Publicitātes foto

Mūsdienās televīzijas seriālu zvaigznes ir kas vairāk par skaistām sejām, jo ārpus filmēšanas laukuma šīs sievietes iestājas par to, kas patiesi rūp. Viņas cīnās par sieviešu tiesībām, mudina aizdomāties par vides piesārņojumu vai atbalsta traģēdiju upuru tuviniekus, vēsta kanāli FOX un “Fox Life”.

Pēdējās desmitgadēs arvien vairāk tiek uzņemti seriāli, kuri stāsta par spēcīgām un iedvesmojošām personībām. Tomēr ne visur cīņa par līdztiesību ir uzvarēta – daudzās pasaules valstīs sievietes reālajā dzīvē joprojām pelna mazāku atalgojumu kā vīrieši. Dažās valstīs, piemēram, Afganistānā, meitenēm valdošā “Taliban” režīma likumu dēļ ir praktiski liegtas tiesības uz pilnvērtīgu izglītību.

Lai atgādinātu par sieviešu tiesībām, kopš 1911. gada pasaulē atzīmē Starptautisko sieviešu dienu. Savukārt 1977. gadā Apvienoto Nāciju organizācijas Ģenerālā asambleja ieteica dalībvalstīm katru gadu svinēt cīņu par sieviešu tiesībām un Apvienoto Nāciju Organizācijas starptautiskā miera dienu, ko ANO piesaistīja 8. martam.

Lūk, iecienītu seriālu sieviešu personāži un aktrises, kuras tos atveido:

Seriāla “Dumpiniece” galvenās lomas atveidotāja  aktīviste ne tikai uz ekrāna

Seriāla “Dumpiniece” (“Rebel”),veidotājus iedvesmoja patiess stāsts par amerikāņu aktīvisti Ērinu Brokoviču. Viņa bija vientuļā māte un bezdarbniece, kas kļuva par jurista palīdzi. Ērina gandrīz vienpersoniski uzvarēja tiesā pret Kalifornijas uzņēmumu, kurš bija apsūdzēts pilsētas ūdensapgādes sistēmas piesārņošanā. Par šo stāstu 2000. gadā bija uzņemta arī mākslas filma ar Džūliju Robertsu galvenajā lomā.

Anniju Bello, kuras iesauka ir Rebel jeb Dumpiniece, tēlo lieliskā amerikāņu aktrise Keitija Sīgala. Latvijas skatītāji viņu pazīst pēc tādiem kulta seriāliem, kā “Precējis. Ir bērni”, kur viņa atveidoja Pegiju Bandiju un “Anarhijas dēli”, kur viņa iejutās galvenā varoņa mātes lomā.

Keitijas tēvs Boriss bija ebreju izcelsmes emigrants no Ukrainas. Viņš bija aktieris un režisors. Tieši viņa režisētajā filmā “Reimonda kļūdas” (“The Failing of Raymond”) 17 gadus jaunā Keitija nospēlēja savu debijas lomu. Viņa tēloja psihiski nelīdzsvarotu pacienti.

Taču lielā Keitijas izlaušanās šovbiznesa pasaulē notika dažus gadus vēlāk. 1987. gadā viņa saņēma nīgrā apavu pārdevēja Ala Bandija sievas lomu komēdijseriālā “Precējies. Ir bērni”. Jāpiebilst, ka Pegijas Bandijas vizuālais tēls lielā mērā ir Keitijas nopelns. Proti, uz provēm viņa atnāca rudā parūkā, kas turpmākos desmit gadus būs Pegijas izskata neatņemama sastāvdaļa.

Seriāla uzņemšanas laikā aktrise piedzīvoja personīgu traģēdiju. 1991. gadā viņa neplānoti palika stāvoklī ar savu pirmdzimto un seriāla veidotāji nolēma iestrādāt līniju ar grūtniecību sižetā. Taču septītajā mēnesī Keitijai piedzima meita, kura, diemžēl, neizdzīvoja. Scenāristiem nekas cits neatlika, kā pagriezt sižetu tā, it kā Pegijas grūtniecība būtu bijis tikai sapnis. Nākamās divas Keitijas grūtniecības seriāla uzņemšanas laikā vairs netika iekļautas sižetā. 1994. gadā viņai piedzima meita Sāra Greisa, bet 1996. gadā dēls Džeksons Džeims. Jaunākā meita, Esme, piedzima 2007. gadā ar surogātmātes palīdzību. Tolaik aktrisei bija 52 gadi.

