Aleksejs Rosļikovs. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

“Es gribu atvainoties pilnīgi visiem zālē un arī klātesošajiem. Piedodiet, ka es piedzimu kā krieviski runājošais Latvijā, nu piedodiet, vainīgs,” tā ceturtdien, 25. maijā, Saeimas sēdē, spriežot par grozījumiem priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, sacījis partijas “Stabilitātei!” līderis Aleksejs Rosļikovs.

Parlaments otrajā lasījumā ceturtdien, 25. maijā, skatījis likumprojektu, ar kuru plānots noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācijas materiāli un apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija varēs būt tikai valsts valodā.

“Cik ilgi mēs te katru dienu tikai domāsim par to, kā atgādināt man, ka es piedzimu ar nepareizu valodu mutē? Nu cik ilgi?” Saeimas sēdē retoriski vaicājis politiķis, sašutis par to, ka priekšvēlēšanu aģitācijas laikā ar vēlētājiem nāktos runāt tikai valsts valodā. “Tas ir absolūtais murgs, kolēģi! 90 dienas reizi četros gados visiem krieviski runājošiem politiķiem aizliegts runāt krieviski. Iedomājieties!”

“Es nerunāju tagad jau par to, ka jūs man liedzat uzrakstīt krievu valodā bukletu un atdod manam vēlētājam, kuram šī informācija labāk uztverama dzimtajā valodā. Es jau par to nerunāju. Jūs man reizi četros gados 90 dienas aizliedzat runāt krieviski? Nu mēs jau te vairākas reizes runājām, nu cik mums līdz kaut kādai politiskai nometnei palika? Divi soļi? (..) Visi jau sen pārzina valodu, bet šis nav jautājums par necieņu pret mūsu valsts valodu. Šis ir jautājums par cieņu pret mani kā krieviski runājošu latvieti. Kāpēc man nav tiesību runāt krieviski?” emocionāli sacījis Rosļikovs, paužot neizpratni par to, kāpēc nevarētu cilvēkam, kurš viņu atbalsta no sirds, uzrakstīt vēstuli vai paziņojumu viņa dzimtajā valodā.

“Kolēģi, es saprotu, jums kā īstiem kodola latviešiem manas problēmas ir dziļi pie vienas vietas, bet man ka krieviski runājošam latvietim tas ir šausmu stāsts. Reizi četros gados 90 dienas man ir pienākums klusēt. Muti ciet, krievs! 90 dienas reizi četros gados. Nu, a, kā? Nu kā savādāk?” pie deputātiem vērsies Rosļikovs. “Uz doto momentu, kolēģi, es par savu naudu pat nevaru uzprintēt papīru, kur es jebkurā valodā, mazākumtautību valodā, uzrakstīšu savu programmu.”

“Kolēģi, es jūs lūdzu: vienkārši apžēlojieties vienu reizi! Tas nav nekāds risinājums. Apžēlojieties, lūdzu! Tas ir absolūtais murgs, ko jūs tagad mēģināt izdarīt. Valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda – punkts! Bet atļaujiet cilvēkiem komunicēt jebkurā valodā, kā viņi grib! Nu valodas zināšanas ir bagātība, kaut septiņas valodas, dievs dod, ja ir tādas smadzenes. Nu, lūdzu! Nu, kolēģi, nu nevar būt tā, ka mēs uz doto momentu visiem pasakām: nē!

Lasiet arī: VIDEO | «Paskatieties uz latviešiem!» – Lukašenko slavē Latvijas hokeja izlasi

Kolēģi, lūdzu, apžēlojieties, nu, goda vārds, jūs neesat vienīgie Latvijā, šeit dzīvo arī citas tautības, un viņam ir visas tiesības runāt savā dzimtajā valodā, nu vismaz privāti, vai ne. (..) Es saprotu, atnākot uz Saeimu, es sapratu, atnākot uz pašvaldības iestādi, par kuru uztraucas visu laiku Nacionālā apvienība… Bet nu ārā, viens ar otru, lai sazinās jebkurā valodā, kaut dancodams, nu kāda starpība, galvenais, lai būtu izpratne,” parlamentāriešiem sacījis Rosļikovs.

Saistītās tēmas: Aleksejs Rosļikovs

youtube icon
Abonēt youtube