Foto: Pixabay

Veicot iknedēļas notekūdeņu monitoringu Latvijā, valsts zinātniskā institūta “BIOR” eksperti novērojuši strauju Covid-19 omikrona jauna paveida izplatību Latvijas pašvaldībās.

Kā liecina notekūdeņu monitoringa dati, atsevišķās pašvaldībās izplatās jaunā Omikron paveida XBB.1.5. apakšlīnija. Monitoringa datus apliecina arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija, ka vairāk nekā par 15% pieaudzis Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits.

Kā pauž institūta “BIOR” direktors Aivars Bērziņš, jau vairāk nekā gadu institūts sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru un pašvaldībām veic notekūdeņu monitoringu, pielāgojot paraugu ņemšanas biežumu atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī.

“”BIOR” izstrādātā notekūdeņu monitoringa sistēma ļauj prognozēt iespējamus slimības uzliesmojumus un monitorēt vīrusa izplatību. Šobrīd novērojam, ka vīrusa izplatības tendence palielinās. Svarīgi, ja cilvēkam nav saslimšanas simptomu, notekūdeņos tomēr var konstatēt šī vīrusa klātbūtni un izplatību konkrētās pašvaldībās,” uzsver institūta “BIOR” direktors Bērziņš.

Informāciju par aktuālajiem monitoringa rezultātiem institūts “BIOR” regulāri sniedz SPKC.

Lasiet arī: Nedēļas horoskops: 14. -20. aprīlis

Pašvaldības, kurās regulāri tiek veikts notekūdeņu monitorings, ir Rīga, Liepāja, Limbaži, Jelgava, Jūrmala, Rēzekne, Ventspils, Valmiera, Jēkabpils, Salaspils, Tukums, Daugavpils, Bauska, Madona, Talsi un Saldus.

Saistītās tēmas: BiorCovid-19izplatība Latvijāomikrons

youtube icon
Abonēt youtube