Foto: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija/Flickr

Pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas veiktās dienesta pārbaudes rezultātiem un disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, vienai amatpersonai, kas saistīta ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) veikto iepirkumu “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām”, piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija savā atzinumā šīs amatpersonas rīcībā konstatējusi disciplinārpārkāpumu, kas saistīts ar amata pienākumu nepildīšanu, kā rezultātā ir nodarīts būtisks kaitējums valsts interesēm.

Konkrētā amatpersona jau iepriekš bija atstādināta no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, informē Aizsardzības ministrija.

Jau vēstīts, ka, pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas veiktās pirmās dienesta pārbaudes rezultātiem, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece ir izdevusi rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kas saistītas ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra veikto iepirkumu “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām”.

Vienlaikus pret abām uz laiku atstādinātajām amatpersonām ir uzsākta disciplinārā izmeklēšana, informē Aizsardzibas ministrija.

Respektējot tiesībsargājošo iestāžu lūgumu, Aizsardzības ministrija pašlaik detalizētāku informāciju par atstādinātajām amatpersonām, to amatiem un dienesta izmeklēšanas gaitu nesniedz.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 16. martā vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā 14 tiesas sankcionētas kratīšanas, saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām”.

Kriminālprocesā aizturētas trīs personas, informē KNAB.

KNAB savas kompetences ietvaros veica padziļinātu apstākļu noskaidrošanu un izvērtēja gan publiskajā telpā pieejamo, gan publiskas personas institūciju rīcībā, gan arī KNAB operatīvās darbības pasākumos iegūto informāciju par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu. Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021. gada 18. oktobra līdz šā gada 10. janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB šā gada 3. martā uzsāka kriminālprocesu.

Kriminālprocess uzsākts par noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem atbildība paredzēta Krimināllikuma 219. panta otrajā daļā, 318. panta otrajā daļā un 329. pantā – nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšana deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušana.

“Pēdējo gadu ģeopolitiskie notikumi nežēlīgā un tiešā veidā demonstrē, kāda var būt korupcijas graujošā ietekme uz aizsardzības jomu. Aizdomas vai “sarkanie karogi” par iespējamu korupciju aizsardzības jomā pārbaudāmi ar īpašu vērību, un KNAB to dara arī centralizētā pārtikas iepirkuma gadījumā. Īpaša pateicība Aizsardzības ministrijas administratīvajam personālam par sniegto atbalstu un atsaucību KNAB īstenoto darbību laikā,” komenē KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju saistībā ar NBS iepirkumu, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece ir uzdevusi veikt pārbaudi par kvalifikācijas prasībām iepretim noslēgtā līguma mērķim.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija informē, ka Iepirkuma “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām” tika sākts iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika laikā – 2021.gada 18.oktobrī un tika noslēgts 2022.gada 22.decembrī. Iepirkuma mērķis ir piegāžu un pasūtījumu veikšanas e-platformas administrēšana, piesaistot nepieciešamos resursus izpildei. Iepirkuma tehniskā specifikācija nosaka, ka komersantam, kurš uzvarēs šajā iepirkumā nav pašam pilnībā jānodrošina nepieciešamās noliktavas pārtikas produktu un citu resursu uzglabāšanai, kā arī transports un citi materiāltehniskie līdzekļi. Saskaņā ar pasūtītāja uzdevumu komersanta pienākums ir nodrošināt pārtikas piegādātājus un ražotājus, kuri piedalās komersanta izveidotajā platformā, līdzīgi kā tas ir pašlaik jau ar pastāvošo Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) e-katalogu.

Savus piedāvājumus iesniedza SIA “Zītari LZ” un SIA “Lanekss”. Iesniegtie finanšu piedāvājumi tika izvērtēti atbilstoši noteiktajiem kritērijiem un par saimnieciski visizdevīgāko tika atzīts SIA “Zītari LZ” piedāvājums. Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka galvenais šī iepirkuma izvēles kritērijs – administrēšanas izmaksas – ievērojami atšķīrās. Ja SIA “Zītari LZ” tās sastādīja 3%, tad SIA “Lanekss” tās bija 48,5% no attiecīgajā mēnesī pasūtītā pārtikas preču apjoma (summas). Līdzīgi kā administrēšanas izmaksas uzglabājamās pārtikas apjoma tarifam SIA Zītari LZ” bija 1 EUR/1 000kg, bet SIA “Lanekss” 42,56 EUR/1 000kg. Kopumā vērtējot SIA “Lanekss” piedāvājums bija uzskatāms par nesamērīgi dārgu un neizdevīgu pasūtītājam arī apstākļos, ja nebūtu konkurences. Kā vēl viens saimnieciskā izdevīguma vērtēšanas kritērijs bija noteikts e-platformas novērtējums pēc lietošanas ērtuma un funkcionalitātes (lai būtu maksimāli ērts un patīkams lietotājam) un arī šajā kritērijā SIA “Zītari LZ” piedāvājums bija labāks.

Lasiet arī:  «Jūtos mīlēta un pasargāta» – Kombuļu Inesei jaunas attiecības

Aizsardzības ministrija norāda, ka līgumā ir noteiktas arī soda sankcijas, kā arī paredzētas darbības gadījumos, ja tiek piegādāti nekvalitatīvi pārtikas produkti vai netiek pildīti citi ar līgumu saistītie pakalpojumi. Tāpat Aizsardzības ministrija informē, ka jau 2022.gada oktobrī tā ir iesniegusi visus ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Saistītās tēmas: LanekssNBS pārtikas iepirkumsZītari LZ

youtube icon
Abonēt youtube