Keitijas spožā atgriešanās uz ekrāniem notika 2008. gadā Džeksa Tellera (Jax Teller) mātes lomā seriālā “Anarhijas dēli” (“Sons of Anarchy”), kurš stāsta par motociklistu kluba biedru skarbo ikdienu. Par šo lomu 2011. gadā aktrise saņēma vienu no prestižākajiem apbalvojumiem – “Zelta globusu”.  Starp citu, šajā seriālā Keitija nodemonstrēja arī savu dziedātājas talantu, ierakstot virkni dziesmu šova skaņu celiņam. Jāatzīmē, ka Keitija nekad nav pārstājusi muzicēt un, paralēli aktrises karjerai, ierakstījusi vairākus visnotaļ veiksmīgus mūzikas albumus.

Keitijai ar viņas seriāla “Dumpiniece” varoni ir daudz kopīga – abas ir stipras un neatkarīgas sievietes. Viņas bijušas laulībā trīs reizes un Annijai, tāpat ka aktrisei, ir trīs, nu jau pieauguši vai gandrīz pieauguši, bērni. Abas iestājas par taisnību un gatavas cīnīties par to, kas viņām šķiet pareizs.

2016.gadā pēc Floridas geju klubā notika apšaude, kuras laikā gāja bojā 49 apmeklētāji un vēl vairāk nekā 50 tika ievainoti. Toreiz aktrise aktīvi iesaistījās un kopā ar 49 slavenībām ierakstīja video, kurā katrs no viņiem izstāsta kāda no upuru dzīvesstāstiem, tādējādi cīnoties pret naida noziegumiem.

“Kāsla metodes” aktrisei rūp vides aizsardzība

Apburošā serbu izcelsmes Kanādas aktrise Stana Katiča daudzu televīzijas skatītāju sirdis iekaroja ar drošsirdīgās Ņujorkas policistes Keitas Beketas lomu detektīvseriālā “Kāsla metode”.

Pirms iekāpt Beketas augstpapēžu zābakos, Stana parādījās slavenajā franšīzē par Viņas Majestātes aģentu Džeimsu Bondu. Filmā “Mierinājuma kvants” (“Quantum of Solace”), kura iznāca 2008. gadā oktobrī, Katičai bija atvēlēta Kanādas drošības dienesta darbinieces Korinas Vino loma.

Tajā pašā gadā aktrise tika izvēlēta Keitas Beketas lomai “Kāsla metodē”. Turpmākos astoņus gadus Stana tēloja rakstnieka Ričarda Kāsla mūzu, vēlāk arī mīļoto sievieti. Jāsaka gan, ka aiz kadrā abu aktieru attiecības bija ļoti saspringtas. Īpaši tās pasliktinājās pēdējo sezonu uzņemšanas laikā. Proti, galveno lomu atveidotāji viens ar otru vispār nesarunājās, lai gan viņu spēlētie varoņi bija kaislīgi iemīlējušies.

Seriāla producenti mēģināja panākt, lai aktieri salīgst mieru un pat apmaksāja viņiem kopīgus seansus pie psihoterapeita, taču tas nepalīdzēja. Pēc astotās sezonas Katiča bija spiesta seriālu pamest. Par iemeslu tam bija gan sliktās attiecības ar Kāsla lomas atveidotāju Neitanu Filjonu, gan arī viņas neveiksmīgs mēģinājums panākt taisnīgāku atalgojumu. Jāpiebilst, ka neilgi pēc aktrises aiziešanas, tika pieņemts lēmums nefilmēt jaunas “Kāsla metodes” sezonas.

Pēc “Kāsla metodes” Katiča trīs sezonas spēlēja galveno lomu seriālā “Absentia”, kas stāsta par bijušās Federālā Izmeklēšanas biroja darbinieces Emīlijas Bīrnas gaitām.

Līdzās veiksmīgai aktrises karjerai, Stana, kura tekoši runā serbu, angļu, franču un itāļu valodās, ir pazīstama vides aktīviste. Kopā ar “Kāsla metodes” kolēģi Sīmusu Dīveru (Seamus Deaver), kurš seriālā tēloja detektīvu Kevinu Raienu, Stana uzsāka “The Alternative Travel Project” jeb Alternatīvas pārvietošanās projektu. Tas mudina cilvēkus kaut uz dienu atteikties no personīgā transporta izmantošanas, tādējādi mazinot savu ietekmi uz apkārtējo vidi.

