Andris Šķēle. Foto: Tautas partija/Flickr

Ekonomisko lietu tiesa ir sākusi skatīt lietu, kurā SIA “Ostas parks” ir vērsusies pret izdevniecībām “Dienas mediji” un “Dienas bizness” ar vēlmi solidāri piedzīt no tām pusotru miljonu eiro. “Dienas mediju” valdes loceklis un īpašnieks Edgars Kots paskaidrojumos tiesai nosauca personas, kuru interesēs un labā “Ostas parks” naudu izdevniecībai piešķīris. Tā esot par oligarhiem dēvētā trijotne – Ainārs Šlesers (“Latvija pirmajā vietā”), Andris Šķēle un Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”), ziņo “Latvijas Televīzijas” raidījums “De facto”.

Par Andra Šķēles, Aināra Šlesera un Aivara Lemberga saikni ar preses izdevumiem “Diena” un “Dienas Bizness” ir runāts un rakstīts jau vairāk nekā desmitgadi. Par to ir runāts gan bēdīgi slavenajās “Rīdzenes” sarunās, gan parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdēs. Tomēr savu ietekmi šajos medijos visi trīs par oligarhiem vai dažkārt par brāļiem Roulendiem dēvētie allaž ir nolieguši, un to līdz šim nekad nav apstiprinājuši arī oficiālie izdevniecību īpašnieki – gan fiziskas personas, gan uzņēmumu amatpersonas, atsaucoties uz raidījumu, ziņo lsm.

Ja ticēt Kota paskaidrojumiem tiesai, tas nozīmē, ka vairākus simtus tūkstošu eiro izdevniecībai faktiski piešķīra par oligarhiem dēvētā trijotne.

Šleseru pirms pieciem ar pusi gadiem uz Saeimu bija izsaukusi parlamentārās izmeklēšanas komisija par “Rīdzenes” sarunām. Uz komisijā uzdoto jautājumu par viņa dalību sapulcē par akciju sabiedrības “Diena” finanšu stāvokli Šlesers toreiz izvairījās atbildēt, tā vietā sniedzot garu tirādi par to, ka viņš neesot aktīvajā politikā un nevēloties runāt par lietām, kuru dēļ tika atlaista 10. Saeima.

Tagad, kad Šlesers atkal ir Saeimas deputāts un runāt ar medijiem ir viņa pienākums, politiķis apgalvo, ka par šo prāvu  neko nezinot: “Lai nāk tie cilvēki, kuri tiek aicināti, bet man ar šo tiesvedību nav nekāda sakara. Paldies! (..) Nu kā, tie datumi tad, kad mēs iegādājāmies, investējām līdzekļus šajā uzņēmumā, ir zināmi, bet ar Kota kungu man nav nekāda sakara. Tā ka tur diemžēl viņam būs tiesā jāskaidrojas pašam. Visu labu!”

Savukārt Andris Šķēle parlamentārās izmeklēšanas komisijai 2017. gada nogalē stāstīja, ka ar “Dienu” bijis saistīts vien kā RTO pieaicināts konsultants, jo RTO bijušas prasījuma tiesības pret “Dienu”, kuras tā gribējusi pārvērst labos aktīvos.

Tagad par Kota teikto Šķēle sarunā ar “De facto” pauž neizpratni: “Es ne par kādiem aizdevumiem nezinu! Bet, ja Kots nav patiesais īpašnieks, tad viņš ir pārkāpis likumu. (..) Jā! Nu tad jau ir tiesa! Tad viņš ir pārkāpis likumu, viņš nav deklarējies kā patiesais labuma guvējs.” Šķēle vairākkārt uzsver, ka par tiesvedību un tajā iespējami aicināmajiem lieciniekiem neko nezinot: “Nu taču lai sauc, nu ko jūs mani mokāt? Nu es taču nezinu to neko! Es nezinu, kas ir “Ostas parki”, kas ir Lācis, ja! Kotu zinu, nu.”

Lasiet arī: BIOR: Latvijā strauji izplatās jauns Covid-19 paveids

Savukārt Aivars Lembergs savulaik parlamentārās izmeklēšanas komisijā stāstīja, ka, “tikai esot smagos murgos”, mēģinātu iegādāties laikrakstu “Diena”. Tagad, kad “De facto” viņam rakstiski palūdza komentārus par “Dienas mediju” valdes locekļa Kota tiesai pausto, Ventspils pusē mītošais politiķis vispirms paziņoja, ka nesaprot, uz ko viņam atbildēt, un lūdza “uzstādīt konkrētus jautājumus”. Saņēmis precizējošus jautājumus, piemēram, vai “Ostas parka” valdes loceklis Lācis rīkojas arī viņa interesēs, tai skaitā kā uzticības persona “Ostas parkā” un “Rīgas Tirdzniecības ostā”, Lembergs atbildes nesniedza.

youtube icon
Abonēt youtube