Edīte Ligere. Publicitātes foto

Šogad maijā pēc piecu gadu remigrācijas koordinatoru programmas darbības Rīgas plānošanas reģionā atgriezās 1 000. remigrants – Edīte Ligere, kura uz dzīvi Rīgā pārcēlās pēc deviņiem Vācijā nodzīvotiem gadiem.

Latvijas iedzīvotāja jau ilgi izsvērusi atgriešanos, bet galīgais lēmums sakrita ar meitas pirmklasnieces vecumu (jūlijā paliks septiņi gadi) un pieņemts pēc sava uzņēmuma dibināšanas pērn, kas ar zīmolu “Carlos’Bugs” ražo produktus no kukaiņu pulvera. Šobrīd viņas prioritāte ir jaunā un inovatīvā uzņēmuma attīstīšana, kas ar savu ideju ir unikāls arī Eiropas mērogā. Paralēli Ligere uzsākusi studijas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes maģistrantūras programmā “Pārtikas zinātne”

“Vācija ir iespēju zeme, bet tik un tā ilgojos pēc dzīves Latvijā. Latvija šos gadus ir attīstījusies, līdz ar to atvērtāka arī uzņēmējdarbības sākšanai. Ar savu sen loloto ideju par kukaiņiem pārtikā pieteicos ES fondu atbalsta programmai, kas palīdzēja īstenot ieceri par savu uzņēmējdarbību Latvijā. Arī LIAA PINK programmas rīkotāji bija ļoti profesionāli, un aktīvi iesaistījās diasporiešu biznesa ideju attīstības veicināšanā. Par kukaiņu lomu pārtikā un tās industrijā esmu studējusi daudzus gadus – šī tendence ieņem arvien svarīgu lomu diskusijā par nākotnes pārtiku. Piemēram, 100 g kaltētu miltu melnuļa pulvera satur 57% olbaltumvielas, tas ir lielisks omega taukskābju un minerālvielu avots. Turklāt mana pirmā ideja ir par kukaiņu pulvera izmantošanu tieši saldumos, ražojot šokolādes konfektes. Kukaiņus kā izejvielu pievienojot, piemēram, šokolādes konfektēm, mēs ierastos produktus varam padarīt vērtīgākus. Mūsu ražotās šokolādes konfektes ir ar samazinātu cukura daudzumu 19g/100g produkta un tās ir ļoti labs proteīna avots – 14g/100g. Šādas konfektes ir unikālas visā Eiropā. Pavisam drīz būs pieejami arī proteīna un šķiedrvielu makaroni,” stāsta remigrante un zīmola “Carlos’Bugs” dibinātāja Edīte Ligere.

Viņas ģimene – vīrs diplomēts asinsvadu ķirurgs ar bērniem – pievienosies dzīvei Latvijā jūnija beigās.

Uzņēmēja piedalījās LIAA pirmsinkubācijas programmā, kas bija atvērta diasporai 2021. gadā. Šokolādes konfektes ar pievienoto vērtību jau var iegādāties “Stockmann”, Homeopātiskajā aptiekā, “Vitamins.lv” Rīgā un galerijā “Durvis” Tukumā un koncepta veikalos Siguldā, Cēsīs.

Lasiet arī: Rīgas dome pārvietojusi Puškina skulptūru Kronvalda parkā

Ar remigrācijas koordinatora starpniecību 2022.gadā Rīgas reģionā atgriezās 198 personas. Kopš remigrācijas programmas sākuma piecu gadu laikā Rīgas reģionā sākta sadarbība ar vairāk nekā 3 000 Latvijas iedzīvotājiem ārzemēs. Vairāk nekā puse no remigrantiem par savu dzīves vietu izvēlējušies Rīgu, tad seko Jūrmala, Ādaži, Mārupe, Sigulda, Salaspils, Ķekava, Ropaži un Olaine.

Saistītās tēmas: Carlos’BugsEdīte Ligere

youtube icon
Abonēt youtube