājlopu ganībām, un izcirsta, lai iegūtu koksni un kokogles.

Saistītās tēmas: lemurimazulisRīgas zoodārzs

youtube icon
Abonēt youtube