Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Jau pirmajās nedēļās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, uzņemot Latvijā Ukrainas kara bēgļus, labdarības organizācija ‘Ziedot.lv” izveidoja Ukrainas bēgļu centru un uzsāka sabiedrības iesaistīšanu atbalsta sniegšanai. Gada laikā palīdzība sniegta 2 574 845.31 eiro apmērā.

Visapjomīgākais atbalsts nodrošināts sniedzot tiešu individuālu palīdzību – izsniedzot pārtikas pakas, saimniecības preces un naudas kartes pirmo nepieciešamības preču iegādei, informē organizācija.

Pateicoties iedzīvotāju un uzņēmumu ziedojumiem “Ziedot.lv” gada laikā sniedzis praktisku un reālu atbalstu 2,5 miljonu eiro apmērā. Galvenie ziedojumu avoti: Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi portālā “Ziedot.lv” saziedojuši 1 181 754.17 eiro; Taipejas misija Latvijā – 1 000 000 ASV dolārus; EEZ/ Norvēģijas Divpusējās sadarbības fonds – 150 000 eiro;  AS “Swedbank” ziedojusi 120 000 eiro, bet “European Bank for Reconstruction and Development” – 100 000 eiro. Pārtikas, datoru un saimniecības preču ziedojumi sasniedz 75 493.40 eiro.

Labdarības organizācijas izveidotajā Ukrainas bēgļu centrā visplašāk sniegta tieša individuālā palīdzība kara bēgļiem no Ukrainas, izsniedzot pārtikas pakas, saimniecības preces un naudas kartes pirmo nepieciešamības preču iegādei. Tā, piemēram, 19 575 bēgļiem izsniegtas naudas kartes pārtikas, apģērba, higiēnas un saimniecības lietām; 3 834 bēgļiem izsniegtas pārtikas pakas; 558 bēgļiem izsniegtas saimniecības preces – gludekļi, sildītāji, segas, spilveni, matu fēni, blenderi, veļas žāvētāji, tējkannas, bet 2 000 bēgļiem izsniegtas higiēnas pakas. Tāpat 756 bēgļiem apmaksāti medikamenti, izmeklējumi un ārstniecība; 713 bērniem sniegts atbalsts mācību līdzekļu iegādei; 667 skolēniem un jauniešiem izsniegti 667 portatīvie un stacionārie datori; 148 bēgļiem izsniegti 148 mobilie tālruņi; 4 742 bēgļiem izsniegtas mobilo operatoru SIM kartes ar bezmaksas sarunām un internetu. 20 medicīnas darbiniekiem izsniegti vienreizējie pabalsti 950 eiro apmērā katram, kā arī izsniegts 22 800 siltas zupas porciju ukraiņu bēgļiem zupas virtuvēs.

Ikdienā palīdzību sniedz gan sociālais darbinieks kā mentors bēgļu saziņai ar valsts un pašvaldības iestādēm. Saziņai ukraiņu valodā  “Ziedot.lv” bēgļu centrā strādā arī mentors no Ukrainas.

Pagājušā gada nogalē ‘Ziedot.lv” uzsāka sadarbību ar Ukrainas nevalstisko organizāciju “Human Rights Centre ZMINA” kara noziegumu dokumentēšanā, palīdzot organizēt intervijas ar kara bēgļiem no Ukrainas.

Stiprinot Ukrainas kultūru un valodu, īstenoti dažādi integrācijas pasākumi kara bēgļiem no Ukrainas: 155 ukraiņu bēgļu bērniem finansēta dalība deviņās vasaras nometnēs; izdoti 4 000 Bilingvālās ukraiņu – latviešu valodas ābeču un 2 000 bērnu pasaku grāmatu ukraiņu valodā; līdzfinansēta 2 000 bērnu žurnāla “Baltais Valis” bezmaksas speciālizlaidumu “Latvija” (“Латвія”) izdošana ukraiņu valodā, kā arī bezmaksas izrāde  “З цією виставою щось не так” ukraiņu valodā 1.septembrī “Dailes teātrī” Tāpat līdzfinansēts ukraiņu nacionālā zēnu kora “DUDARYK” bezmaksas koncerts. Rīkotas “Silto drēbju dienas”, lai iesaistītu iedzīvotājus apģērba ziedošanai kara bēgļiem no Ukrainas, saziedojot 20 tonnu siltā apģērba, kā arī organizēta 22 “Rīgas Satiksmes” ziedoto autobusu piepildīšana ar iedzīvotāju palīdzību Ukrainai. Bēgļu centra darbībā kā brīvprātīgie regulāri iesaistīti kara bēgļi no Ukrainas.

“Ziedot.lv” stiprinot sadarbību ar Latvijas labdarības organizācijām, piešķīris administratīvo grantu 11 organizāciju darbībai (60 000 eiro apmērā), bet ikdienā sadarbība organizēta ar 52 labdarības organizācijām visā Latvijā, 43 pašvaldībām visā Latvijā un Civilās aizsardzības komisijām, kā arī sadarbojas ar Civilās aizsardzības Operatīvas vadības centru, Iekšlietu ministrijā.

Lasiet arī: Norādot uz krievu propagandu, Leļļu teātris no repertuāra izņem izrādi par krokodilu Genu

Šogad labdarības organizācija sola turpināt Ukrainas bēgļu centra darbību, gan sniedzot tiešu individuālo palīdzību ārstniecības, izglītības un sociālā jomā. Tāpat turpināsies sadarbība ar Latvijas labdarības organizācijām. Šobrīd portālā “Ziedot.lv” ir 17 dažādas iniciatīvas Ukrainas atbalstam.

Saistītās tēmas: atbalsts UkrainaibēgļiZiedot.lv

youtube icon
Abonēt youtube