Krišjānis Kariņš. Foto: European People’s Party/Flickr

Saeimas deputātiem balsojumā par neuzticību premjeram Krišjānim Kariņam, ceturtdien, 15.jūnijā, nav izdevies gāzt valdību. 

“Par” nobalsoja 42,  bet pret –  52  deputāti.

Kā zināms, ceturtdien, 15.jūnijā, pulksten 15.00 sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, kuras darba kārtībā bija lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, informē Saeimas Preses dienests.

Lēmumprojektu par neuzticības izteikšanu Kariņam iesnieguši opozīcijas partiju “Latvija pirmajā vietā” un “Stabilitātei!” deputāti. Tie ir: Ainārs Šlesers, Aleksejs Rosļikovs, Kristaps Krištopans, Ričards Šlesers, Linda Liepiņa, Mārcis Jencītis, Edmunds Zivtiņš, Oļegs Burovs, Jefimijs Klementjevs, Dmitrijs Kovaļenko, Iļja Ivanovs, Igors Judins, Viktors Pučka, Viktorija Pleškāne, Svetlana Čulkova.

Jau vēstīts, ka Šlesers un Rosļikovs plāno panākt ne vien Kariņa valdības krišanu, bet arī Saeimas atlaišanu. ”Tā kā 16. jūnijā nav paredzēta spēle hokejā starp Latviju un Kanādu, mēs plānojam aicināt visu Latvijas tautu, kas nav apmierināta ar valstī notiekošo, pulcēties pie prezidenta pils,” tā sasauktajā preses konferencē norādījis politiķis, partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers, ļaujot noprast, ka iepriekšējā protesta akcijā nav izdevies savākt cerēto cilvēku pūli hokeja spēles dēļ.

Preses konferencē piedalījušies arī partijas “Stabilitātei!” pārstāvji ar Alekseju Rosļikovu priekšgalā. Preses konferences dalībniekiem mugurā bija krekli ar uzrakstu “Atlaist Saeimu!”.

“Mēs aicinām cilvēkus nākt un parādīt savu attieksmi pret to, kādā veidā ar meliem un aizmuguriskām vienošanām tika ievēlēts prezidents, un tagad runa ir tieši par veidu, kā tas notika. Mēs vēršamies pret tiem, kas viņu ir ievēlējuši, un mūsu mērķis ir savākt tik daudz cilvēku, lai tauta panāk, ka šī Saeima vairs nav rīcībspējīga, šai Saeimai vairs nevar uzticēties, šī Saeima ir jāatlaiž,” uzsver politiķis.

Šlesers norāda, ka ir jāsavāc 155 000 parakstu, lai Saeima tiktu atlaista. “Es varu jums šodien skaidri pateikt – mēs savāksim 155 000 parakstu. Ir milzīgs atbalsts no sabiedrības šo Saeimu atlaist,” norāda Šlesers, piebilstot, ka šis pasākums tiks aktīvi reklamēts un par to tiks runāts gan sociālajos tīklos, gan braukājot par Latviju, un tas notiks jau ļoti drīz.

