Foto: Pexels

Vācijas, Latvijas un Igaunijas tiesībaizsardzības iestādes veikušas saskaņotas procesuālās darbības pret organizētās noziedzības grupējumu, kas tiek turēts aizdomās par tūkstošiem Vācijas uzņēmumu apkrāpšanu. Aizturēti trīs organizētās noziedzības grupējuma dalībnieki par krāpniecību, viņu vidū arī Latvijas pilsonis.

Starptautiskās operācijas ietvaros trīs valstīs pārmeklēti 17 objekti un aizturētas trīs aizdomās turētās personas. Izmeklētāji procesuālo darbību laikā izņēmuši skaidru naudu, narkotikas un citus pierādījumus, turklāt tikuši iesaldēti vairāk nekā 300 banku konti.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka laika periodā no 2020.gada septembra noziedzīgā grupējuma dalībnieki no Vācijas uzņēmumiem izkrāpuši vairāk nekā 2,5 miljonus eiro, izmantojot turpmāk norādīto krāpniecisko shēmu, informē Latvijas Republikas prokuratūra.

Vācijā reģistrētajiem uzņēmumiem tāpat kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs likums nosaka pienākumu publicēt noteiktu informāciju valsts komercreģistrā. Šie dati tiek publicēti tiešsaistē īpašā tīmekļvietnē.

Par publikācijām ir jāmaksā nodeva, par ko uzņēmumiem tiek izsniegts rēķins. Noziedzīgā grupējuma dalībnieki nelikumīgi no komercreģistra tīmekļvietnes izguva informāciju par jauniem ierakstiem un pēc iegūtajiem datiem sagatavoja viltotus rēķinus, kuros norādītā apmaksājamā summa – parasti ap 850 eiro – bija ievērojami lielāka nekā to nosaka Vācijas likumdošana. Iepriekšminētajā laika periodā apsūdzētie nosūtījuši vairāk nekā 150 000 šādu viltotu rēķinu uzņēmumiem un asociācijām, un vairāki tūkstoši adresātu saņemtos rēķinus apmaksājuši, tādējādi tiekot apkrāpti.

Izmeklēšanas atbalsts no Lietuvas, Bulgārijas, Ungārijas, Maltas un Čehijas ļāva izmeklētājiem sekot līdzi naudas pārskaitījumiem un izsekot aizdomās turamos, turklāt izmeklēšanas gaitā atbalstu nodrošināja arī Eirojusts, organizējot koordinācijas sanāksmes un izveidojot kopīgu izmeklēšanas grupu.

Lasiet arī: Avots: Rimšēviču tiesās par viltota Covid-19 sertifikāta iegādi un izmantošanu

Starptautiskās operācijas laikā Latvijā tika aizturēta viena persona, kurai 27.aprīlī tiesa piemēroja izdošanas apcietinājumu saistībā ar Vācijā izdotu Eiropas apcietinājuma lēmumu. Persona piekrita izdošanai un 27.aprīlī tika pieņemts lēmums par viņas izdošanu Vācijai.

Saistītās tēmas: ProkuratūraVācija

youtube icon
Abonēt youtube