Baiba Sipeniece – Gavare. Foto izgūts no manaprezidente.lv

Trešdien, 5.aprīlī interneta vietnē www.manaprezidente.lv publicēti sabiedrības vislielāko atbalstu saņēmušie, cilvēku izvirzīte prezidenta amata kandidāti.

Martā iniciatīvai “Mana prezidente” vairāk nekā 400 Latvijas cilvēki darbam Valsts prezidenta amatā izvirzīja 73 kandidātes. Divdesmit vislielāko atbalstu saņēmušās kandidātes ir publicētas publiskai balsošanai.

Tās ir Baiba Braže, Anda Čakša, Baiba Sipeniece – Gavare, Laima Geikina Marija Golubeva, Ieva Ilvesa, Sandra Kalniete, Dagmāra Beitnere-La Galla, Liāna Langa, Rudīte Losāne, Linda Matisone, Dace Melbārde, Ināra Mūrniece, Sanita Osipova, Dana Reizniece – Ozola, Žaneta Ozoliņa, Elīna Pinto, Baiba Rubesa, Lolita Tomsone un Ineta Ziemele.

Balsot par 20 vislielāko atbalstu saņēmušajām kandidātēm varēs līdz 28.aprīlim un plānots, ka pirms 9.maija, kad sākas Valsts prezidenta amata kandidātu oficiālā pieteikšana, balsošanas rezultāti tiks iesniegti Saeimas priekšsēdētājam un Saeimas deputātiem, aicinot tos ņemt vērā izraugoties kandidātus prezidenta amatam, kā arī ievēlot nākamo Valsts prezidentu 31.maijā.

“Divu nedēļu laikā vislielāko Latvijas cilvēku atbalstu no 73 izvirzītajām kandidātēm saņēma ļoti dažādas, bet izcilas, iedvesmojošas sievietes, kuras savu dzīvi velta tam, lai Latvija kļūtu labāka un drošāka. Viņas strādā valsts un privātajā sektorā, sabiedriskajā un politiskajā darbā, biznesā un izglītībā. Viņām ir jābūt arī starp Valsts prezidenta amata kandidātiem,” saka Kustības “Par!” līdzpriekšsēdētāja Inese Voika.

Jau vēstīts, ka Saeimas Prezidijs un Frakciju padome 16.martā lēma, ka Saeimas sēde, kurā parlaments vēlēs Valsts prezidentu, notiks šā gada 31.maijā.

Saeimas deputātiem kandidatūras Latvijas Valsts prezidenta amatam jāizvirza no šā gada 9. līdz 13.maijam, informē Saeimas Preses dienests.

Lasiet arī: «Pingvīniņ, Tev jāatrodas!» – šonedēļ apritēs četri mēneši kopš Kristera Dzintara pazušanas

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām, savukārt Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas Prezidijs sasauc Saeimas sēdi ne agrāk kā 40 dienas un ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

youtube icon
Abonēt youtube