Marija Naumova. Foto: Marite Melnika/Flickr

Latviešu dziedātāja Marija Naumova labdarības projekta “Angels for Ukraine” ietvaros deviņas dienas pavadījusi Ukrainā, kur galvenokārt viesojusies pie sievietēm un bērniem, vēsta žurnāls “Kas Jauns”.

Naumova viesojusies Ukrainā, lai iespēju robežās sniegtu savu atbalstu – gan uzklausot, gan muzicējot, gan nogādājot labdarības pakas karā cietušajiem. “Dziedāju dažādas dziesmas, tostarp ukraiņu un himnu. Viņi bija tik laimīgi par uzstāšanos, vienīgais palūdza krieviski nedziedāt… Krievu valodas nelietošana – tā ir viņu pretestība visam tam, kas tur šobrīd notiek,” izdevumam stāsta dziedātāja.

Viņa Ukrainā pavadītajā laikā piedzīvojusi plašu emociju gammu. “Šī ir vēsture, kas notiek! Un šī vēsture ir jāsajūt… Visus šos piecpadsmit mēnešus kopš kara sākuma es dzīvoju ar paralēlām domām un darbiem Ukrainas labā,” stāsta dziedātāja.

“Daudzi man jautā, vai man nebija bail doties uz kara skartajām pilsētām. Nevienu brīdi nebija bail, kaut gan kara klātbūtne ir redzama un dzirdama teju visur. Nevienā brīdī nav zināms, kur būs sprādziens vai kur kaut kas atlidos…” žurnālam iespaidos dalās Naumova.

Runājot par redzēto Ukrainā, dziedātājai aizlūst balss. Viņa runājusi arī ar Bučas iedzīvotājiem: “Tajos pilsētas gruvešos aizvien turpina dzīvot cilvēki. Logi izsisti. Skati kā filmās… Aizkari plīvo caur sprādzienos izsistiem stikliem. Šķistu, ka dzīve tur ir beigusies, bet nē. Cilvēki nevēlas pamest savas pilsētas un mājas. Lielas dzīvojamās mājas, puse sagruvusi, bet otrā pusē jau ielikti logi, un cilvēki tur dzīvo.  Ar cerībām tic nākotnei savā dzimtenē. Neaptverami redzēt to visu klātienē, jo katra apšaudītā, sabrukusī māja  ir izpostītas cilvēku dzīves,” stāsta Naumova.

Viņa ir sajūsmā par ukraiņu tautas sīksto garu un milzu darba spējām. Arī cilvēki ir ļoti kultūrāli un laipni. “Neviena rupja vārda un iedzēruša cilvēka. Rupjus vārdus dzirdējām vien tad, kad sarunas bija par karu,” stāsta dziedātāja.

Lasiet arī: Paklausot bērnu vēlmēm, Pinto apsver domu pārcelties uz Latviju

Naumova un viņas vīrs Raitis Bullītis Ukrainu atbalsta jau no pirmās kara dienas. Par to liecina gan organizētā Ukrainas bēgļu izvešana no kara skartajām teritorijām, gan pajumtes došana ukraiņiem ģimenes īpašumos. Dziedātāja noteikti vēlas Ukrainā atgriezties atkal.

Saistītās tēmas: karš UkraināMarija Naumova

youtube icon
Abonēt youtube