Tā kā parakstu vākšanu iespējams sākt tikai rudenī, Šlesers cer, ka izdosies cita procedūra, proti, prezidents rosinās tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu. “Diemžēl parakstu vākšana var sākties tikai 1. novembrī, kā to nosaka likums, tas ir gadu pēc tam, kad Saeima ir ievēlēta. Ko mēs darīsim, ko mēs piedāvāsim sabiedrībai? Formula ir ļoti vienkārša – prezidents var rosināt Saeimas atlaišanu. Patreiz ir [Egils] Levits, un jau no 8.jūlija prezidenta pilī sāks strādāt jaunais prezidents Edgars Rinkēvičs. (..) Opozīcija izdarīs visu, lai sapulcinātu tik daudz cilvēku, lai atsevišķi žurnālisti tos nevarētu nosaukt par dzērājiem, narkomāniem, kaut kādiem margināļiem, kā tas bijis iepriekš. (..) Valstī patreiz mēs esam purvā, neviens no šī purva nevar izkļūt ārā. (..) Izskatās, ka esošā vara budžetu veidos pēc principa, ka jāceļ nodokļi, nav reformu, nav idejas, kā piesaistīt investīcijas, kā veicināt ekonomisko izaugsmi. (..) Rezumējot to visu, mēs izvedīsim [ielās] tik daudz cilvēku, ka Edgaram Rinkēvičam nāksies nostāties tautas, nevis koalīcijas pusē, un rosināt Saeimas atlaišanu. Protams, pašā sākumā uz viņu tiks izdarīts spiediens, bet es esmu pārliecināts, ka Edgars Rinkēvičs gribēs kā prezidents nostrādāt nākamos četrus gadus, un līdz ar to viņam vienīgā formula būs nostāties tautas pusē. Šodien mēs virzam procesu un dodam iespēju Latvijas tautai pēc iespējas ātrāk paust savu viedokli, un viedokļa paušana ir iznākšana ielās, iespējams, tas notiks ne vienu vien reizi,” tā Šlesers.

Kā zināms, Šlesers jau rīkojis vienu protesta akciju – 27. maijā pie Brīvības pieminekļa, uz kuru sanāca vien pāris tūkstoši cilvēku politiķa cerēto desmit tūkstošu vietā.

Ar Saeimas atlaišanu un ārkārtas vēlēšanām Šlesers saviem kolēģiem parlamentā draudējis arī Saeimas sēdes debatēs  25. maijā: “Jūs domājat – jūs sēdēsiet četrus gadus? Nesēdēsiet! Sestdien [27.maijā] jūs ieraudzīsiet, cik daudz cilvēku izies ielās, un izskatās, ka ārkārtas vēlēšanas jau notiks drīz.”

“Levits ir kritis, viņa laiks ir beidzies! Ir pienācis laiks gāzt arī Kariņa valdību!” tā, reaģējot uz Valsts prezidenta Egila Levita paziņojumu, ka viņš nekandidēs uz otro termiņu, izteicies partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers.

“27. maijā plkst 15.00 notiks Vislatvijas protests pie Brīvības pieminekļa. Aicinu visus Latvijas iedzīvotājus, kuri vēl nesen neticēja, ka ir iespējams gāzt Levitu, ierasties uz šo pasākumu. Šajā pasākumā savāksies tūkstošiem cilvēku no visas Latvijas un tiks gāzts Kariņš! Visus, kas grib piedalīties šajā vēsturiskajā notikumā, aicinu ierasties pie Brīvības pieminekļa,” tā pirms iepriekšējās protesa akcijas vietnē “Twitter” mudināja Šlesers. “Mēs visi kopā gāzīsim Kariņa varu un tas notiks jau drīz!”

Lasiet arī: Rīgas dome Uzvaras parka atjaunošanai aizņemsies sešus miljonus eiro

Uz protesta akciju sapulcējās vien pāris tūkstoši, turklāt tā iekrita laikā, kad Latvijas hokeja izlasei bija nozīmīga spēle pasaules hokeja čempionātā. Taču arī soctīklos, reaģējot uz Šlesera paziņojumu, ne viens vien viņu nodēvējis par klaunu, Moskovijas kalpu, kā arī nesimpātisku, aicinot aizvērt muti. “Man patīk, ka šis politklauns nosaka, kurš un kad ir kritis,” vietnē “Twitter” komentē lietotājs ar segvārdu fricis barda. “Tā vien šķiet, ka Gobzems uzvilcis Aināra masku un pļūtī,”’  aicinājumu komentējis “Twitter” lietotājs Kristaps. Dažs pieļāvis, ka varbūt kādi 50 dīvaiņi aiziešot uz protesta akciju, kā arī aicinājis Šleseru nemelot, ka Levits kritis, jo viņš joprojām strādā un nostrādās visu termiņu.

youtube icon
Abonēt youtube