Daiļā aktrise ir precējusies ar savu ilggadējo draugu Krisu un 2022. gada vasarā abi sagaidīja savu pirmdzimto.

Seriāla “Svešais starp savējiem” zvaigzne iestājas par sieviešu tiesībām

Seriāls “Svešais starp savējiem” (“Homeland”) stāsta par neatlaidīgās Amerikas Centrālās Izlūkošanas dienesta aģenti Keriju Matisoni.

Riskējot ar savu un, daudzos gadījumos arī ar citu, cilvēku dzīvībām, Kerija astoņu sezonu garumā novērš terora aktus un citus noziegumus gan Amerikas Savienotajās Valstīs, gan Vācijā, Afganistānā, Libānā un citās pasaules valstīs. Par Kerijas lomu amerikāņu aktrise Klēra Deinsa saņēma divas “Emmy” un divas “Zelta globusa”, kā arī daudzas citas prestižās balvas.

Savu pirmo līgumu ar talantu aģentu apdāvinātā meitene parakstīja jau 12 gadu vecumā. Savukārt jau divus gadus vēlāk viņa ieguva pirmo lielo lomu jauniešu seriālā “Mana tā saucamā dzīve” (“My so called life”). Viņas partneris bija tolaik topošais “Oskara” balvas laureāts Džareds Leto (Jared Leto). Par Andželas Čeisas lomu Klēra saņēma savu pirmo “Zelta globusu”, kā arī bija nominēta “Emmy” balvai.

Jāpiebilst, ka Klērai filmēšanas laikā bija tikai 14 gadi, savukārt Džaredam, kurš tēloja viņas ekrāna mīlestību Džordanu Katalano – 23 gadi. Kad bija jāfilmē skūpstīšanas ainas, Džaredam nācās Klērai mācīt, kā tas pareizi darāms.

Pirmā galvenā loma uz lielā ekrāna Klērai bija Džuljeta režisora Bāza Lurmena uzņemtajā mūsdienīgajā Viljama Šekspīra lugas interpretācijā. Romeo lomu šajā filmā nospēlēja Leonardo Dikaprio. “Romeo un Džuljetas” režisors pēc abu kopīgā darba Deinsu salīdzināja kā viņas paaudzes Merilu Strīpu. Tāds pielīdzinājums tik talantīgai aktrisei bija visai glaimojošs 16 gadus jaunai meitenei, taču Klēra uz viņu liktas cerības attaisnoja un turpmākajos gados nospēlēja daudzas spožas lomas.

Starp citu, 2002. gadā iznākušajā filmā “Stundas” (“The Hours”) Klēra spēlēja Merilas Strīpas varones meitu.

Aktrise publiski vairākkārt izteikusies, ka kopš sešu gadu vecuma apmeklē psihologu. Bērnībā viņai bija tik ļoti dzīvīga iztēle, ka viņa nevarēja aizmigt. Mazā Klēra stāstīja vecākiem, ka redz spokus, dēmonus un citas izdomātas radības. Lai palīdzētu meitai tikt vaļā no bailēm, vecāki pierakstīja Klēru pie speciālista. Pusaudzes gados psihologs palīdzēja aktrisei palikt pie veselā saprāta pēc tam, kad viņa kļuva populāra. Aktrise intervijās atzīst, ka arī vēlāk dzīvē psihologa atbalsts bija ļoti noderīgs.

Deinsa, kura sauc sevi par feministi un sieviešu tiesību aktīvisti, atbalsta labdarības organizāciju “Afghan Hands”, kuras mērķis ir palīdzēt sievietēm Afganistānā cīņā par izglītību, lielāku atalgojumu un iespēju būt vairāk neatkarīgām no vīriešiem. Tāpat arī aktrise daudzus gadus atbalsta mājaslapu “Donors Choose”, ar kuras starpniecību skolotāji var pieteikt savus projektus un saņemt nepieciešamo atbalstu.

Deinsa ir precējusies ar kolēģi, aktieru Hjū Densiju (Hugh Dancy) – abi kopā audzina divus dēlus. Šī gada janvārī kļuva zināms, ka aktrise ir trešā bērna gaidībās.

Saistītās tēmas: FoxFox Lifesieviešu diena

youtube icon
Abonēt youtube