Foto: Dāvis Kļaviņš/Flickr

Ievērojot, ka Rīgas pieminekļu padome rekomendējusi demontēt pieminekli Aleksandram Puškinam Rīgā, ierosinājuma padomē iesniedzējs Didzis Šēnbergs ir vērsies pie Rīgas valstspilsētas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa, aicinot arī īstenot Valsts valodas centra atzinumu par Puškina, Turgeņeva un Ļermontova ielu pārdēvēšanu.

Puškina, Turgeņeva un Ļermontova vietvārdi Rīgā ieviesti īpašā rusifikācijas periodā – pārkrievošanas uzspiešanas posmā no 1863.gada Janvāra sacelšanās līdz 1905.gada revolūcijai. Ļermontova un Puškina tēli šobrīd neapšaubāmi ir Krievijas Federācijas dienestu agresīvās un ekspansionistiskās politikas “krievu pasaule” simboli. Derusifikācija pilsētvidē nedrīkst būt voluntāri selektīva, fizisku objektu demontējot, bet rusifikācijas ielu nosaukumu negrozot, jo šādi process zaudētu tiesisku konsekvenci, uzskata Didzis Šēnbergs.

Pērnā gada 22.jūnijā Valsts valodas centrs atzina, ka normatīvajiem aktiem atbilst mainīt Puškina ielas nosaukumu uz “Kārļa Mīlenbaha iela”, Turgeņeva ielas – uz “Vilhelma Purvīša iela”, Ļermontova ielas – uz “Viļa Plūdoņa iela”. Kopš šī atļaujošā centra atzinuma deviņus mēnešus dome nav spējusi pieņemt lēmumu lietas atrisināšanai, uzsver Šēnbergs, skaidrojot, ka rusifikācija ir Krievijas impērijas un PSRS ilgstoši īstenotā politika, kas vērsta uz krievu nācijas pārākuma demonstrēšanu, citu tautību pārtautošanu, ierobežojot to valodu lietojuma sfēras un neatkarīgu kulturālo attīstību, mēģinot panākt nacionālo valodu un kultūru aizstāšanu ar krievu valodu un kultūru.

Turgeņeva iela Rīgā izveidota 1885.gadā, Puškina bulvāris 1899.gadā, bet Ļermontova iela 1901.gadā. “Puškina iela nav vēsturiska, jo rusifikācijas politikas ietvaros radītais nosaukums pat neatbilst pašreizējai atrašanās vietai. 1918.gada 18.novembrī Puškina bulvārī Latvju operas namā proklamēta Latvijas Republika. Esošā iela no 1812.gada bija Lielā Jēzusbaznīcas iela, vēlāk Smoļenskas iela, bet 1923.gadā ar Latviju nesaistītā Aleksandra Puškina vārds tai piešķirts kā “kompensācija” par Ata Kronvalda iemūžināšanu. Lai arī Rīgā vēsturiski sastopams šis kompensācijas princips, piemēram, Peitavas vai Lazaretes ielu gadījumos, Satversmē nostiprināto principu sociālo vērtību realitāte un ar Augstākās tiesas judikatūru nostiprinātā noskaidrošanas no morāles principiem metode nedod tiesības kaut ko kompensēt Krievijas un PSRS šovinistiskās un noziedzīgās ekspansijas propagandas tēlam, kas reiz ir radīts no ārvalsts literāta biogrāfijas. Purvīša vārds izvēlēts, jo netālu esošajā tagadējā Satiksmes ministrijas ēkā atradās Latvijas Mākslas akadēmija, kurā Purvītis bija rektors. Mīlenbaha vārds – par godu Latviešu valodas institūta darbam augstceltnē, kam blakus atrodas šī iela. Šogad piemin izcilā latviešu valodas zinātnieka Kārļa Mīlenbaha 170 gadu jubileju,” norāda iniciators.

Kā vēstīts, arī vietnē ManaBalsss tika vākti paraksti par Puškina pieminekļa demontāžu Kronvalda parkā.

“Ir jāattīra Rīgas publiskā vide no vēl pēdējiem palikušajiem krievu imperiālisma simboliem. Laikā, kad Krievijas armija Ukrainā veic kara noziegumus, ir jāatceras, kādu postu Latvijai nesusi Krievijas impērijas un tās mantinieces – Padomju Savienības vara. Viens no šīs varas un tās imperiālisma simboliem ir krievu dzejnieks Aleksandrs Puškins, kura piemineklis uzstādīts Rīgā, Kronvalda parkā. Krievijas vēstniecība to turpina izmantot kā maigās varas un propagandas instrumentu. Jāmin, ka piemineklis uzstādīts nelikumīgi,” norāda iniciatīvas pieteicējs Morics Nils Meņģelsons.

“Pirmkārt, Puškinam nav ne mazākās saistības ar Rīgu. Otrkārt, Puškins savos darbos atbalstījis Krievijas impērijas uzbrukumu Kaukāzam un tā iedzīvotāju genocīdu. Treškārt – Ukrainu, kā arī Baltijas valstis, kas tolaik atradās Krievijas impērijas sastāvā, savos darbos dēvējis par “mazo Krieviju”. Vai tiešām mums Rīgas centrā nepieciešams piemineklis šādam cilvēkam?” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Tās autors aicinājis “Rīgas domi demontēt un aizvākt Aleksandram Puškinam veltīto pieminekli un atbrīvot Rīgu no impērisma paliekām tāpat, kā tas šobrīd notiek daudzās Ukrainas pilsētās – Kijivā, Harkivā, Vinnicā, Zaporižjā un citur.”

Lasiet arī: Brīdina, ka šogad pie ārstiem tikt būs vēl problemātiskāk

“Pieminekli iespējams pārkausēt un tā vietā novietot pieminekli Atim Kronvaldam, kā vārdā nosaukts pats parks. Kronvalda parka teritorija tiks atbrīvota no krievu imperiālisma mantojuma. Tiks atņemta iespēja Krievijas vēstniecībai turpināt šo pieminekli izmantot savu naratīvu izplatīšanai un krievu imperiālisma atbalstīšanai,” uzsvērts pieteikumā.

Saistītās tēmas: Ļermontova ielaPuškina ielaRīgaTurgeņeva iela

youtube icon
Abonēt youtube