Foto: Fredrik Rubensson/Flickr

Ņemot vērā pārbaudē konstatētos pārkāpumus, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos, uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti RDSD direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un RDSD Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns. To paredz Rīga pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojums.

Pārkāpumi, kas ilguši no 2021. gada līdz šim datumam, konstatēti dienesta pārbaudē. Pārbaude sākta pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Mārtiņa Staķa rīkojuma, kas izdots pēc trauksmes cēlāja ziņojuma saņemšanas. Izvērtēšanas veikšanu Rīgas mērs uzticējis Rīgas pilsētas izpilddirektoram.

“Saņemot trauksmes cēlāja ziņojumu par Satiksmes departamentu, nekavējoties uzdevu Rīgas pilsētas izpilddirektoram pārbaudīt ziņojumā minēto informāciju, un uzticos pārbaudes secinājumiem. Varu vēlreiz apliecināt, ka ļoti nopietni izturamies pret trauksmes cēlāju ziņojumiem, un rīkojamies, ja saņemtā informācija ir faktos balstīta – un tālāk rīkojamies, ja ir atklāti pārkāpumi,” tā uzsver Rīgas mērs Staķis.

Plānots sākt disciplināro izmeklēšanu saistībā ar dienesta pārbaudē konstatētajiem diviem sistēmiskiem un ilgstošiem pārkāpumiem: Uzturēšanas līgumu nekvalitatīva vadība, darba uzdevumu došana, izpildes kontrole un darbu apmaksa, kā arī līguma nepareiza piemērošana.

Konstatēts, ka nav iespēju pārliecināties par šādu darbu veikšanas nepieciešamību un netika sniegta nekāda pamatojoša informācija šādu darbu apmaksai, kaut gan līgums paredz veikt izpilduzmērījumu un videofiksāciju. Konstatēts, ka RDSD rīcībā nav šādas dokumentācijas. Tas nozīmē, ka nav arī iespēju pārliecināties par to, vai darbi nav mākslīgi sadārdzināti.

Tāpat konstatēts, ka asfalta klāšanas darbu pasūtījumos konkrētos gadījumos piemēroti risinājumi, kas nav saimnieciski izdevīgākie. Arī atklāti pārkāpumi, kas liecina par mākslīgu cenas pieaugumu, sadalot vienu objektu vairākos mazākos objektos.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange arī uzsver, ka pārkāpumi atklāti “tikai par tiem darbiem, kas saistīti ar asfalta klāšanu – tas ir tehniski samērā vienkāršs pakalpojums, un atklātie fakti neietekmēs virzību lielajiem projektiem, par kuriem veikti atsevišķi iepirkumi – kā Brasas tilts, Austrumu maģistrāle, Ģenerāļa Radziņa krastmala u.c. Vienlaikus, lai uzraudzītu departamenta darbu pirms Dziesmu un Deju svētkiem, es personīgi pārraudzīšu RDSD projektus – tie pašlaik ir pašvaldības prioritāte. Rīgas pašvaldība pildīs savus plānus arī attiecībā uz asfalta klāšanas darbiem, vienīgi tas notiks tiesiski korektā veidā.”

Līdz ar to ir izdots Rīgas pilsētas izpilddirektora vadības uzdevums uzsākt pret atbildīgajām RDSD amatpersonām disciplinārlietu izmeklēšanu.

Par RDSD direktora p.i. amatā plānots iecelt Ediju Pelšu, savukārt par direktora vietnieka p.i. RDSD Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes vadītāju Mārtiņu Slimbahu.

Lasiet arī: Petraviča joko, ka uz protestu pie pils dosies ar kamieli; zoodārzs nepaliek atbildi parādā

Disciplinārlietas izmeklēšana var aizņemt aptuveni vienu mēnesi. Pēc tās tiks lemts par tālāko rīcību, informē Rīgas dome.

Saistītās tēmas: Rīgas DomeSatiksmes departaments

youtube icon
Abonēt youtube