Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja/Flickr

“Progresīvo” frakcijas deputāts un partijas līdzvadītājs Andris Šuvajevs oficiālā vēstulē vērsies pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), lūgdams skaidrot, vai un kādi ir plānoti sabiedrības atbalsta pasākumi saistībā ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentlikmju kāpumu.

No 21.jūnija ir stājušās spēkā ECB paaugstinātās galvenās bāzes procentlikmes. Tās tika palielinātas astoto reizi pēc kārtas un pašlaik jau sasniedz 4%, kas ir augstākais likmes rādītājs pēdējo 22 gadu laikā.

“Procentlikmju pieaugums ir īpaši smags tagadējos vispārējas inflācijas apstākļos, kad cenu kāpumu redzam praktiski visu preču un pakalpojumu kategorijās. Tādējādi procentlikmju kāpums nopietni apgrūtina sabiedrības, īpaši vidusslāņa dzīves līmeni un pirktspēju,” norāda Andris Šuvajevs.

Šuvajevs vēstulē Kariņam vaicājis, vai Ministru kabinets plāno ieviest atbalsta pasākumus, it īpaši ģimenēm ar bērniem, saistībā ar procentlikmju pieaugumu, kā arī – kādi ir Ministru kabineta plānotie atbalsta pasākumi dzīves dārdzības pieauguma kompensēšanai šā gada otrajā pusgadā.

Pašlaik jau gandrīz 20% iedzīvotāju izjūt procentlikmju palielināšanu, jo ECB procentlikmēm ir piesaistīti hipotekāro kredītu un automašīnu līzinga procenti. Pusei hipotekāro kredītu ņēmēju ikmēneša maksājums ir pieaudzis par vairāk nekā 80 eiro. Turklāt ECB pārstāvji ir pauduši, ka turpmāk iespējams vēl lielāks likmju pieaugums.

Lasiet arī: «Putins mīlēja vīriešus!» – bijušais spiegs nosauc krievu diktatora mīļāko vārdus

“Jauno mājokļu tirgus un nekustamo īpašumu nozare kopumā ir pārlaidusi izaicinājumiem bagātu ziemu ar milzīgu inflāciju, pieaugošām banku procentu likmēm un paaugstinātu piesardzības līmeni patērētāju vidū. Un, lai arī vēl pāragri teikt, ka pašlaik situācija ir būtiski mainījusies, atsevišķas indikācijas liecina, ka šīs krīzes smagākais posms varētu jau būt aiz muguras. Pēdējā pusgada laikā lielus pārsteigumus nekustamo īpašumu tirgū neesam piedzīvojuši: kā jau tika prognozēts pagājušā gada nogalē, Euribor pieaugums ir piebremzējis vai mazinājis Latvijas iedzīvotāju iespējas iegādāties jaunu mājokli, tomēr vajadzība pēc jauna mājokļa nebūt nav zudusi,” norāda mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš. Viņš uzsver, ka  palielinājies laiks lēmuma par dzīvokļa iegādi pieņemšanai, ko galvenokārt ietekmē cilvēku bažas un neskaidrība par savu spēju nodrošināt ikmēneša saistības par iecerēto mājokli ilgtermiņā.

youtube icon
Abonēt youtube