Foto: Ekrānšāviņš

Atrastas un no okeāna dzīlēm izceltas zemūdenes “Titan” atlūzas, kas eksplodējusi vedot tūristus uz nogrimušā kuģa “Titāniks” vraku. No ūdens izceltas arī, iespējams, kāda bojā gājušā tūrista mirstīgās atliekas, ziņo CBS News.

Zemūdenes atlūzas, tostarp nosēšanās rāmis un aizmugurējā daļa, nogādātas Ņūfaundlendā trešdien, 28.jūnijā, teikts ASV krasta apsardzes paziņojumā.

Tiek ziņots, ka atrastās iespējamās cilvēku mirstīgās atliekas analizēs amerikāņu ārsti.

Krasta apsardze paziņojusi, ka no jūras dibena izceltie ‘Titan” fragmenti tiks nogādāti ASV, lai izmeklētu zemūdenes eksploziju.

Eksplozija 18.jūnijā iznīcināja nelielo tūristu zemūdeni, kā rezultātā bojā gāja piecas personas, kas bija nolaidušās aplūkot ”Titānika” vraku Atlantijas okeāna ziemeļos.

Kanādas Transporta drošības padome (TSB), kas veic atsevišķu izmeklēšanu, ziņojusi, ka izmeklētāji pabeiguši sākotnējās intervijas ar ’Titan” bāzes kuģa ”Polar Prince” apkalpi, un konfiscējuši kuģa brauciena datu ierakstus. TSB arī norādīja, ka pirms nodošanas ASV varas iestādēm “caurskatījusi, dokumentējusi un sakārtojusi” visus negadījuma vietā iegūtos materiālus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Kā zināms, vairākas dienas ilgušie zemūdenes ”Titan” meklējumi noslēgušies ar sliktām ziņām – zemūdene jūras dzelmē piedzīvojusi katastrofu, un visi pasažieri gājuši bojā, raksta britu raidorganizācija BBC.

Zemūdene ”Titan”, kurā atradās pieci pasažieri, sakarus ar atbalsta kuģi ”Polar Prince” zaudēja 18.jūnijā, stundu un 45 minūtes pēc nolaišanās zem ūdens. 22.jūnijā, pēc piecas dienas ilgas meklēšanas operācijas, tika atrastas atlūzas, kas atbilst zemūdenei. Šobrīd tiek pieņemts, ka zemūdene piedzīvoja imploziju (uz iekšpusi vērsts sprādziens, ko izraisa ārējais spiediens) brīdī, kad pārtrūka sakari ar okeāna virspusi.

Uz ”Titan” atradās britu uzņēmēji Hamišs Hārdings (Hamish Harding) un Šazada Davods (Shahzada Dawood) ar dēlu Suleimanu, franču pētnieks Pols Henrijs Nargolē (Paul-Henry Nargeolet) un “OceanGate” izpilddirektors Stoktons Rašs (Stockton Rush).

Rašs bija pieredzējis inženieris, kas iepriekš veidojis arī eksperimentālas lidmašīnas un strādājis ar dažādu zemūdeņu modeļiem. ”OceanGate’ dibināts 2009.gadā, un piedāvāja klientiem iespēju doties braucienos uz jūras dzelmi.

Lasiet arī: BKUS pēkšņi mirusi ar vēzi slima bērniņa mamma; cilvēki steidz atbalstīt sagrauto tēvu

Pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka notikusi traģēdija, uzvirmojušas arī dažādas teorijas – to vidū arī sazvērestības teorijas, ka uzņēmēji un pētnieki vienkārši inscenējuši savu nāvi, kā arī teorija, ka jau sākumā bijis zināms, kas noticis, un meklēšanas operācija esot bijusi nepieciešama, lai novērstu mediju uzmanību no būtiskākām ziņām. Tomēr lielākā daļa jomas zinātāju runā par zemūdenes ”Titan” neveiksmīgo dizainu un iespējamajām kļūmēm ekspluatācijā.

Saistītās tēmas: EksplozijaTitanTitānikszemūdene

youtube icon
Abonēt youtube